A 26" mégsem halt meg?

A 26" mégsem halt meg?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2020/10/29
A minap látott napvilágot a hír, miszerint a Marzocchi egy 26”-os kerekekhez készített teleszkóposvillát újított be. Persze az öregmotorosok egyből csillogó szemeiket az internet hírsztrádáira vetették, reménykedve a klasszikus méret feltámadásában.
Hirdetés

Jól emlékszem, hogy a kilencvenes évek vége fele, amikor elkaptam ezt a mountainbike-nevű kórságot, úgy mint nagyon sokan mások, én is többek között „Marzocchi lázban” égtem. Minden vágyam egy narancssárga színezésű Bomber Z1 villa volt... de - ha már arra nem is futotta a zsebpénzem - egyet valamelyik pornósztárral dedikált poszterből mindenképp begyűjtöttem. Ám az olasz cég fénye azóta rendesen megkopott, és sem csajok, sem "mindennél-jobban-vágyok-rá cuccok" nincsenek. A szekér döcögése révén a motoros divíziót már be is zárták.

Így ezek után igencsak felkaptam a fejem, amikor egy Marzocchi újdonság híre jött szembe velem. Ráadásul a 26”-os méretjelöléssel együtt – hiszen, legyen az egy globális összeesküvés része, vagy egy tényleges technológiai fejlődés újabb lépése, de jó pár éve már, hogy a terepkerékpárok kínálatában szinte teljes mértékben kiszorult, egyes márkáknál meg is szűnt a 26”-os kerékméret – átvéve annak helyét a 27,5” illetve a 29”. 

26"-os gumi 2021-ben

Na de a hír: a gyártó piacra dob egy kifejezetten 26”-os kerékhez tervezett villát – dirt, slope, pumpa felhasználásra. Ez a Marzocchi Bomber DJ villa, mely 100 mm-nyi rugóúttal érkezik, 36 mm átmérőjű becsúszóval, és EVOL levegős rugózással. A lehető legnagyobb merevség érdekében 20×110 mm-es átütőtengelyes – de elérhető hozzá 15×100 mm átalakító is. Tulajdonképpen felépítésileg a jelenleg is futó Z1 modell áttervezett változatáról van szó. 

Ezek után jogosan felmerült a remény és a kérdés: a 26 mégsem halt meg? Főleg, hogy az egyik legnagyobb gumigyártó cég, a MAXXIS 2021-es kínálatában több 26”-os gumit találni... ám egyelőre azonban úgy tűnik, nem arról van szó, hogy a klasszikus méret újra fókuszba kerülne. Egyrészt a gumigyártó kínálatában , másrészt egyéb alkatrészgyártók kínálatában nem lehet felfedezni ilyen méretre tervezett termékeket – kerékpárgyártók körében meg főleg nem látni ilyen irányú trendeket.

Ráadásul az idei nagy szakmai kiállítás, a Eurobike elmarad – előbb a szokásos augusztus végi időpontból november végére tolták, majd pár napja érkezett a várható hír, hogy a pandémia miatt abban az időpontban sem lesz megtartva – így eme feltételezés marad is. A 26-os kerék hívőknek pedig a remény...

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés