Menü

2009.02.13.     Hozzászólás 0

sarkanyvadasz.hu

Sárkányhajóval Velencében - Vogalonga 2009

A híres-neves Velencei Vízikarneválra, a Vogalongára ebben az esztendőben is utazik magyar sárkányhajó-csapat. A négynapos túrára május végén, június elején kerül sor, ekkor rendezik meg a több évtizedes hagyományokkal rendelkező vízi ünnepet a lagúnák városban.

A hazai csapat egyik szervezőjétől, Dulai Zsolttól tudhatunk meg érdekességeket az eseményről és az azt kísérő köretről.
 
-        Mikor kerültél kapcsolatba a sárkányhajózással?
-        A pontos évszámra nem is emlékszem, ’97 vagy ’98 lehetett, amikor megismerkedtem a sportággal. Akkoriban Magyarországon járt egy fülöp-szigeteki srác, aki sokat mesélt arról, hogy náluk mennyire népszerű a sárkányhajó. Ekkor kaptam kedvet, ami azóta is kitart.
 
-        Versenyzel is?
-        Nem, inkább szabadidős programokon és vízi rendezvényeken veszünk részt, egyre nagyobb az igény a sárkányhajóra. Mostanság igyekszem kiépíteni egy csapatot, ami talán versenyeken is indulna, a Népszigeti Szabadidő és Vízisport Egyesület színeiben.
 
-        Ez lesz az első Vogalongád?
-        Évekkel ezelőtt már több alkalommal részt vettem a vízi karneválon, majd egy hosszabb szünet után tavaly jutottam el ismét Velencébe. Szenzációs dolognak tartom ezt az eseményt, annál is inkább, mert Velence gyönyörű látvány, amit általában szárazföldről lát az ember. Ezt átélni a vízen, a csatornák közt hajózva páratlan élményt jelent!
 
 
-        Mit kell tudni a versenyről?
-        Ez nem is igazán verseny, hanem inkább ünnep. Nagyjából 1500 vízi alkalmatosság vág neki a 30 kilométeres távnak, ami a hatalmas tömeg miatt nagyon gyorsan eltelik. A kenutól a kajakon és az evezős hajókon át a sárkányhajóig mindenféle formációval lehet találkozni, ám legtöbb a hagyományos velencei hajókból van. A Szent Márk tér elől van a rajt, amit egy ágyúlövés jelez és két tűzoltóhajó vízsugara alatt telnek el az első méterek. A várost körülvevő szigeteket kell megkerülni, csatornákon evezni. A www.vogalonga.it honlapon fent van az útvonal és a képek, de személyesen átélni az igazi!
 
-        Vannak speciális helyi szokások?
-        A nagy többségnek ez alapvetően egy karnevál, persze van, akinek fontos, hogy hányadik helyen és milyen idővel ér célba. Minden évben a pünkösdi hétvégéhez kapcsolódik ez a társadalmi esemény. A helyi csapatok legénysége korhű ruhákban evez, a hajóik pedig a klubjuk színeiben pompáznak. Amely csapat egyesülete az útvonal mentén van, azt földíszített asztalokkal várják a parton, ahol egyébként is több ezer ember szurkol és biztatja a résztvevőket.
 
Vogalonga - 1975
 
-        Sok a magyar induló?
-        Nem tudok pontos számot mondani, de sok magyarral lehet találkozni kenuban, evezőshajóban és sárkányhajóban is. Tavaly nekünk egy sárkányhajónyi legénység jött össze, akikkel remélem idén is együtt evezhetünk.
 
-        Hol lehet jelentkezni?
-        A sárkányvadász.hu oldalán találhattok bővebb információt.
Olvass többet a témáról: sárkányhajó, vogalonga

Ajánló