Menü

2007.02.19.     Hozzászólás 0

Kilencezer méternél magasabbra siklóernyővel

A címet olvasva sokan végig se gondolják, hogy mit jelent ez a magasság. Földünk legmagasabb pontja a Mount Everest, a maga 8850 méterével és még ennél is feljebb járt Ewa Wisnerska siklóernyős világbajnoknő. Igaz nem önszántából állított fel új siklóernyős magassági rekordot, sokkal inkább a természet „tréfálta” meg.

A 35 éves német hölgy, Ausztrália felett edzett amikor egy hirtelen jött szélvihar percek alatt kilencezer méteres magasságba emelte. Kevesen tudják, hogy azon a szinten már alig van levegő, valamint a hőmérséklet  mínusz 40-50 Celsius-fok között mozog. Ezek következtében Ewa eszméletét vesztette, valamint a testét és a felszerelését is jég borította be.

Ebben az állapotban volt egy egész óra hosszat, majd lassan süllyedni kezdett és kb. 7000 méteres magasságon visszanyerte az eszméletét. A kialakult jégpáncél még mindig megvolt, de ennek ellenére már képes volt irányítan az ernyőt. Földet érés után azonnal kórházba szállították súlyos fagyási sérülései miatt. A német sportolónő másnap elhagyhatta a kórházat és csodával határos módon még az agykárosodást is megúszta.


A szélvihar idején több mint kétszáz siklóernyős tartózkodott a levegőben. Egy negyven éves kínai sportoló az életét vesztette.


- Mozgásvilág -