Menü

2006.11.27.     Hozzászólás 0

Interjú a kajakpólóról

Ha azt hallja az ember, hogy kajakpóló, nem igazán tudja mire is gondoljon. Nem érti, hogyan jön össze hazánk két sikersportága, a kajak és a vízilabda.
Thürmer Gézával készítettünk interjút, hogy a kedves olvasók tisztábban lássák, jobban megismerjék ezt a nagyszerű sportot.

S.Á.: - Mi is az a kajakpóló és mennyire elterjed Magyarországon, illetve a Világ más tájain?

T.K.: - A kajakpóló az extrém sportokhoz tartozik. Csapatjáték. Tulajdonképpen a vizilabda és a kajak keveréke. Kajakozás közben labdázunk és megpróbálunk minél több gólt dobni az ellenfélnek és megakadályozni, hogy gólt kapjunk.Németországot tartják az első nemzetnek akik kajakpólót játszottak, de más leírások szerint már az 1880-ban Skóciában is játszották.  Magyarországon sajnos nem túl elterjedt. Két fő bázisa van, Budapesten és Oroszlányban, de van 1 most alakult csapat Dunaújvárosban is.  Más országokban jobban elterjedt ott nem meglepő, ha azt látják, hogy 1 kajakos labdát dob maga elé és érte evez vagy borulás után visszafordul a hajóval. Jelenleg Németország, Olaszország, Anglia, Hollandia és Franciaország (a 2006-os VB nyertesei) tartozik az élvonalhoz. Ezekben az országokban 3-4 osztályos bajnokságok működnek, közel 100 csapattal. Érdemes megemlíteni, hogy pl. Lengyelországban mikor versenyeztünk, ott utánpótlás korosztályban is 10 csapat volt, míg nálunk minden embert tekintve (fiuk, lányok, fiatalok,) is talán hét csapatot lehetne összeállítani. Vagy pl. Szingapúrban is van 15 férfi és 6-8 női csapat, de a válogatott csapatuk elmarad a miénktől, és a csapatok túlnyomó része egyetemi csapat. 

S.Á.: - Kik a hazai reménységek a kajakpólóban és milyen eredményekkel büszkélkedhetnek eddig?

T.K.: - Több olyan játékosunk is van akik nemzetközileg is megállják a helyüket, illetve a fiatalok között is van pár játékos akik majd egy fiatal válogatott gerincét adhatják. Jelenleg a nemzetközi mezőny hátsó részében végez a válogatott a világeseményeken, de volt, amikor tizenkettedik helyen végeztek 28-29 ország válogatottjából és volt amikor 6. 8.  helyen végeztek. Sajnos a kevés játékoslétszám miatt, a 6-8 jó játékosnak évek óta, nem igen akad konkurenciája a hazai mezőnyben és így csak külföldön van lehetőségük igazán erős mezőnyben játszani.

S.Á.: - Mik a jövőbeli tervek az élsporton belül?

T.K.: - Mindenképpen részt veszünk a következő világeseményeken, ha lehetőség adódik rá, amire azért is szükség van, hogy lépést tudjunk tartani a sportággal. Ez több összetevős dolog. Függ az emberek munka meletti idejétől és anyagi lehetőségektől illetve az esetleges szövetségi támogatástól is, illetve szükség lesz a tehetséges fiatalokat beépíteni a csapatba és ösztönözni őket.


S.Á.: - Mik a jövőbeli tervek az sportág népszerűsítésére?

T.K.: - A jelenlegi irányt követve próbálunk kapcsolatot teremteni különböző internetes honlapokkal, újságokkal és televíziós csatornákkal. Ebben szerintem kiemelt szerepe van a kajak- kenu szövetség honlapjának, ahol időről időre versenybeszámolók kerültek fel, elérhetőségeinkkel, hiszen a kajakpólósok nagy többsége kajakozott, kenuzott vagy vizilabdázott, de van egy játékos is pl. aki a sydney-i olimpiai játékokon cselgáncsban képviselte a magyar színeket. Nyáron kajak- kenus napközis táboroknak tartottunk bemutatókat. Illetve más rendezvényeken is voltunk, ahová meghívást kaptunk. Ezeken a rendezvényeken mindig nagy a lelkesedés, csak ez nem kamatozik. Egyik játékosunk jóvoltából sikerült kapcsolatba kerülnünk egy profi fotóssal aki hozzájárult, hogy fényképeit internetes megjelenésben felhasználjuk.  

S.Á.: - Mi kell ahhoz, hogy valaki kajakpólózhasson?

T.K.: - A legfontosabb itt is az uszás tudás, hiszen könnyen előfordulhat még rutinos játékosokkal is, hogy nem tudnak visszafordulni és ki kell szállni a hajóból. Ezenkívül a lelkesedés elegendő.

S.Á.: - A kajakpóló iránt érdeklődő nagyérdemű hol láthatja az összecsapásokat?

T.K.: - Télen Budapesten az Újhegyi úti uszodában vagyunk megtalálhatók minden szombat este 20 órától 22 óráig, illetve az oroszlányi csónakházban Tímár Istvánnál lehet érdeklődni. Nyáron Pesten pedig a KSI SE kajak- kenu vizitelepén a Népszigeten vagyunk megtalálhatók, majdnem mindennap kb. 17 órától.

S.Á.: - Ezen kívül hol találhatunk információt a sportág eseményeiről?

T.K.: - A 2007-es versenynaptárunk kidolgozás alatt van jelenleg. Több hazai és nemzetközi verseny rendezésén dolgozunk és egyeztetünk külföldi versenyszervezőkkel. Sajnos az internetes oldalunk önhibánkon kivül nem működik, de a szövetség honlapján vannak elérhetőségeink, ill. a gformanek@index.hu e-mail címen lehet érdeklődni. Ezenkívül a www.canoepolo.com oldalon minden elérhető ami a sportággal kapcsolatos.

S.Á.: - Köszönjük, hogy időt szakított ránk és sok sikert kívánunk!

- Mozgásvilág -

Az interjút Simon Ádám kollegánk készítette.
A galériában látható képeket Makrai-Kis Zoltán (sportfoto.hu) készítette.