Pool

www.poolbiliard.hu
www.poolbiliard.hu
2005/02/16
A biliárd harmadik nagy szakága a pool. Ez a legpopulárisabb, amatőr szinten leginkább kedvelt biliárdfajta. A snookertől első pillantásra leginkább abban különbözik, hogy tizenöt golyót használnak, amelyből az egyik a fekete a maradék fele pedig csíkos illetve teli.

Itt is három fajta játéknemet különböztethetünk meg. Az egyik a 14/1-es, amelynek a lényege, hogy minden golyót le kell lökni a pályáról, és minden golyó értéke egy pont. Az nyer, aki előbb ér el egy meghatározott ponthatárt, például 120 pontot.A másik a nyolcas játék, aminek a szabályaira azért érdemes részletesebben kitérni, mert ez az, ami a köztudatban, mint "biliárd" leginkább elterjedt, ezt játsszák versenyzés céljából a műkedvelők.

Sokszor már a golyók asztalon való elhelyezésével gondok merülnek fel, és viták alakulnak ki. Pedig egyszerű. A háromszögben elhelyezet golyók közül az egyik szélen telinek, a másikon csíkosnak kell lenni, a harmadik sarokba pedig az egyes golyónak kell kerülnie, amíg a fekete pedig középen legyen. Miután az egyik játékos valamelyik golyót a lukba lőtte - csíkost vagy telit - azzal a fajta golyóval van, ezeket kell mind belökni.

Ha az összes lekerült a pályáról, jöhet a fekete. A feketénél pedig be kell mondani előre, hogy melyik lukba szánjuk. Ha nem oda sikeredik, vagy ha idő előtt tesszük el, elveszítjük a játékot.A harmadik játéknem a kilences. Ha a nyolcast az amatőrök kedvencének nevezhetjük, akkor nyugodtan kijelenthetjük, a versenyszerűen sportoló biliárdosok körében a kilences a favorit. Ennek is egyszerű szabályai vannak. Rombusz alakban kilenc golyót elhelyeznek a pályán úgy, hogy elől az egyes, középen pedig a kilences legyen.

A játék célja, hogy mindig a legkisebbet kell érinteni, majd minél nagyobbat belökni. Így amint belökik a kilencest, vége a meccsnek.