Az első lépések - avagy a mozgásfejlődés

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/01/19
A baba tökéletes fejlődéséhez eleinte teljes mértékben megfelelő az anyatej. Később, mikor elkezdi bontogatni a szárnyait, már tartalmasabb táplálékokra van szüksége. Az idegrendszer és a mozgásszervek fejlődéséhez olyan fehérjeforrás szükséges, amellyel a fehérjeépítés tökéletes lesz, az aminosavakat a fehérjék alapköveit be kell juttatnunk a szervezetükbe, hogy előállíthassák a számukra egyedi speciális fehérjemolekulákat. Ehhez állati fehérjékre van szükség.


A mai modern kutatások bebizonyították, hogy nem csak az állati szervezetből meríthetjük ezeket, hanem pro és prebiotikumok segítségével is előállíthatunk a szervezetünkben szimbiotikumokat, amelyek képesek a fehérjeszintézist tökéletes szintre emelni, és a szervezet számára előnyös hatású baktériumflóra elszaporodását előidézni. Ez az emésztés javításában, az immunrendszer megerősítésében játszik jelentős szerepet. A vegyes táplálkozás előtérbe kerülésével aztán az emberi szervezet egész életében a harmónia megteremtéséért küzd, amely az egészséges fejlődést és normál működést állítja szembe a káros baktériumok elszaporodása miatt kialakult betegségekkel. A mai ismereteink szerint jelentős prebiotikumnak tekinthető az Aloe Vera Barbadensis kivonata, amely önmagában is teljes értékű tápláléka � prebiotikuma - szervezetünknek. Egyéb más előnyös tulajdonságaival (teljes körű vitamintartalma, csíraölő képessége, elastin és kollagénrost tartalma, vérzéscsillapító hatása) további segítséget nyújt a csecsemőnek, felnőttnek, idősnek egyaránt. Az egészséges táplálkozás szerves részét képezi mindannyiunk számára. Méregtelenítő funkciója révén pedig, az elkerülhetetlen adalékanyagok és környezeti szennyeződések szervezetünkbe kerülésének káros hatásait képes semlegesíteni.
Amikor az egészséges csecsemő, mozgásba lendül
Először csak a fejét emelgeti, próbálgat magasabbról kitekinteni, majd először véletlenül, később egyre tudatosabban fordul meg. Általában az első véletlenszerű megfordulás hasról hátra történik, sokszor sírás közben, mérgében átlendül. A hasra fordulásnál gyakran csak az ügyetlenkedése az akadály, nem tudja maga alól kiszabadítani a karocskáját. A következő lépés a "kutyázás". Felnyomja a popsiját magasra, és rájön arra, hogy el tud szakadni legalább részben a földtől. Gyakran az első elmozdulás ennek következtében hátrafelé történik, tolatni kezd, mint egy rák.
Gyakran előzi meg a felülést a felállás. Az ágy rácsainál kapaszkodva az erős kisbaba karjaival húzza fel magát. Nem egyszer történik meg ez után, hogy leülni nem tud, így a felállás után heves sírásba kezd, mert elfáradnak a lábai. Ha lefektetjük, újult erővel tör megint az ég felé a következő keserű sírásig. Általában ez a történet csak néhány napig izgatja a családot, mert ennyi kell ahhoz, hogy ráébredjen a leülés fortélyaira. Más csecsemő először felülni tanul meg, és ebből a pozícióból jön rá a felállás mikéntjére.
Mennyi időbe telik ezeknek a mozgásoknak az "elsajátítása"?
Gyereke válogatja, nagy az időbeli szórás. Van olyan gyerek, aki két hónaposan megfordul, de még a tíz hónapos korban megtett első önálló akció sem jelenti a mozgásfejlődés kóros elmaradását. Függenek ezek a dolgok a baba súlyától - nagytestű csecsemő általában lustább -, az indítékoktól - ha több testvér ugrál körülötte, kevésbé erőlteti magát, hiszen szórakoztatják -. Ha minden egyébben (evés, mimika, figyelem) a korának megfelelően értelmesnek látszik a baba, nem kell aggódnunk, előbb utóbb nekiindul.
Hogyan tudjuk segíteni a kicsi mozgásfejlődését?
Már néhány napos kortól lehet tornáztatni, edzeni, szelíden rávezetni az izmok akaratlagos használatára, megerősíteni a helyzet és helyváltoztatáshoz szükséges izomcsoportokat. Minden nappali pelenkázásnál, két kezénél fogva lassan, óvatosan húzzuk ülésbe a babát úgy, hogy bevárjuk, amíg saját maga után húzza az elmaradt fejecskéjét. Addig húzzuk előre, amíg a feje előre nem billen. Lefektetéskor nyúljunk a feje,- nyaka mögé, hogy ne bicsaklódjon hátra. Ezt alkalmanként 3-4 szer meg lehet ismételni. Sok csecsemő nem szeret hason feküdni, mert a gyengébb hátizomzat miatt nem tudja a fejét tartani, és nem lát jól maga köré. Ez idegesíti, nyugtalanná válik, és heves sírásba kezd. Fontos, hogy az ébren lévő csecsemőnél erőltessük a hasra fektetést, legalább naponta kétszer negyed órát hagyjuk őt úgy, még akkor is, ha nagyon sír. Sírás közben mérgében feszíti a nyakát hátrafelé, ez hozzásegíti ahhoz, hogy a hátizmai erősödjenek, és így a mozgásfejlődését kiprovokálhatjuk.
Átlagosan azért hét-nyolc hónaposan felállnak a csecsemők, és egy éves koruk körül megteszik az első önálló lépéseiket kapaszkodás nélkül. Ez után már csak idő kérdése, hogy mikor és mennyire rendezzük át a lakást, hogy ne tehessenek magukban és a berendezési tárgyakban kárt. Mozgásfejlődésükhöz nagyon fontos a D vitamin ellátottság, hogy csontjaik erősek legyenek, valamint a táplálkozásuk mikro-makroelemtartalma, hogy az izomzatuk masszív és rugalmas legyen. Fontos tudni, hogy a felső végtagokon a könyökizületben egy körkörös izületi tok található, ami a gyermek testének súlyától kiugorhat a helyéből addig, amíg nem lesz ő maga olyan erős, hogy saját testsúlyát elbírja. Gyakran lehet látni szülőket és nagyszülőket, hogy játékosan karjuknál fogva fellendítik a kicsit, ezzel nagy élvezetet okozva őkelmének, de amíg ő saját magát nem bírja el (mászókán lefelé lógva meg tudja tartani magát) addig a testsúly és a plusz lendülettel könnyen részleges könyökficamot idézhetünk elő. Ez igen fájdalmas sírást válthat ki a gyerekből, suta tartásúvá válhat a felkarja, nem tudja megmozdítani. Csak sebész képes visszaugrasztani a kimozdult felkart, és a szalagok megnyúlása miatt - ha már egyszer bekövetkezett - a későbbiekben ismételten kialakulhat ez az állapot.
Mit tegyünk, ha gyermekünk látszólag egészséges, de lusta és nem akar mozogni?
Már kiscsecsemő korban előnyös a babamasszázs alkalmazása. Ezzel a mechanikus beavatkozással a baba izomzatát fejleszteni lehet játékos tornáztatással, gyúrással. Azon túl, hogy az izmok vérkeringését javítja, a mozgásfejlődés szempontjából sem elhanyagolható, hiszen ráébresztjük a kicsit a végtagjainak mozgásterére, nem utolsósorban a személyes kapcsolat baba-mama, baba-papa harmónia és együttlét optimalizálása is bekövetkezik. Jó hatású a baba fejlődése szempontjából a babaúszás is, hiszen a csecsemő lételeme a magzati életben a víz, hiszen "víz alatt" éli le élete első 9 hónapját. A mozgás és a légzési technika fejlesztéséhez a babaúszás nagymértékben hozzájárul, nem beszélve arról, hogy az aktívan együtt töltött idő ismét a kapcsolat mélységét növeli a szülők és a csemete között. Ezen kívül a lakás nagyobb terében leterített takaróba tekerve guríthatjuk a kicsit, ezzel az egyensúlyérzékelését felébresztve, a mozgás élményét tanítjuk neki. A talajon hagyva kitehetünk színes tárgyakat, kendőket, olyan dolgokat, amelyek felkeltik az érdeklődését, esetleg annyira, hogy céltárgy lehessen számára, amit szeretne elérni. Így vagy úgy megpróbálja megközelíteni az áhított tárgyat, ezáltal ügyesedik. Ajánlott a takarót úgy leteríteni, hogy egy nem túl magas ágy vagy stabil szék is legyen a közelben, amibe kapaszkodva esetleg fel tud állni a baba. Persze csábító tárgyakkal az ágy tetején, lehet fokozni ezt a felállási vágyat!
A csecsemőkor úgy szalad el, mintha a 12 hónapot egy-két hét alatt lezavarnánk. Az elindulással új élmények és új veszélyzónák kerülnek a kisded közelébe, melyektől meg kell óvnunk, meg kell tanítanunk a veszély érzés élményére addig, amíg nem történik baleset vele. A nyár elteltével az ősz és tél időjárási viszontagságaival, és a mozgásfejlődés akadályaival kell megbirkóznunk. A kisded szellemi fejlődése pedig fantasztikus változatossággal termeli a nagyobbnál nagyobb veszélyhelyzetek jelentkezését kis életében.
Vigyázzunk rájuk!!

Dr. Nika Erzsébet
Pro Sanitas
Babaúszással kapcsolatos cikkek - A babaúszás kialakulása
- Jótanácsok
- Babamasszázs, babatorna.
- A fürdõvíz elõkészítése
Hirdetés