Hosszú utazás alatt kialakuló vénás trombózis

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/08/26
Íme egy újabb ok az ismeretlen vírusok és ismert terroristák után, ami a hosszú (8 óránál tovább tartó) utak ellen szól… Valószínűleg nem írtam volna erről a betegségről, de egy kiválóan mászó, tudomásunk szerint teljesen egészséges fiatal barátom két alkalommal is találkozott vele. Mit ne mondjak fantasztikus érzés lehet véralvadás gátlókat szedni éveken keresztül.

az alsó végtag (gyengébbek kedvéért lábfej+lábszár+comb) vérét a vénák (visszerek) vezetik el a szív felé - két rendszerben. A felületes rendszer eddigi tudomásunk szerint - elsősorban a bőr alatti visszér tágulatok kialakulásával járul hozzá életünkhöz - így nekik köszönhetjük a viszérműtétek gyönyöreit. A mélyvénás rendszer végzi a igazi munkát - elszállítja a vér jelentős részét.
Ha a mélyvénákban vérrög (trombus) alakul ki, ez nagyon komoly gondot okoz. Mivel a vér torlódik, pangás jön létre, ez jelentős egészségkárosodást, kórházi kezelést és véralvadás gátló gyógyszereket igényel önmagában is. Ha pedig a vérrögből leszakad egy darab - az sajnos a tüdő ereiben köt ki. Ez az embólia. Erről a betegségről nem is mondanék többet…
Az irodalmi adatok szerint (minden valamirevaló tudományos cikk legalább tíz helyen hivatkozik az irodalmi adatokra) a hosszan tartó utak után gyakrabban jelentkezik mélyvénás trombózis (általában 1-3 nappal később). Hogy mennyire gyakran azt nehéz meghatározni (0-10%), azonban logikusan gondolkozva is a vérrög kialakulásának egyik oka lehet egy 5-8 óránál tovább tartó út, hiszen: - a sokáig tartó ülő helyzet összehajlítva tartja a térd alatt és a lágyékhajlatban futó fő vénát
- ebben az ülő helyzetben ritkán mozgatjuk az alsó végtagot, az izmok nem segíthetnek a vénák "pumpálásával" - a vér elszállításának gyorsításával (amit egyéb helyzetben megtesznek)
- gyakran nem iszunk elég folyadékot (hiszen akkor megint meg kellene állni egy WC-nél), ami sűrűbbé teszi a vérünket
Persze egy egészséges, fiatal felnőttnek még így is kicsi az esélye egy ilyen megbetegedésre, de nevezzük a hosszú utat "rizikófaktornak". Nem fog ártani, ha megelőzésként időnként abbahagyja az ülő helyzetet és mondjuk körbeugrálja néhányszor a kocsit (edzetlenebbek számára a gyakorlat elött álljunk meg a járművel). A kellő mennyiségű folyadékfogyasztás meg nem olyan nagy dolog. Ha valaki még más trombózis rizikófaktorral is rendelkezik, nem árt átgondolni az utat (pl: többszöri megállás), esetleg erre a célra kialakított rugalmas harisnyát, szükség esetén gyógyszert használni.
Rizikófaktor például: - előző mélyvénás trombózis
- szívbetegség
- jelentősebb túlsúly
- terhesség
- fogamzásgátlót szedő dohányzó nő (erről a nőgyógyászok másként vélekednek…)
- nagyobb alsó végtagi sérülés
- stb.
Írta: Kata
Forrás: www.szikla.hu
Hirdetés