Menü

2005.04.12.     Hozzászólás 0

Hogyan választják ki a hegymászók az alaptábor helyét?


Nincs meghatározva, hogy hol kell lennie az alaptábornak, sőt az sincs, hogy minden hegyen kell lennie egynek, állítják egyes hegymászók.


De amikor igazán nagy hegyekről van szó, amilyeneket például a Himalájában találunk, az alaptábor általában ott helyezkedik el, ahol az út véget ér. Ez az a pont, amin túl már nem lehet hasznát venni sem autónak, sem állatnak, sem hordároknak, ahonnan már nincs más választás, mint a mászás. Elég alacsonyan kell, hogy legyen, általában 4500 méter környékén, hogy a beteg vagy fáradt alpinisták ki tudják pihenni magukat, de még sem lehet túl alacsonyan, nehogy a csúcsra vezető út túl sokáig tartson. Ha a tökéletes helyet keressük, akkor figyelnünk kell arra, hogy elég napos legyen, legyen sima, egyenes talaj, na és tiszta víz a közelben. Ugyanakkor széltől, sziklaesésektől és lavináktól védjen. Nem meglepetésre -egyesek szerint, akik már jártak ott-, a Mount Everest déli oldalán található alaptábor az egyik legfélelmetesebb a világon.
Ez a Khumbu gleccseren lévő tábor olyan magasan van (kb. 5300 méter), hogy a felépülést igen nehézzé teszi.
Na és a legkényelmesebb? A Nanga Parbat lábánál lévő tábor egy napos, füves morénán áll, békés patakkal és gyönyörű vadvirágokkal, tiszta Hawaii, 4074 méteren.