Xterra, Outdoor programok és Világbajnokok Utah-ban Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2009/09/29
A kontinens legjelentősebb multisporteseményén közel 300 profi és amatőr állt rajthoz. Nehéz és látványos pálya várta a versenyzőket, az őszi erdő színpompás látványával és hangulatával...

Világbajnokok csatája az XTERRA bajnokságon

A francia Nicolas Lebrun - aki 2005-ben törött kézzel nyert XTERRA világbajnokságot – a legnagyobb amerikai versenyen az utolsó métereken hajrázta le a sportág 3-szoros világbajnokát, a dél-afrikai Conrad Stoltz ot, miközben a rajttól a célig Stoltz volt az élen. A női versenyt is többszörös világbajnok nyerte, a kanadai Melanie McQuaid .

 

A kontinens legjelentősebb multisporteseményén közel 300 profi és amatőr állt rajthoz , akik az év eleje óta a kupafutamokon elért eredményeik alapján nyertek indulási jogot. Nehéz és látványos pálya várta a versenyzőket, az őszi erdő színpompás látványával és hangulatával – Utah állam egyébként is híres a fantasztikus színeiről. Lebrun, aki a francia Alpokban nőtt fel és onnan indult versenyzői karrierje (duatlon, triatlon, téli triatlon sportágakban is a világ legjobbjai között tartják számon), elemében érezte magát: „ Az én pályám volt, már a kerékpáron is éreztem, noha Conrad messze előttem járt – de tudtam, hogy utol fogom érni .”

  

A francia versenyző fokozatosan közelítette meg az élen álló olimpikont – kedvezett számára a pálya, hiszen kevés volt benne a nehéz downhill szakasz, amiben Stoltz nagyon erős. A futás hasonlóan „mászós” volt és itt megint a francia volt előnyben, de még így is csak a táv felénél tudott az élre kerülni, ahonnan már nem adta ki a kezéből a vezetést. A legjobb amerikai – és ezzel az amerikai bajnok - a bronzérmet megszerző Josiah Middaugh lett.

  

A hölgyeknél Melanie McQuaid győzelmét szinte biztosra lehetett venni – annak ellenére, hogy egy új edzésprogramot próbált ki, ami teljesen kikészítette. A hegyikerékpár profi Shonny Vanlandingham ezt ki is használta volna, de defektet kapott és az izgalomtól kapkodva nem tudott elég gyorsan javítani! Hiába futott 3 perccel jobbat kerékpáros létére, mint a kanadai sportoló, így is majdnem 1 perccel utána ért célba. A legjobb európai hölgyként a 4.helyre futott be az osztrák Carina Wasle .

  

Az eseményt gyerekversenyek, kutya akadályverseny, terepjáró bemutatók és más outdoor programok színesítették , a koncertek és az életmód kiállítások mellett. A sportág és a sportolók minden figyelme mostantól az októberi világbajnokságra összpontosul, hiszen nemcsak az év legnagyobb eseménye lesz, hanem eldől, hogy sikerül-e valakinek elsőként 4. világbajnoki címet is szerezni.