Menü

2011.11.07.     Hozzászólás 0

Fából kajakot, bringát, vaskarikát

A hajótest a tengeri kajakok jellegzetes vonalain alapszik, gyakorlatilag számos egyedileg kifaragott hosszanti elemből épül fel.


Karbon, kevlár, üvegszál és még egy rakás különleges technológiával találkozhatunk a sportszergyártásban (is), a tudomány megállíthatatlanul törekszik a mind könnyebb és erősebb ötvözetek létrehozására. Ez természetesen tök jó, és teljesen rendjén is van, azonban a nagy fejlődés mellett jól esik időnként visszatérni a gyökerekhez, a természetes anyagokhoz, a nemes, egyedi megmunkálású eszközökhöz.

 

 81973-P1120817.JPG

 

Davide Tarantino dizájner nagy hajóépítő cégeknél tanulta ki a mesterség csínját-bínját, a különféle fa-megmunkálási technikákat. Álma az, hogy teljesen egyedit és természeteset hozzon létre. Így született meg első saját kezű munkája, egy gyönyörű, fából készült egyszemélyes kajak. A hajótest a tengeri kajakok jellegzetes vonalain alapszik, gyakorlatilag számos egyedileg kifaragott hosszanti elemből épül fel.

 

81973-P1120823.JPG

 

A Timshel névre keresztelt kajak anyagánál fogva nem egy könnyű darab (kb 30kg), ám az általam is ismert régebbi túramodellekhez viszonyítva nem nehezebb azoknál. A lapát szintén teljesen egyedi formavilágot kapott és szintén súlyos darab, de ezesetben is fennáll a fenti megállapítás. A hajó súlyát vízre szállva egyből el is lehet felejteni. A hosszított formájú lapát és az áramvonalas hajótest fürgén és könnyedén siklik. Picit talán instabilabb, mint egy normál túrakajak, de bőven megülhető marad egy amatőr számára is.

 

81973-P1120826.JPG

 

A hajó elkészítése 650 munkaórát vett igénybe, ára megközelítőleg 900ezer forint (persze, mivel prototípusról van szó, a felhasznált anyagoktól és az egyéni elképzelésektől függően az ár lefelé és felfelé is változhat). A különleges forma és az anyaghasználat miatt valamennyi kajakos és kenus tekintetét rabul ejti; ez az a fajta fahajó, amiben az ember ellapátolhat minden gond és probléma elől, ki a természetbe... 

81973-P1120835.JPG

 

Ám Davide álma nem csupán egy fa kajakról szól. A lényeg az egyediség és a természetes anyagok használata, a 100%-ban kézzel készült munka. Ennek szellemében már elkészítette saját, egyedi kerékpárját is, természetesen fából (és persze hagyományos alkatrészekkel kombinálva). A fa kerékpár kontrafékes, egysebességes, szóval nincs túlkomplikálva. 13kg-os össztömege a versenysúlynál nyílván nagyobb, de városi használatra tökéletes. Az 250 munkaóra alatt készült kerékpár 300ezer forint körüli értékkel bír.

 

81973-CIMG6582.JPG

 

Ahogy a kajak, úgy a kerékpár is ugyanazoknak szól: akik valami különlegeset, valami egyedit szeretnének. Davide nyitott minden olyan megrendelésre, ahol az egyéni elképzeléseket közös tervezéssel és teljesen személyre szabva lehet megvalósítani, legyen szó kajakról, bringáról, vagy bármilyen más eszközről.

 

81973-CIMG6599.JPG