Snooker

www.poolbiliard.hu
www.poolbiliard.hu
2005/02/16
A sportág leglátványosabbnak és talán legnehezebbnek is mondható ága a snooker. A játék immáron a mindenki által jól ismert hatlyukú pályán zajlik. Huszonegy golyó meg persze a fehér szükséges ahhoz, hogy a snookert játsszuk. Ebbol tizenöt piros és hat egyéb színű.

Ezt a hatot hívjuk színeseknek, melyekhez különböző pontértékeket rendelünk kettőtől hétig.A golyók értékük szerinti növekvő sorrendje a következő: sárga (kettő), zöld (három), barna (négy), kék (öt), rózsaszín (hat), fekete (hét). A játék elején a tizenöt pirostól kell leggyorsabban megszabadulni, mégpedig úgy, hogy ezek után le kell menni egy színes golyónak is, persze minél értékesebb színes golyót sikerül belökni, annál több pontot kap a játékos. A piros golyó után önmagában egy pont jár. Miután sikerült egymás után egy pirosat és egy színest belökni, a színest mindig visszahelyezik a pályára. Ha lement az összes piros, akkor kezdődhet el a színesek végleges eltüntetése, de ezt csak emelkedő számsorrendben lehet megtenni.


Ha valaki hiba nélkül végigcsinálja az egészet úgy, hogy az ellenfél nem is szerzi meg a lökéshez való jogot, és mindig a legértékesebb színest helyezi a lukba, akkor 147 pontot érhet el. Ezt "perfect game"-nek nevezik. Ha viszont hibázik az egyik játékos, és a fehéret is leviszi, akkor az ellenfél jutalompontokat kap, aszerint, hogy a másik melyik színest lökte be a lukba, azzal a megkötéssel, hogy minimum négy pontot mindig meg kell adni. A pontokat folyamatosan számolják, és ha már nincs matematikai esély arra, hogy a vezetésre álló játékost a másik behozza, akkor megnyertnek kell tekinteni a meccset. Hivatalos versenyeken tizennyolc győztes partiig játszanak.