Hungarian Open - Így látta Krajcsák

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/09/28
Krajcsák Márk meccselemzése a Lee Drew elleni mérkőzésről. Az összegzésre a versenyző saját honlapján találtunk. Márk leírja, hogy milyen lélektani előnyt jelentett számára a hazai közönség, és azt is megtudhatjuk, hogy miként lesz egy versenyző egyetlen szünet alatt tapasztaltabb játékos!

"Mivel nem vagyok újságíró, picit nehéz lesz megtaláljam a mondandóm elejét, de azt hiszem azzal kell kezdjem, hogy aki kint volt és szurkolt nekem, azok a lehető lenagyobb hálámat kell hogy elfogadják! Ugyanis a mai meccset nem csak magamért nyertem, hanem mindenkiért, aki ma ott volt és drukkolt nekem.
Mint azt már tudjátok a selejtező sorsolását a verseny első napján pontban délben szokás tartani (Szerintem hülye szokás, az ember az utolsó pillanatban tudja meg, mikor és kivel játszik.) és ahogy arról már beszámoltam, a 6. kiemelt angol Lee Drewhoz soroltak be. Én ennek nagyon örültem, annak ellenére, hogy még sosem játszottam vele. A nemzetközi versenyeimen többnyire katasztrofális sorsolásokat kaptam, de most hazai közönség előtt, itthon, összejött a szerencse. Drew a 73. helyen tanyázik a világranglistán, ami nem igazán fedezi a valóságot, legalábbis nekem meggyőződésem, hogy jobb játékos a helyezésénél. Nem véletlen szerepelt egy éve még 50 körül. Ettől függetlenül ő az a 3 játékos között volt, akivel össze akartam kerülni. Sikerült...
Próbáltam a lehető legprecízebben felkészülni a mai meccsemre, pontosan emiatt szerveztem meg a kihívásos meccsemet hétfőn este Barrington ellen. Úgy látszik én így működöm, kell egy kemény meccs ahhoz, hogy kirobbanó teljesítményt nyújtsak. A sors fintora, hogy a keddi győzelmemmel, újra Barringtonnal kell játsszak szerdán 19 órától, de mostmár élesben. És ez egészen más lesz, ezt garantálom. Hogy az utolsó erőmmel is győzni próbálok majd, abban mindenki biztos lehet.
A Drew elleni meccs előtt az volt a taktikám, hogy próbáljak minél többet hátra játszani, ne haggyak támadási felületet magamon és tartsam ellenfelem fonákján a labdát, mert azt tudtam, hogy tenyeresen rendkívül erős. Be is vált a taktika, néhány labdamenet után érezhetően magas volt a nyomás ellenfelemen és könnyen hibára lehetett kényszeríteni. Úgy éreztem idegesen játszik, hiszen egy teli magyar lelátó értem szurkolt és ez szinte mindenkit feszélyez. őnála is így volt, többek között ennek is köszönhető az első szett 11/3-as! végeredménye.
Tudtam, hogy a második már nem lesz ilyen egyszerű, és erősebben próbálja majd a játékot az én fonákomra terelni. A pálya gyorsasága miatt kissé hátul álltam, így a keresztek nagy része elfért mellettem, sőt sokszor ki is szorultam miattuk. Röptézni kellett volna, ehhez pedig előrébbállni a T-n, ezzel lehetett volna a szett eleji korai nyomást kiküszöbölni. Nem sikerült és hamar elhúzott az angol és csak a szett végére tudtam közelebb kerülni hozzá. 10/6-os hátrányban mindent feltéve egy lapra előrébb álltam és próbáltam többet támadni, amivel megleptem Drewt, így tudtam egyenlíteni 10/10-re. Itt egy újabb keresztet engedtem hátra, amit üvegpályán nem nagyon szabad, mert sokkal jobban beragadnak mint a normál pályákon. Az újabb szettlabdát ismét hárítani tudtam, ami a meccs létfontosságú pontja volt. Visszajöttem a játékba, majd megfordítottam a játszmát és 2/0-ás vezetéssel jöhettem ki pihenni.
A 3. játszma eleje talán eddigi legjobb formámat mutatta, kivételesen pontos és cseles játékkal hamar 8/1-es vezetésre tettem szert, mindössze 3 pontra a győzelemtől. Itt megtörtem, és picit kiengedtem, túl közel éreztem a győzelmet. El kellett volna vonatkoztassak a pontszámoktól, csak játszanom kellett volna a lehető legegyszerűbben, akkor innen képtelenség felállni. Sokszor túl korán kinyitttam a pályát főként pontatlan boastokkal és rossz visszaejtésekkel. Ellenfelem majdnem az összes pontját ebből értékesítette, majd kezdett nőni a nyomás rajtam, ő pedig érezte, hogy ez az a pont, amikor még van esélye megfordítani az állást. Sikerült is neki, nagyon okosan játszott, le a kalappal előtte. 11/9-re szépített.
Meg kell mondjam, ez az egyik legrosszabb érzés, amikor a meccs már a zsebedben van, de a másik megnehezíti a dolgod és egyre közelebb kerül hozzád, esetleg megfordítja a meccset. Ettől féltem egy kicsit, de a pályán sikerült elvonatkoztassak és néhány különösen okos labdamenet után visszatért az önbizalmam. Újra elértünk a 8/4-es vezetésemhez, de tanultam hibámból és nem változtattam a takitámon még akkor sem, ha ziccer helyzetet éreztem. És ez volt a meccs fordulópontja, én ebben látom mai győzelmem. Bármit változtattam volna a 4.-ben, szinte biztosan vesztesként jöttem volna le a pályáról. Úgy érzem kezdek egyre tapasztaltabb és megfontoltabb lenni, ami nagyon fontos dolog.
A bíró számomra kissé fura volt, különösen a stílusa, ahogy reagált egy-egy szituációra, de mivel elvileg ő a világ egyik legjobb bírója, egy szavam sem lehet:). Mindent egybevetve nagyon boldog vagyok a győzelmemnek, mert ismét magasan a legjobb pontszámomat szereztem a mai győzelmemmel, ami 75 ranglistapontot jelent, míg az átlagom "csak" 31. Ha minden igaz ez 10 helyet jelent előre!
Végezetül szeretném megköszönni nektek mégegyszer a biztatást és bízom benne, hogy Barrington ellen is számíthatok rátok!"

Forrás: www.squash.hu

Hirdetés