Menü

2011.06.10.     Hozzászólás 2

98. Tour de France (július 02. - július 24.)

A Tour de France 2011 kiírása több szempontból is érdekes. Az idei Tour számokban...

Az idei Tour számokban:
- 3471km
- 21 szakasz
- 2 pihenő nap
- 10 sík szakasz
- 6 hegyi szakasz, 4 hegyi befutó
- 3 közepes hegyi szakasz
- 1 egyéni és 1 csapat időfutam
- 23 kiemelt, első, vagy második kategóriás hegy
- Az eddigi legmagasabb cél 2645m-en a Galibier csúcsán, melyet 2-szer másznak meg
- 15 új befutó, vagy rajt város

Az idei, 98. Tour de France kiírása több szempontból is érdekes. Egyrészt rögtön sík szakasszal kezdődik a verseny, nem rövid prológgal, továbbá csak egy egyéni időfutam szerepel a kiírásban, de legfőképpen a Col du Galibier centenáriumi első megmászásának állítanak a szervezők emléket, miszerint két alkalommal is érintik a csúcsot a kerekesek. Ezek ismeretében felmerül a kérdés: vajon kinek kedvez az idei útvonal? Contador ismét verhetetlen lesz és a Giro után duplázni tud? Vagy a rengeteg hegy és kevés időfutam a Schleck testvérek malmára hajtja a vizet? Esetleg egy nevető harmadik Basso, Evans, vagy Menchov lesz a befutó? Ki tudja? Nézzük át röviden, mit is tartogat számunkra ez a júliusi három hét Franciaországban.

 

A Grand Départ, vagyis a „Nagy Indulás” - elég szabad fordításban - a Passage du Gois híres, hírhedt útján lesz, a nyugat-franciaországi Vendée tartományban. Ez a 4,5km hosszú, tenger által határolt út bizony napjában kétszer is vízben áll, dagály idején. Emlékezhetünk rá, hogy 1999-ben Lance Armstrong itt szerzett előnyt legfőbb riválisával, Alex Züllével szemben, aki bukásba keveredett a síkos, szeles útszakaszon. Reméljük, idén nem itt dől majd el a verseny! A mezőnyre egy csapatidőfutam és öt sík szakasz vár a folytatásban, köztük az idei leghosszabb, 226,5 km-es etap. A hét végére a Massif Central hegyei közt két közepesen nehéz szakaszon inkább a szökevényeké lehet főszerep, mint a sprintereké, akik közül egy szerencsés akár a sárga trikóban töltheti az első pihenő napot.

A második hét ismét két sík szakasszal indul dél felé, megcélozva a Pireneusok ormait. A sprinterek és szökevények küzdelmei egészen idáig tartanak majd, innen kezdődik ugyanis az igazi verseny a sárga trikó megszerzéséért. Három kemény hegyi szakaszon vívhatnak egymással az esélyesek. Ezek során a két kiemelt kategóriás hegyi befutó - a Luz-Ardiden és a Plateau de Beille - hozhat nagy izgalmakat. Érintenek továbbá két második, három első és négy kiemelt kategóriás hegyet, köztük a Tourmalet-t és a Col d’Aubisque-et.

Az utolsó héten, a második pihenőnap beiktatásával irány az Alpok! Egy rövid látogatás Olaszországba, majd a király etapon 2 kiemelt kategóriás hegy és 200 km megtétele után, jöhet a várva-várt befutó a Galibier-n. Másnap egy rövid, 109 km-es szakaszon ismét meglátogatják az előző napi célt, de innen tovább gurulva az Alpe d’Huez csúcsán tetőzhet a nemzetközi feszültség. A huszadik szakaszon, verseny egyetlen egyenkénti időfutamán már biztosan eldől a Maillot Jeune végleges sorsa.

 

Kövessétek figyelemmel a beszámolóinkat! Nemsokára végignézzük a szakaszokat és a vidékeket, nem csak kér keréken guruló szemszögből, hanem kulturális, gasztronómiai, igazi „Mozgásvilág” megközelítésből!

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010