Emlékszünk még Jamón Serrano-ra?

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/09/06
A jó öreg Bud Spencer barátunk által alakított figura egy sportág bajnoka volt. De hogy milyen sportágé, azt kevesen tudják…ez a Jai Alai. A továbbiakban néhány érdekességet sorolunk fel erről a Magyarországon szinte ismeretlen játékról.

A Jai Alai története:

 

Az elnevezés baszk eredetű, és azt jelenti ”Boldog Ünnepet”. Kb. 3 évszázada alakult ki a játék Baszkföldön, amit baszk labdának neveztek. Ennek a sportnak az ünnepekkor űzött változatát nevezték „Jai Alai”-nak. A játéknak több változata is van, ebből a legvakmerőbb az ún. „Cesta Punta”. Ez a világ leggyorsabb labdajátéka! Floridában is ez vált népszerűvé, miután Kubán keresztül 1898-ban eljutott az USA-ba.

Az arénát, ahol a Jai-Alait játsszák „fronton”-nak hívják. Ilyen helyszínekből Dél-Floridában van a legtöbb a világon, annak ellenére, hogy Baszkföldről ered a sport, és a világ több országában is népszerű.

Alapvető játékszabályok:


A szabályok hasonlóak a tenisz vagy squash szabályaihoz. Minden játék szerválással kezdődik. A szerváló a szerva vonalon kívül kell, hogy pattogtassa a labdát, majd a szemközti falra kell, hogy hajítsa a labdát a „cesta”-nak nevezett ütővel, hogy az a visszapattanás után a 4-es és 7-es vonal közt landoljon. Ha ez nem sikerül, akkor az ellenfél kap pontot. A labda csak egyszer pattanhat, mielőtt az ellenfél elkapná és visszadobná, ráadásul ezt folytonos mozgással kell véghezvinni. Ha labda pattan a „cestában” vagy a megfelelő időn túl tarja magánál a játékos, akkor a bírák azonnal büntetnek. Mint a squashban, a játékosok itt sem akadályozhatják egymást a pályán. A Jai-Alait egyéniben és párosban is szokták játszani.

Ui.: A Mozgásvilág saját tapasztalata az, hogy az USA-n belül szinte kizárólag Dél-Floridában, Miami környékén játsszák. Aki a világ más táján járt, és találkozott ezzel a sportággal, az írja meg nekünk, hogy mi is többet tudjunk meg erről a játékról.

Hirdetés