Hogyan választják ki a hegymászók az alaptábor helyét?

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/04/12
Nincs meghatározva, hogy hol kell lennie az alaptábornak, sőt az sincs, hogy minden hegyen kell lennie egynek, állítják egyes hegymászók.
Hirdetés

De amikor igazán nagy hegyekről van szó, amilyeneket például a Himalájában találunk, az alaptábor általában ott helyezkedik el, ahol az út véget ér. Ez az a pont, amin túl már nem lehet hasznát venni sem autónak, sem állatnak, sem hordároknak, ahonnan már nincs más választás, mint a mászás. Elég alacsonyan kell, hogy legyen, általában 4500 méter környékén, hogy a beteg vagy fáradt alpinisták ki tudják pihenni magukat, de még sem lehet túl alacsonyan, nehogy a csúcsra vezető út túl sokáig tartson. Ha a tökéletes helyet keressük, akkor figyelnünk kell arra, hogy elég napos legyen, legyen sima, egyenes talaj, na és tiszta víz a közelben. Ugyanakkor széltől, sziklaesésektől és lavináktól védjen. Nem meglepetésre -egyesek szerint, akik már jártak ott-, a Mount Everest déli oldalán található alaptábor az egyik legfélelmetesebb a világon.
Ez a Khumbu gleccseren lévő tábor olyan magasan van (kb. 5300 méter), hogy a felépülést igen nehézzé teszi.
Na és a legkényelmesebb? A Nanga Parbat lábánál lévő tábor egy napos, füves morénán áll, békés patakkal és gyönyörű vadvirágokkal, tiszta Hawaii, 4074 méteren.

Hirdetés
Hirdetés