Csapatépítő természetvédelem

Kiskunsági Nemzeti Park
Kiskunsági Nemzeti Park
2010/09/27
Vihar által kidöntött fát, torony javítás során kimaradt faanyagot és téglát rakodtak majd talicskáztak nagy lelkesedéssel...
Hirdetés

Csapatépítő tréning a Pusztaszeri tájvédelmi körzetben

Egy hazai kereskedelmi bank dolgozói, közel 100 személy a Dél-Alföldre látogatott és csapatépítő tréning keretében a környezetvédelem érdekében tevékenykedett. Szatymaz közigazgatási határában a Pusztaszeri tájvédelmi körzetben, a szegedi Fehér-tó térségében, valamint Natura 2000 területen dolgoztak. Sajnos akadt munkája a 4x5 fős csapatnak. Az E 5-ös főút padkáján, valamint a Szatymaz-Sándorfalva közti út mentén közel 50 zsák szemetet szedtek össze az önkéntesek.

 

 

Ez jól bizonyítja, hogy hazánkban a környezettudatos magatartás még gyerekcipőben jár. A lakosság jelentős része ott szabadul meg a tárgyaitól, ahol éppen feleslegessé vált, gondolva itt a sörös doboztól a reklám szatyorig, a motor olajos flakontól az ásványvizes műanyag palackig mindenre. Jó lenne követni a Szlovén példát. Évekkel ezelőtt kitakarították az országot és elhatározták, hogy nem szemetelnek. És működik, csak akarni kell. Ez nem pénz, hanem szándék és szemlélet kérdése.

A nemzeti park igazgatóságok a maguk módján próbálják a szemlélet formálásból kivenni a részüket. Óvodás, kis iskolás, és felnőtt csoportok vezetése során nem csak a védett területeket és fajokat mutatják be, hanem a környezetvédelem fontosságára is felhívják a figyelmet.

 

 

A bankosok látványosabb feladatot is vállaltak. A Beretzk Péter kilátótorony festését. Tízen megfelelő védőfelszerelést magukra öltve lekenték a balesetmentesen elérhető felületeket. Evvel a korhadást, gombásodást akadályozták meg, valamint esztétikusabbá tették a tornyot az őszi daruvonulásra. 5 fő a társadalmi munkát a Fehér-tó területén a Kutatóháznál végezte. Vihar által kidöntött fát, torony javítás során kimaradt faanyagot és téglát rakodtak majd talicskáztak nagy lelkesedéssel a napsütéses szép időben. Végezetül a Tisza-völgyi Bemutatóházban levő kis kiállításunkat tekintettük meg és beszélgettünk a környezet és természetvédelem fontosságáról és szépségéről.

 

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Hirdetés
Hirdetés