A 9-es játék szabályai

www.poolbiliard.hu
www.poolbiliard.hu
2005/02/16
1. Általános 1.1. Felállítás, bemondás A kilences játékot kilenc színes 1-9-ig számozott golyóval és egy fehér golyóval játszák. A golyókat rombusz formában állítják fel, ahol az első golyó a lábponton fekszik. Ez mindig az 1-es golyó.

A 9-es golyó pedig középen van. A többi golyót véletlenszerűen helyezhetjük el. A lényeg, hogy mindig az asztalon levö legkisebb számú golyóra szabad csak ütni a fehér golyóval.(Kezdéskor értelemszerűen csak az 1-es golyóra.) Bemondás nincsen, tehát amíg szabályos ütéssel bármelyik színes golyó bárhová leesik a játékos folytathatja a játékot, természetesen az asztalon lévő legkisebb golyóra lökve. Aki a játék folyamán bármikor szabályosan (tehát akár kombinációban) lelöki a 9-es golyót, megnyeri a partit.Ha a játékos nem lök le golyót, vagy foult követ el, játékoscsere van.


2. A játék nyitása


2.1. A játék bevezetése
Tempólökéssel döntik el ki kezdjen. A következő partit mindig az kezdi, aki az előzőt megnyerte. Nagy előny, ha valaki kezdéshez jut, mivel akár a kezdőlökésböl is megnyerhető a parti, ha szabályos lökésnél a kilences golyó a zsebbe kerül.

2.2. Nyitólökés
Az elsö játékosnak van "golyó kézben" a fejvonal mögött. Korrekt a nyitólökés akkor, ha sikerül neki elsőként az 1-es golyót eltalálnia és legalább egy golyó megérinti valamelyik falat vagy legalább egy golyó zsebbe kerül. Ha esett le színes golyó, a játékos folytathatja a játékot az asztalon lévö legkisebb számú golyóra játszva. Amennyiben nyitólökésnél foul történt, az ellenfél dönthet:
- úgy veszi át a helyzetet ahogy van (fehér golyó leesésénél "golyó a kézben" egész asztalon),
- megismételteti a nyitólökést
- saját maga végez nyitólökést.
Az esetlegesen leesett golyók zsebben maradnak, nem kerülnek vissza az asztalra.

2.3. Push-out
Függetlenül attól, hogy a nyitó játékos vagy ellenfele van soron, nyitólökés után lehet push-out-ot csinálni. Ez azt jelenti, hogy a játékos a fehér golyót tetszés szerinti irányba játszhatja, bármely golyót eltalálhat, vagy lelökhet anélkül, hogy foul-ként tekintenénk. A push-out után minden esetben az ellenfél következik ütésre, de nem kötelező a partit átvennie, hanem visszaadhatja az ütésjogot. Ha push-outnál a fehér golyó leesik, akkor az ellenfélnek van "golyó a kézben" egész asztalon.


3. A játék


3.1. Megnyert játék
A játék akkor nyertes, ha a játékosnak sikerül a 9-es golyót szabályos lökéssel elrakni. (Ez akár a golyók számsorrendbe történő lepakolásával, akár kombinációs megoldással is lehetséges.)


4. Foul-ok

Ha egy játékos foul-t követett el, az ellenfél következik lökésre "golyó a kézben" egész asztalon lehetöséggel. Foul-ként értendő:
- általános pool-szabályok: foul-ok
- ha a játékosnak nem sikerül elsőként az asztalon lévő legkisebb számú golyót eltalálni a fehér golyóval,
- ha bármely golyó átugrik a szegélyen.


5. Biztonsági játék

A biztonsági játék megengedett. A játékos ebben az esetben a legalacsonyabb számú golyót találja el, azután bármelyik golyó érintse a szegélyt. Ha ilyen lökésnél bármelyik színes golyó leesik, folytatnia kell a játékot, nem az ellenfél következik.


6. Három-hiba-szabály

Ha egy játékos három egymás utáni asztalhoz álláskor foult követ el úgy, hogy közben nincsen szabályos ütése, elvesztette a partit. Ha egy, vagy két egymás utáni foul után sikerül szabályos lökést végezni, akkor nullázodik a hibaszámolás.