Alpesi koktél Tirol módra - Tuti ütős, avagy élet a Salzán túl

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/04/20
Ha tavasz van és pezseg az élet, akkor azé', ha nyár van és dög meleg, akkor azé'…. jut eszünkbe, hogy jó lenne egy pörgetős alpesi koktél. A gyereknek is mehet - csak lájtosan - hagy szokja.
Hirdetés

Végy pár szabadnapot, adj hozzá adrenalint ízlés szerint, öntsd fel kristálytiszta alpesi vízzel és dúsítsd hegyi levegővel. A koktélt pikánsan is készítheted rengeteg bulival. Mixer: Bruno a hegyi isten, és akik az egészet „kifőzték”: Gergő és Zsófi, csillagos magyar guruk. Sűrű, tartalmas elegy – vigyázat, könnyű rászokni! 

  


Még több képért klikk ide!

 

Koktélunkat az Ötz-völgyében fogyasztjuk. 
A 67 km hosszú völgy helyszínnek tökéletes, tele szebbnél szebb helyekkel, megfelelően vad vízzel, magas hegyekkel, csilliárdnyi programmal és útvonallal. Itt találjuk többek között Tirol legmagasabb vízesését (Stuibenfal - egyből a szállásunk mellett, ahol rögtön fel is másztunk a vízesés melletti klettersteigen – lásd később), második legmagasabb csúcsát (Wildspitze), a legtöbb 3000 méternél magasabb hegycsúcsot (250), rengeteg extrém és tematikus (gasztro, kultúr, táj) útvonalat és említsük meg Ötzit a híres jégembert is.

 


Még több képért klikk ide!

 

A koktélunkban 1. nap bemelegítésként egy kis túra szerepelt - egyből helyi érdekességgel spékelve, majd rafting, 2. nap Down Hill (persze a mi szintünkön) és klettersteig mászás, este áztatás a helyi wellness központban, végül a 3. napon canyoning és még egy kis hűsítő élmény egy kaland és vizividámparkban.

 


Még több képért klikk ide!

 

Kezdjük a guruknál: Gergő és Zsófi fiatal magyar házaspár, a Trofana panziót üzemeltetik. Kellemes meglepetés. Tiszta, szép épület egy gyönyörű kis hegyi faluban, Niederthaiban. A fürdővel ellátott szobák tágasak a bútorok újszerűek, az ágyban még az én 193 centimmel sem kell embrió pózban aludnom. Az épületben nagy étterem (nem régi dohos), automata tekepálya, sok gyerekjáték (Xbox és Guitar Hero is van), ráadásul a játékok és a teke is ingyenesen. 

 


Még több képért klikk ide!

 

Az épület és az infrastruktúra abszolút rendben, a jó vendéglátáshoz már csak hozzáértés és rengeteg energia kell. Nos, ez is rendben. Minden tiszta, a reggeli bőséges. Ami különösen szimpatikus, hogy a hagyományos vendéglátás mellett rengeteg hozzáadott értéket, szolgáltatást adnak. Nem csak a felsorolt játékok költségmentesek, de ingyen tolják alád a biciklit is, sokat foglalkoznak a vendégekkel és segítséget nyújtanak a programszervezésben is. Sőt, az általuk szervezett programok jutalékát sem teszik zsebre, egy az egyben tovább adják a vendégeknek! Ha tehát Zsófiékon keresztül foglalod a vadvízi evezést, a klettersteig túrát vagy a sok egyéb program közül valamelyiket, akkor jutalékuk terhére kedvezményekhez jutsz. Igazán nemes, vendégmarasztaló gesztus.  

A szállás ára is nagyon baráti: svédasztalos reggelivel 28 EUR/fő-től.

 


Még több képért klikk ide!

 

Érkezésünk után rövidesen kiderült, hogy Zsófit és Gergőt hamar befogadták a helyiek. Gyorsan megtanulták és átlátták a helyi szabályokat és szokásokat, remek kapcsolatot alakítottak ki az idegenforgalmi hivatalokkal is, felmérték a földrajzi adottságokat és jól beszélnek turizmusul is. Ráadásul Gergő extrém mászó! Megnyugtató, hogy őszintén dícsérhetjük a lelkes és hozzáértő vendéglátóink munkáját :).


És folytassuk a mixernél: Bruno a hegyi Isten. Ha mászáson, canyoningon vagy raftingon törjük a fejünket, akkor jön képbe Bruno és cége a Cankick. Bármerre mentünk, vezetőinktől hallgattuk a történeteket honnan ugrott le Ő elsőként, mit mászott meg Ő elsőként, vagy egyetlen emberként. Tényleg ismeri a helyet, mint a tenyerét, ami nem árt az extrém sportoknál. Amikor pedig személyesen láttuk mit mászott, honnan ugrott és nem utolsó sorban milyen eséseket élt túl, akkor elfogadtuk – Bruno isteni!

Természetesen leteszteltük az alkalmazottakat is. 

 


Még több képért klikk ide!

 

Túra: A panzió mellett több túra útvonal is indul a hegyekbe. Gyalog és biciklivel is könnyen találsz az ízlésednek megfelelőt. A helyi hütték nyáron is nyitva vannak, így könnyen juthatsz jó hideg/rossz idő esetén meleg italhoz és ebédelhetsz is. Attól függően mennyi időt maradsz és milyen programot tervezel érdemes Ötztal kártyát vásárolni. A kártyával rengeteg kedvezményt kapunk és sok minden akár ingyenes is lehet. A 3,7, illetve 10 napos kártyákról aktuális információt itt találsz!

Az útvonalakból témák és sportok szerint is rengeteg van, nem beszélve a gasztro és kultúr programokról. Mindezekről átfogó információt, interaktív térképeket és érdekességeket találsz itt!

Ha nincs kedved itt mazsolázni, Gergőék tuti segítenek.

 


Még több képért klikk ide!

 

Szeptemberben a helyi parasztokkal jöttünk le a hegyről, akik régi szokás szerint az alkalomhoz illően feldíszített teheneiket hajtották le a hegyekből télire. Persze alkalomhoz illően meg is állnak a helyi vendéglátó egységekben is és rendesen feltankolnak. Az egész család jelen, gyerekek szorgosan hajtják az állatokat – persze az igazi profi kutyák is jelen – a családfők pedig sörrel gondosan felszerelkezve, előzetesen is feltankolva.


Rafting
Az Inn és Ache folyók nyáron is 5-8 fokos vizein kellemesen felüdül az ember :). A Salzán megszokott nyugodtnak mondható vizek helyett itt extrémebb fokozatokat is kipróbálhatunk. Jellemzően 6/8/10 személyes hajókkal evezhetünk, ami sokkal biztonságosabb, mint a kétszemélyes változat. Persze ezeket a hajókat a túravezetők uralják, cserébe (megfelelő csapatmunkával) egészen komoly hullámokat szelhetünk – alulról, felülről..

Brunoék első tesztje remekül sikerült. Szekrényekkel, zuhanyzóval ellátott kulturált öltözőben vettük fel az igényes neoprén szerkót, a fűtött társalgóban bemutatkozott a túravezető. Azonnal kaptunk egy kis snapszot (ez nem tudom, hogy tényleg pozitív-e, mindenesetre nekünk jól jött) és irány az induló hely. A parton megkaptuk a megfelelő oktatást azután zamek, irány a víz.

 


Még több képért klikk ide!

 

A túravezetőnk jól végezte a dolgát, sokat voltunk a hajóval együtt víz alatt, pörögtünk forogtunk, hátrafelé vettünk könnyebb zúgókat. Tényleg rendben volt, és ami nagyon fontos: végig megfelelő kontrol alatt. Az evezés végeztével már ott várt minket a busz, ami visszaszállított a bázisra (nem kellett ott fagyoskodni és várni). Kíváncsi voltam, vajon csak az újságíróknak jár-e mindez, azonban a társalgóban és a vízen velünk egy időben túrázók is ugyanezt kapták. Snapszot, pörgést, forgást, sőt a túra végén mindenki kap egy CD-t is a róla készült fényképekkel.…  Mindenkinek ajánlom! 

 


Még több képért klikk ide!

 

Valószínűleg sokan tudjátok: aki egy kicsit több izgalmat és vizet szeretne, az üljön előre. Ja, és a túra végén ne hagyjátok ki az úszást a hajó mellett és a tequilát!

Evezni május 1-től október 15-ig lehet. Egy 3-4 órás túra 40 EUR-nál kezdődik, ami talán nem a legolcsóbb, de az említett szolgáltatásokkal abszolút elfogadható.

További információt németül találtok itt!


Downhill
Számos helyen lehet biciklit bérelni átlagosan 14-30EUR/nap áron.

Mi Söldenben rögtön a felvonó mellett kaptunk mountit. Talán ez volt az egyetlen csalódás az utunk során. Lehasznált patkófék, nem igazán köves terepre kitalált gumik, alap bringa. Nem szóltam, nem tudtam pontosan milyen úton jövünk le, csak azt, hogy felvonóval megyünk 3000 méterre. A Gaislachkogel leejtőin természetesen nem jött jól a poros, köves, salakos úton és a vizes füvön ez a szerkó. A hegycsúcson csodálatos kilátás, kis tavak és ritka levegő fogadott minket. (3000 felett ügyeljetek rá, hogy ne kezdjetek teljes erőből tekerni). Lefelé a sípályák talaja egészen 1500-2000 méterig köves, kavicsos – könnyű padlót fogni, néhányszor meg is tették a társak, de nem lett semmi baj. Innen gyönyörű erdei utak, párszor vállon cipelős helyek, majd a végén aszfaltút (gondolom a kuka újságíróknak az aszfalt útra adtak bringát). Csak bringázással simán el tudnék tölteni itt 1 hetet. 

 


Még több képért klikk ide!

 

Rengeteg bicis túra útvonal leírássalinteraktív térképpel itt!

Igazán keményeknek virslisre (országúti kerékpárra)14 órás maraton, 228 km 6000m szinttel!

Igényes videók pedig itt!


Klettersteig
Biztosan nem mondok újat, mászó útvonalakból is rengeteg van a völgyben. Fém lépcsőkkel, rudakkal és drótkötelekkel kiépített un. klettersteig (vagy más néven via ferrata) útvonalak is vannak bőven. Mi a szállásunk mellett az egyik belépő nehézségi szintű, ám annál gyönyörűbb rövid klettersteiget másztuk, ami nem mellékesenTirol legmagasabb vízesése a Stuibenfall mentén halad. 

 


Még több képért klikk ide!

 

Ezt az útvonalat bárkinek szívesen ajánlom, aki szeretné kipróbálni a klettersteig mászást. Tényleg nem nehéz, nincsenek hiányzó fokok, kiszakadt részek és nem is túl hosszú. Aki bizonytalan, az pedig szinte végig fel tudja mérni az útvonalat a vízesés másik oldaláról. Nyáron, ha süt a nap, a sziklás hegyoldal igazi fűtőtest, ennek megfelelően öltözködjetek és csomagoljatok vizet. Természetesen aki rosszul érzi magát ha van alatta 100-200 méter, az vegyen mély levegőt :). Az útvonal utolsó harmadán van egy kötélhíd pont alatta pedig a dübörgő víz esik 160 métert. Akinek eddig ment, de ez esetleg túl izgi, annak van lehetősége hegyi ösvényen kerülni.

 


Még több képért klikk ide!

 

A vezetőnk ismét a Bruno féle brigád egyik jeles tagja Mike, a túrát is remekül vezette, illetve egész jó fotókat is csinált. A felszerelés, amit kaptunk a mászáshoz megfelelő beülő, karabinerek és kötelek (ügyeljünk arra, hogy a klettersteig mászásnál a beülőre kötött - 2 db - biztosító kötél speciális „esési energiát elnyelő” kötél/heveder legyen) és sisakok.

 


Még több képért klikk ide!

 

Az útvonal szintkülönbsége 300m, hossza 450m. Nehézsége az A-E skálán B fokozat, 2 db C fokozatú rövid résszel. Kezdőknek, családoknak és 10 évnél idősebb gyerekeknek is ajánlják – persze vezetővel.

Erről az útvonalról is és további klettersteig útvonalakról további információk, térképek itt találhatók ésmég itt!


Áztatás (Wellness)
Aqua Dome, Längenfeld. Este későn érkeztünk, de a fürdő és a szauna 23-ig, pénteken 24-ig nyitva van. A belépő 18EUR 3 órára, hétvégén 20,50. Minden további megkezdett fél óráért pluszban kell fizetnünk. A fürdő fedett részei nagyon szépek, tényleg rendben vannak, azonban ilyet már sokat láttunk. A külső medencék Ausztriához képest meleg vizéből viszont igazán pálya a környező hegycsúcsok és gerincek sziluettjeit bámulni. Szerencsénk is volt, tiszta csillagos ég alatt áztattuk a nap során lehasznált végtagjainkat. Nagyon jól esett, a szaunáig el se jutottunk. A fürdő építészeti különlegessége a 3 UFO szerű medence. Természetesen kipróbáltuk mindet. Talán csak a fagyos levegő miatt tűnt melegebbnek a legfelső. Tökéletes kikapcsolódás estére. 

A fürdőről további infót és képeket itt találtok!


Canyoning
Brunoék utolsó felvonása. Mike-al a  Cankick bázisról indulunk. A társalgóban ismét szívmelegítő, az öltözőben cucc lerak, átöltözés és már indul is a kisbusz a tett színhelyére. Az út mellől rövid gyaloglás után azonnal a vízmosásban vagyunk. Itt is megfelelő előkészítést, oktatást kapunk (ezt így is kell, az ugri bugri előtt közvetlenül és az ugri bugri alatt is el kell mondani, mire figyeljünk), majd irány az első csúszda. Na, itt rögtön felébredt mindenki! Az útvonal nem különösebben nehéz, de vezetőnk azonnal mutatja a „game b” variációkat. Ott már megremeg az ember lába. Csúszunk háton, embrióban, ugrunk, és ha kell, ereszkedünk kötélen. A program vége felé a „game b”: 16 méterről kis 5m átmérőjű tavacskába csobbanni úgy, hogy egy kis kiszögelést át kell ugrani, amitől persze nem is látod az érkezési felületet. Eredeti ugrás 8-10 méterről. Ez sem rossz, továbbá van opció egy második ugrásra, ha visszamászunk. És itt jött a „csendes gyilkos” vendéglátónk Gergő. Tényleg mehetek? „Ja” válaszolta a vezetőnk és Gergő már mászott is. Röhej, de közben a szemben lévő szikla tetején maga Bruno tört elő a bozótból :) egy fényképező géppel. Személyesen fényképezett le minket ugrás közben.

 


Még több képért klikk ide!

 

Kicsit megnyugtató volt, hogy Gergőnek is beremegett a lába. Koncentrált vagy 5-10 percet a szirten. Mégsem olyan könnyű, nem vagyunk annyira mazsolák. Aztán hopp, leugrott. 3 napig a hangját alig lehetett hallani, amikor feljött a víz alól mindent bepótolt. Ultra nagy flash!

A túra végén természetesen már várt a kis busz. Irány vissza, meleg zuhany, még egy kis snapsz, oklevél, fényképek, ahogy illik. Remek volt, köszönjük Bruno!

 


Még több képért klikk ide!

 

3-4, illetve 5-6 órás túrákat tehetünk április 15 és október 15 között, 70-80EUR/fő áron. További információ itt!


Végül, de nem utolsó sorban egy igazi kalandpark
Az Area47 egyből a Cancick bázis mellett található. Hatalmas mászófalak, magasan elhelyezett kötélpályák, óriás hinta, flying fox, vízi csúszdák, ugrósánc léccel, deszkával és érkezés a vízbe, kristály tiszta tó, szauna, minden, ami kell. Nagyon komoly sport központ, rengeteg lehetőséggel. A kis tavacska mellett pedig egy óriási csarnokot is építettek, ahol sok ezer fős rendezvényeket bonyolítanak a nagy céges rendezvényektől a beltéri extrém motoros show-ig. Annyira jó a weboldaluk, hogy erről nem is írok többet, nézegessétek magatok. A felső fülekre kattintva nézzétek meg az oldal alján található videókat. 

Nos, nekünk tavaly ezt a koktélt keverték. Jó koktélhoz méltóan ütött és feldobott. Remélem minél többen fogyasztjátok Ti is. Egészségetekre!

 

 

Gergőék jutalom ajánlata, ha végigolvastad a cikket:
Ötztali szállásajánlat + ingyen rafting vagy klettersteig 

Hirdetés
Hirdetés