Mindennapi hősök, avagy jobb adni, mint kapni...

Simon Ádám
Simon Ádám
2009/12/21
Adjunk. Anélkül, hogy várnánk érte cserébe bármit is a mosolyon kívül.

Sokan közületek már otthonról, vagy legalábbis szabadság alatt olvassátok ezt a cikket, hiszen mindjárt itt a Karácsony, készülünk az ünnepekre. Ki így, ki úgy... Úgy gondolom ilyenkor nem kéne kötelezőnek lennie az ajándékozásnak, de az ünnep jó alkalom arra, hogy emlékeztessen rá: Adjunk. Anélkül, hogy várnánk érte cserébe bármit is a mosolyon kívül.

Nem szeretném túlságosan ömlengősre fogni, de az alábbi példák legalább ennyi bevezetőt megérdemelnek. Szeretnénk ugyanis bemutatni az örömszerzés, a "jobb adni, mint kapni" néhány példáját, persze stílusunkhoz méltóan a mozgáshoz, a sporthoz kapcsolódóan.

 

Bátor tábor, ahol mindig süt a nap!
Ez egy olyan hely, ahol a daganatos és krónikus beteg gyerekek lehetőséget kapnak a felhőtlen gyermekkor megélésére, korlátaik átlépésére. A Bátor Tábor nyolcnapnyi ingyenes élményterápia, rengeteg kalanddal, vidámsággal és megerősítéssel. Ki tudja hány érdekes program, amik nemcsak mosolyokat, kacagást és új barátságokat jelentenek, hanem valódi segítséget a betegséggel való megküzdésben.

80435-batortabor.jpg
80435-batortabor.jpg

A Bátor Tábor Alapítvány közhasznú szervezetként működik. A gyerekek és hozzátartozóik számára ingyenes részvételt biztosít. Az éves szinten közel 230 millió forintos költségvetésű programot az alapítvány kizárólag jótékonysági felajánlásokból tartja fent. A felajánlások az 1000 Ft-os adománytól kezdve az eszközökön, felszereléseken keresztül a személyes közreműködésig széles palettán mozognak. www.batortabor.hu

 

88Bikes. Bárhova eljuthatsz.
A fejlődő országok életminőségét nem csak a világméretű szervezetek szociális munkája képes javítani. Egy szegény sorba született gyermeknek a világ minden kincsével felér, ha saját kerékpárja lehet.

A 88Bikes célja nem is olyan bonyolult: tartós és élvezetes közlekedési megoldást adni azoknak a gyermekeknek és fiataloknak, akiknek a háborúval, betegségekkel, szegénységgel és más területi nehézséggel kell megküzdeniük.

80435-88bikes.jpg
80435-88bikes.jpg

Hogyan működik?
Minden évben kiválasztanak egy helyszínt nemzetközi szociális szervezetek javaslatai alapján, majd elkezdik a hálózatépítést a rászorulók és a felajánlók között. Az adomány 88$, nagyjából ennyi az ára egy bringának a fejlődő országobkan. A felajánlásokat követően a 88Bikes gondoskodik az esetleges szállításról, melynek költségét is a felajánlásokból állja. www.88bikes.org

 

Az első lecsúszás. Vadvízi kajakozás rákos gyermekeknek.
A First Descent a rák érzelmi hatásait szeretné enyhíteni a kis betegekben és visszadni az életörömöt és az erőt számukra. A vadvízi kajak kalandos sportolást kínál és önbizalmat ad a gyerkőcöknek, mindezt vidám és biztonságos körülmények között.

Miért épp ez a küldetésük? Mert maguk is hosszú évek óta sportolnak és hisznek abban, hogy a vadvízi evezés, valamint a többi szabadidős sport erőssé és magabiztossá teszi a beteg gyermekeket. Az izgalmak és veszélyek átélése olyan önbizalommal tölti meg a résztvevőket, amivel a betegség elleni harcban is képesek helyt állni.

80435-firstdescent.jpg
80435-firstdescent.jpg

A résztvevők számára ingyenes programokat felajánlásokból, szponzorok támogatásaiból és a cég saját költségvetéséből is támogatják. www.firstdescents.org

 

Speciális kerékpár mozgássérülteknek
Gyorsabb a kerekesszéknél, és olyan izmokat is megmozgat, amelyeket a hétköznapokban nem használnak a mozgásukban akadályozottak.

Speciális kézzel hajtható kerékpárt kölcsönözhetnek ingyen a mozgássérültek Székesfehérváron az Alternatíva Közhasznú Mozgássérült Egyesülettől. Nemcsak gyorsabb a kerekesszéknél, hanem igazi sporteszköz, mert olyan izmokat is megmozgat, amelyeket a hétköznapokban nem használnak a mozgásukban akadályozottak. Az eszközzel hosszabb túrát is tehetnek.

80435-specialkocsi.jpg
80435-specialkocsi.jpg
 

Egyelőre két ilyen speciális kerékpárral rendelkeznek, de reményeik szerint adományoknak köszönhetően bővíthetik a járműparkot. Még több infó...

 

Árva és szegény gyerekek boldogsága a Cuha-pataknál
Árva és szegény gyerekek táboroznak minden évben a Cuha-patak mellett; a tatabányai székhelyű Samaritánus Alapítvány táborát az idén avatták fel. Az idén nyáron nyolc turnusban hetven-hetven árva és szegény gyerek nyaralhatott az ország minden pontjáról. Kirándultak a környéken, sportprogramokon vettek részt, felajánlásból kaptak egy hétméteres medencét.

80435-childriver.jpg
80435-childriver.jpg
 

A tábori munkát tíz önkéntes segítette, voltak Németországból, Hollandiából és Brazíliából. Minden költséget az alapítvány állt, egy-egy turnus legalább 800 ezer forintba került. Több megyei támogatójuk is van, például a császári pék rendszeresen ingyen vitte a gyerekeknek a süteményeket. Bővebb infó...

 

A listát lehetne folytatni, szerencsére további számos hasonló szervezet létezik és működik. Nem is célunk valamennyit felsorolni, csupán bemutatni, hogy adni igenis jó.

Hirdetés
Hirdetés