Menü

2010.01.15.     Hozzászólás 2

A Lágymányosi Spari Kajak-Kenu Egyesület is kapott defibrillátort

A Lágymányosi Spari Kajak-Kenu Egyesület csónakházában is van már a hirtelen szívleállás esetén gyors segítséget nyújtó készülékből.

 
Az Újbudán működő Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Dieter Knoll és Újbuda polgármestere  Molnár Gyula közösen adott át egy defibrillátort az egyesület edzőinek. Az eseményt neves sportolók is megtisztelték – Horváth Gábor kajak-kenu olimpikon, Angyal Zoltán a magyar kajak-kenu válogatott volt szövetségi kapitánya, Kovács Kati többszörös olimpiai bajnok, világ- és Európa bajnok, Szalay Balázs autóversenyző, valamint a feltörekvő újbudai kajak-kenu tehetségek, Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás is, akik az egyesületnél edző fiatal kajak-kenu sportpalántáktól egy-egy általuk dedikált pólót kaptak ajándékba. A Lágymányosi Spari Kajak-Kenu Egyesületnél kezdte pályafutását a néhai Kolonics György többszörös kajak-kenu olimpiai- és világbajnok is.
 
Az újbudai önkormányzatnak felajánlott készülék a Lágymányosi Öbölben a Vicus XI. Közalapítványon keresztül, a Spari Kajak-Kenu Egyesület csónakházába került, a másik a cég Dávid Ferenc utcai irodaházában van, és nemcsak a dolgozók életmentését szolgálja, hanem igénybe lehet venni akkor is, ha a környéken valakin azonnal segíteni kell vele. Évente 20-25 ezerre tehető azok a száma, akik hirtelen szívleállás miatt veszítik el életüket. Az életmentés, a leállt szívet elektromos impulzussal újra élesztő készülék Kolonics György olimpiai bajnok tragikus halála óta a figyelem középpontjába került.
 
 
80464-foto450.jpg
 
 
Defibrillátor készülék

A Henkel által vásárolt HeartSine samaritan® PAD SAM 300P készülék hordozható, a betegre helyezve először kiértékeli szívritmusát, és csakis akkor ad sokkot, ha arra szükség van. Képpel és hanggal utasítja a segítségnyújtót, mit kell tennie. Utasítást ad az újjáélesztéshez, mikor kell szájon át levegőt befújni és a szívet nyomni. Nem jelent semmilyen veszélyt az elsősegélyt nyújtó számára sem, mert utasítást ad arra, mikor lehet a beteghez érni, mikor kell távol menni tőle.
 
Hirtelen szívleállás, defibrillálás

A hirtelen szívleállás azt jelenti, hogy a szív elektromos ingerülettovábbító tevékenységében hiba következik be, és a szív abbahagyja a vér keringetését.
Gyakran semmilyen figyelmeztető tünet nem előzi meg, és teljesen egészséges embereknél is előfordul. A vérkeringést fenntartó szívizom működését elektromos jelek vezérlik. Ha a szívben a rendezetlen elektromos jelek kamrafibrillációt okoznak, a szív hirtelen leáll. A rendes ritmus visszaállítható egy elektromos sokkal. Az összeeső embernek azonnal segíteni kell, mert ha az első négy percben nem kezdődik meg az életmentő beavatkozás nagy az esélye az agykárosodásnak, a halálnak. A keringés összeomlása utáni első néhány percben használva a defibrillátor készülék, a szakszerű segítség jelentősen növeli a beteg túlélési esélyeit.
Olvass többet a témáról: kenu