Karambol

Ismeretlen szerző
Ismeretlen szerző
2005/02/16
A karambol a biliárdnak egy kevésbé ismert változata. A játékot lyuk nélküli asztalon játsszák, és mindössze három golyó kell hozzá. Természetesen ebből az egyik a fehér, melynek a biliárd minden változatában központi jelentősége van: ezzel kell mozgásba hozni a többi golyóbist.

A játék lényege az, hogy minden golyó - sárga és piros színű - koccanjon egymással. Ekkor egy pont jár a játékosnak, aki mindaddig lökhet, amíg nem hibázik. Ebben az esetben az ellenfél hosszú percekig szuggerálhatja ellenfelét, ami a profiknál természetes dolog - csak az amatorőknél ritka esemény.Magát a karambolt három játéknemre oszthatjuk fel: szabad, egy falas és három falas játékra. Az első lényegét az előzőekben már érintettük. A másik kettőé annyiban tér el, hogy a falat is érintenie kell a fehér golyónak, értelemszerűen az egy falasnál egy, a három falasnál pedig három alkalommal.A falak és a golyók érintésének sorrendje lényegtelen a pont odaítélése szempontjából.

Egy feltétel van csupán, hogy az utolsó falérintésnek a poén megszületése, azaz az utolsó golyóérintés előtt kell bekövetkeznie. A játék addig tart, amíg az egyik játékos el nem éri a játéknemtől függő ponthatárt, ami a szabadnál négyszáz, a három falasnál pedig negyven pont.

Hirdetés