III. Balaton-felvidéki Nyári Bringa Túra Esemény

2022/08/27

Kalandozás hegyen-völgyön! Folytatódik a Négy Évszak Bringatúra sorozatunk a Nyári Bringa Túrával.

Balaton Szabadidő és Konferenciaközpont, Balatonfüred
2022-08-27 - 0000-00-00
Sportaktív.hu
+36 70 625 0777
info[a]sportaktiv.hu
Hirdetés

Kiírás


III. Balaton-felvidéki Nyári Bringa Túraimg

 

Új és eddig nem ismert élményeket szeretnénk nyújtani azoknak a bringásoknak, akik szívesen megismernek érdekes, izgalmas, kalandos útvonalakat. Az elmúlt évek nagy sikerű bringatúrai, a kiváló hangulat, a résztvevők elszántsága ösztönözte, hogy szervezzünk egy olyan nyári bringás eseményt, mely teljesítése már nagyobb kihívást jelent, mint a kényelmes bringaúton való kerekezés. Változatos terepen, jelentős szintkülönbségekkel, de ugyanakkor gyönyörű tájakon, árnyékos erdőkben, a Balaton-felvidék hangulatos faluit összekapcsolva jelöljük ki az útvonalat.

A nehezebb terepszakaszok miatt (mezőgazdasági utak, földutak, ösvények) kizárólag jól felkészített mountainbike, trekking, gravel kerékpárokkal teljesíthető a túra!

55% terep – 45% aszfalt

Útvonal: Balatonfüred – Aszófő – Örvényes – Vászoly – Barnag – Balatonszőlős – Balatonfüred.
Táv: 38 km Szint: 600 m Aszfalt: 17 km Terep: 21 km Szintidő: 5 óra

Ez egy élmény túra, nem verseny!


A TÚRÁRÓL…..

A Nyári Bringa Túra útvonalának kijelölésekor fő célunk volt, hogy azokkal is megkedveltessük a terepen való kerékpározást, akik eddig még nem nagyon merészkedtek a bicikliúton kívüli erdei utakra. A Balaton-felvidék oly természeti kincseit ismerhetik meg a túrán résztvevő bringások, ahol még bizonyára nem jártak, és nem is kerekednének fel maguktól egy ilyen kalandra.

A túraközpont Balatonfüred Balaton Szabadidő és Konferencia Központ , innen indulnak és érkeznek vissza a résztvevők.

Az útvonal csodálatos vidéken, fantasztikus természeti környezetben halad, többször elénk táruló balatoni panorámával, 55%-ban terepen, néha zötyögős köves utakon, néha erdei ösvényen, erdészeti földutakon, és kis forgalmú alsóbb rendű aszfalt utakon halad.

A rajt után átkerekezünk Aszófre, ahol Árpád vezér kútja mellett elhaladva az öreg-hegyi köves úton – végig balatoni látképpel – érkezünk Örvényesre, közvetlenül a még ma is működő középkori Vízimalomhoz. Itt egy XVIII. század körül épült kőhídon áttekerve vesszük az irányt Vászoly felé. Az útvonal legnehezebb része innen “felgurulni” az árnyékos aszfalt úton Vászolyig, amely a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme.Vászoly a túra félállomása, itt a tiszta vizű Szent Jakab forrásból lehet felfrissülni, feltölteni a kulacsokat.

A festménybe illő kis tónál lesz az első pihenő állomás, frissítő: kézműves pogácsa, süti, friss víz.

Ha valaki csapolt sörre, hideg fröccsre, bodza szörpre vágyik, a tónál lévő családi Kisvendéglő várja szeretettel.

Vászolyról a zöld turista úton indulunk el a Hideg-hegy felé. Ez a túra legmagasabb pontja, 395 m. Innen lenyűgöző balatoni panoráma tárul elénk. Már csak ezért is érdemes ide feltekerni!

Tovább kerekezve a derék-hegyi fennsíkon érkezünk Zádor vár romjai alá, ahonnan legurulunk egy csodás fenyves erdőn keresztül Barnag falucskába (XIII. századi település). Itt aszfalton folytatjuk az útunkat egészen a Róka-hegyig, ahol ismét erdei turista útra térünk rá, megkerülve a Cser-völgyet. Itt szemetgyönyörködtető panoráma tárul elénk háttérben a Balatonnal.

A “hegyi szakasz” utolsó állomása a Tamások Borozója árnyas diófával. Ezután már csak lefelé gurulunk a célba. Átbringázunk Balatonszőlősön, ami a környék egyik legjelentősebb szőlőtermelő vidéke.

RENDEZVÉNY KÖZPONT Balaton Szabadidő és Konferencia Központ

A Szabadidő Központ kulturált, színvonalas szolgáltatásokat tud nyújtani a kerékpárosok számára. Rendelkezésre áll étterem, megfelelő számú WC, mosdó, zuhanyzó, öltöző, szabadtéri színpad, elegendő parkoló. Ez mind a hozzájárul a rendezvény igényesen megvalósulásához.

Fokozottan figyelünk a megfelelő higiéniai feltételek biztosítására.

Rajt rendőri felvezetéssel!

A rajt 10 órakor lesz, rendőri felvezetéssel, megfelelő távolságtartással indul a TÚRA.

Kérünk mindenkit, hogy az aktuális, vonatkozó szabályokat, rendeleteket tartsa be!Célba érkezés után ….

Beérkezés után mindenki egy kézműves, egyedi befutó érmet kap.

Házi szörp és fröccs kóstoló kétféle palacsintával.

15:00 óra: tombolasorsolás a színpadon!

Rendkívül értékes és hasznos ajándékok kerül kisorsolásra.

Részvétel a tmbolasorsoláson:

Minden induló a rajtszám átvételkor kap egy tombolaszámot. Ezzel tud részt venni a tombolasorsoláson. A tombolasorsolás nyereményeit az veheti át, aki a helyszínen bemutatja a tombolaszámot! Addig húzunk, amíg a tombolatárgy gazdára nem talál.


Eseményünk az Ötpróba program pontgyűjtő állomása is egyben!

Aki a rendezvényünkön regisztrált Ötpróbázóként vesz részt, a teljesített távtól függően pontokkal gazdagodik – ezeket pedig idővel garantált jutalmakra válthatja be.

Fontos, hogy a nevezéskor ne felejtsd el megadni az Ötpróba-azonosítószámodat, csak ebben az esetben tudjuk igazolni a teljesítésedet.

Ha még nem vagy Ötpróbázó, de szeretnél azzá válni és már nálunk megkezdenéd a pontgyűjtést, itt tudsz regisztrálni rá: https://otprobaparizsba.hu/


Három kiemelten fontos részvételi feltétel:
1. Minden résztvevő a saját felelősségére indul a túrán.

2. A KRESZ vonatkozó szabályai szerint kell közlekedni.

3. Bárminemű balesetért, káresetért a szervezőt felelősség nem terheli.

Részvétel egyéb fontos feltételei:
– Bukósisak kötelező!
– Megfelelő erőnlét, kerékpáros gyakorlat, elszántság, kitartás!
– Felkészített bringa!
FONTOS!
A rendezőség fenntartja a jogát, hogy amennyiben a kormány különleges rendelkezéseket ír elő a túra rendezvény lebonyolításával kapcsolatosan, annak betartása érdekében intézkedéseket hoz az esemény biztonságos lebonyolítása végett.

Részvételi díj tartalmazza:
részvétel a túrán,
kijelölt útvonal,
útvonal átkeléseknél biztosítás,
egészségügyi biztosítás,
mozgó szerviz,
névreszóló rajtszám, aki augusztus 1-ig nevez és a nevezési díjat befizeti.
befutóérem,
befutónál fröccskóstoló (csak felnőtteknek), fiatalságnak szörpkóstoló,
befutónál 2db/palacsinta/résztvevő,
frissítőpont kézműves pogácsa, süti, banán, víz,
ingyenes parkolás a rajt-cél területnél.

 

Nevezés


III. Balaton-felvidéki Nyári Bringa Túraimg

hamarosan...

 

Hirdetés
Hirdetés