Menü

2011.07.02.     Hozzászólás 0

A Grand Départ - I. szakasz: Tour de France 2011

A Tour első szakasza sok meglepetéssel és bukással izgalmas néhány órát szerzett mindenkinek, aki követte a versenyt.

A 98. Tour de France rajtja igen látványosra sikeredett, és itt nem André Greipel szinte semmiből bekövetkező bukására gondolok, még a lassú rajt idején, sokkal inkább a Passage du Gois útjára és a sokezernyi nézőre, akik az út mellől köszöntötték a versenyzőket és magát versenyt. A Passage du Gois után megállt a mezőny, hogy Christian Prudhomme versenyigazgató hivatalosan megnyissa a versenyt, valamint, hogy a franciák nemzeti himnusza felzendülhessen.

Az események a szakasz első, és idéntől szakaszonkénti egyetlen részhajrája során pörögtek ismét fel. Megismerkedhettünk az új szabállyal, miszerint minden szakasz egy részhajrát tartalmaz, ahol 20, 17, 15, 14 és így tovább, pontot lehet szerezni, ezzel érdekesebbé téve a harcot a sprintereknek járó zöld trikóért. Az első hajrát a szökevények be is húzták, már ami a dobogós helyeket illeti, míg a mezőnyhajrát a szemüvegárus Tyler Farrar magabiztosan nyerte, bezsebelve ezzel a 4. helyért járó 14 pontot.

 

81669-Et1_philippe_Gilbert.jpg

 

A cél előtt 19 km-rel a mezőny utolérte a szökevényeket, majd az Omega Pharma Lotto és a Europcar hatalmas tempót diktált elöl. Többen le is szakadtak a hullámos terepen, majd 10 km-rel a cél előtt jött a végzet keze és egy Astanás vállal nekiment egy nézőnek, majd beindult a dominóeffektus és a peloton két részre szakadt. Az esélyesek közül Contador maradt hátul. Elöl vérszemet kapott a RadioShack és BMC, hogy minél nagyobb előnyre tegyenek szert, és eszeveszett üldözőverseny vette a kezdetét. Az utolsó 3 km-en az Omega Pharma Lotton volt a sor, hogy Gilbert-t a lehető legjobb helyzetbe hozzák. Cancellara kezdte a tűzijátékot és csak Gilbert tudta tartani a lépést, aki 500 méterrel a cél előtt már egyedül maradt és külön idővel, magabiztosan nyert és vette át a sárga trikót. Másodikként Cadel Evans szintén külön idővel érkezett, így egy kevés előnyre tett szert a Schleck testvérekkel és Contadorral szemben.

 

A Tour első szakasza sok meglepetéssel és bukással izgalmas néhány órát szerzett mindenkinek, aki követte a versenyt. Contador rossz helyezkedése és bukása értékes időbe került a spanyolnak, mely a verseny végső elszámolása szempontjából is érdekes lehet. Vasárnap csapatidőfutam és további izgalmak várhatók.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010