A 8-as játék szabályai

www.poolbiliard.hu
www.poolbiliard.hu
2005/02/16
1. Általános 1.1. felállás, bemondás A 8-as játékot 15, 1-15-ig számozott színes golyókkal játszák. Ezeket a háromszög segítségével úgy állítják fel, hogy az első golyó a háromszög csúcsán a lábpontra kerüljön.

A tárgygolyókat két csoportra osztják: 1-7 ("tele golyók") és 9-15 ("csíkos golyók"). Az a játékos aki elöbb saját csoportját, majd a 8-as (fekete) golyót szabályosan lelöki, megnyerte a partit. A golyókat be kell mondani, vagyis minden lökés elött be kell jelentenie a játékosnak, hogy melyik golyó melyik sarokba akarja lökni.


2. A játék kezdése

2.1. A golyók felállítása

A 8-as kerül a háromszög közepébe. A többi golyót a háromszögön belül úgy kell elhelyezni, hogy az egy sorozathoz tartozók ne legyenek szorosan egymás mellett, tehát minél jobban keveredjenek a tele és csíkos golyók. A háromszög legalsó sorában az egyik sarokban tele, a másikban csíkos golyó legyen.

2.2. A játék bevezetése

A kezdés jogát face off-al (tempólökéssel) határozzák meg. (lásd általános szabályok)

2.3. Nyitólökés
Az elsö játékos a fejvonal mögül bárhonnan kezdhet. Szabályos nyitólökésnek számít, ha sikerül neki egy golyót eltalálni a halomból úgy, hogy legalább négy színes golyó érjen a szegélyhez, vagy legalább egy golyó leessen valamelyik zsebbe. Ha ez nem sikerül a játékosnak FOUL-t követett el. Ellenfele a következő lehetőségek közül választhat:- tovább játszhat,- ő maga végezhet új nyitólökést- az első játékossal végeztet új nyitólökést.Ha a játékos foul nélkül kezdőlökéssel lelöki a nyolcas (fekete) golyót, meg kell ismételnie a kezdést. Nyitólökésnél foullal belökött nyolcas esetén is új nyitólökés kell, de az ellenfél dönti el, ki kezdjen.


3. A játék


3.1. A számcsoport megválasztása
Ha szabályos nyitólökéssel egy golyó sem esett le, nincs még meghatározva, mely csoport, mely játékoshoz tartozik. Ha viszont egy vagy több golyó leesik, úgy a játékos tovább játszhat és bármelyik (tele vagy csíkos) golyót választhatja, de már csak bemondással lökheti le. Az első bemondva elrakott golyó dönti el, mely sorozatot játszák.

3.2. A játék folytatása
A játékos továbbjátszhat, amíg sikerül neki szabályos lökéssel a saját sorozatából bemondott golyót lelöknie. Ez akkor is érvényes, ha a saját bemondott golyóján kívül az ellenfél bármely golyója is leesik. Ilyen esetben az ellenfél golyói is a tasakban maradnak, akkor is ha foul történt. Kombinációs lökések megengedettek, tehát nem kötelező a bemondott golyóra ütni közvetlenül, csak az a lényeg, hogy először a saját sorozatból kell egy golyót eltalálni a fehér golyóval. Ha nem sikerül golyót lelökni, vagy foul történt, az ellenfél veszi át a lökést.

3.3. Megnyert játék
Az a játékos gyöz, aki saját csoportjának minden golyóját és végül a nyolcast szabályosan belöki.

3.4. Vesztes játék

A játék akkor vesztes, ha- a játékos akkor rakja el a nyolcast, mikor még van az asztalon saját csoportjának golyója,- a nyolcast foullal rakja el- a nyolcas rossz, azaz be nem mondott zsebbe kerül.


4. Foul-ok


Ha a játékos foult követett el, játékoscsere van. Attól függetlenül, hogy mi van írva az általános pool-szabályokban, a következő tettek foulként értendők:- először az ellenfél golyóját találja el a fehér golyó,- a fehér golyó elsöként a saját sorozat golyóját talalja el, de utána egyik golyó sem érinti valamelyik szegélyt, és nem is esik le.- egy színes golyó kiugrik az asztalról, vagy a szegélyen áll meg.

4.1. Tennivalók foul után

- játékoscsere,- az ellenfélnek "golyó a kézben" van egész asztalon. (Kivéve, ha kezdőlökéskor történt a foul, mert ekkor csak a fejmezőben van "golyó a kézben".)

5. Biztonsági játék

A biztonsági játékra lehetőség van, és a bemondáskor "safety" illetve "biztonsági" kijelentéssel lelökött golyó(k) nem kerül(nek) vissza az asztalra, de az ellenfél következik lökésre.