Lovak hátán, szelek szárnyán a Lovas Zugolyban

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2012/01/24
„Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló!” ( Jókai Mór)
Hirdetés

Nem egykönnyen fogtam bele a cikkírásba, mert nagyon nehéz olyan témát szavakba önteni, ahol ember és állat kapcsolata olyannyira összefonódik, mint a ló és lovasa esetében.

 

82116-Lovas-Zugoly.JPG
82116-Lovas-Zugoly.JPG

 

Van egy hely, ahova megérkezni is jó, ahol olyan érzés fog el, mint amikor az ember hazaér, természetesség és nyugalom, barátságos légkör és az állatok szeretete. Ez a hely nem más, mint a Lovas Zugoly. Ha valaki tart otthon állatot, tudja milyen érzés belenézni egy másik élőlény szemébe, aki csak viselkedésével tudja kifejezni, mit gondol rólunk. Engem lenyűgöz a lovak szépsége és termete, ezért elfogult vagyok, ha ők kerülnek szóba. Épp ezért örömmel látogattam ide, ahol egyedülálló élményben volt részem.

 

82116-Terep.jpg
82116-Terep.jpg

 

Egy háziállat ismerete és bizalma belépő a lovakkal való törődés és együttműködés birodalmába, amely az ember jelleméből sokkal többet követel, hiszen testi épségünk is múlhat azon, hogy miképpen irányítunk és reagálunk a lovak viselkedésére. A ló hátán ülni nem egyenlő az „utazással”, eleinte komoly fizikai munka a részünkről, hogy mindig az történjen, amit mi akarunk, illetve amit az oktató vár el tőlünk. A ló a legkevesebb esetben lesz kegyes hozzánk, elvétve akad, hogy "szó" nélkül végrehajtson egy feladatot, ha nem vagyunk elég következetesek. Ilyenkor uralkodni fog rajtunk és az lesz, amit ő akar. Igazság szerint, amikor azt gondoljuk, hogy már jól képzettek vagyunk mind mentálisan, mind fizikailag, akkor is történhet váratlan dolog. A lóval való munka folyamatos koncentrációt, fegyelmet és figyelmet igényel, amely egy percig sem lankadhat.

 

82116-Lovagl-s2.JPG
82116-Lovagl-s2.JPG

 

Néhány éves lovas tapasztalattal a hátam mögött érkeztem először a Lovas Zugolyba, ahol hihetetlen barátságos légkör fogadott, jól tartott, sokat foglalkoztatott lovakkal és kedves, de erélyes oktatóval. A 2 órás tereplovagláson a tapasztaltabb lovasok felfedezhetik Csabdi környékének számtalan erdei és mezei ösvényét, gyönyörködhetnek a széles mezők látványában, egymás mögött haladva pedig elképzelhetik, milyen is lehetett a lovas vándorlás még a régi időkben. Így tettem én is. A tereplovaglás lépésből, ügetésből és 3-4 hosszabb-rövidebb vágtaszakaszból áll melyek között szünetet tartottunk, hogy mindenki kellőképp ki tudja pihenni magát, és fel tudjon készülni a következő gyorsabb szakaszra. A vágta a legizgalmasabb rész, a lovak már előre tudják és érzik, hogy mikor jön el a pillanat, teljesen megélénkülnek, a figyelmük élessé válik, majd a vágtában szinte szárnyalnak. Ilyenkor a lustább állatokat is elkapja a hév. Számomra ez volt a legszebb és legkedvesebb pillanat. Fontos, hogy a ló és lovasa is egyaránt élvezze a közös munkát. Kifejezetten lényeges ekkor, hogy sosem szabad visszafogni a lovakat, mert a csapatszellem révén nem akarnak leszakadni egymástól, és a legjobban akkor járunk, ha a nyeregben maradunk és élvezzük a vágtát.

 

82116-Terep2.JPG
82116-Terep2.JPG

 

Az osztálylovaglás alkalmával fejleszthetjük az irányítás eszközeit, ami ezáltal nehezebb, mint a tereplovaglás. A különféle feladatokat egymás után kell végrehajtani. Itt semmi sem marad titokban, egy apró hiba is azonnal a felszínre kerül. Természetesen nem lehet szempont a hibák „elmismásolása”, ugyanis ha észreveszik és kijavítják az egyértelműen csak a javunkra válik! Az osztálylovaglás, mind a haladók, mind a kezdők számára ajánlott! A kezdőket elsősorban futószáron kezdik el tanítani, majd később önállóan is mehetnek a többiekkel az osztályban.

Ezt a mozgásformát mindenkinek ajánljuk, aki kezdetben el bírja viselni az átlagosnál nagyobb mértékű izomlázat és ez nem riasztja el a következő alkalomtól sem, valamint, aki szeret az állatokkal foglalkozni és érdekli, hogyan tud velük kapcsolatot kialakítani és egy igazán szép sporttal szeretné bővíteni a tudástárát. A lovaglás küzdelmes sport is egyben, de aki már sportolt, az tudja, hogy mindennek alapja a kitartás! Nos, ez itt is igaz!

 

82116-Lovagl-s.JPG
82116-Lovagl-s.JPG

 

Ha kipróbálod és megtetszik a lovaglás, a Lovas Zugolyban akár több napot is eltölthetsz, hiszen nem csak lovarda, hanem igényesen kialakított szálláshely is egyben! Nem utolsó sorban, ha szeretnél elvonulni a világ szeme elől és a természethez minél közelebb töltenél néhány napot, nem is tudnánk ehhez jobb célpontot javasolni. Nincs könnyebb és egyszerűbb módja a lovas élmények megtapasztalásának, mint amit itt biztonságos feltételek között, profi szintű oktatói támogatással szerezhetsz meg!

Csomagajánlat itt!

Elérhetőség, szálláshoz és lovagláshoz időpont foglalás:
Komjáthy András: 06-70-221-08-31
Komjáthyné Sulyok Ilona: 06-70-227-95-09
lovaszugoly@freemail.hu, komjathyne.sulyok.ilona@vertestakarek.hu
www.lovaszugoly.hu
Már a facebookon is megtalálsz minket!

Hirdetés
Hirdetés