AHICO EVEREST 2006

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/01/03
Az Eseményhorizont égisze alatt Klein Dávid 2006-ban arra készül, hogy a magyar hegymászás történetében először oxigénpalack használata nélkül érje el Földünk legmagasabb pontját. A tavaszi expedíció megvalósítaná a Mount Everest (8850 m) első magyar oxigénpalack nélküli megmászását!
Hirdetés


[ful Általános]
Az expedíció fő támogatója az AHICO Biztosító Rt., szervezője az Eseményhorizont. Az expedícióról dokumentumfilm készül.
A világon összesen 14 hegycsúcs magassága haladja meg a 8000 métert. Ezek mindegyike egy gigászi gyűrődés-lánc mentén – a Hindukus, Karakorom és Himalája hegységek vonulatában – található, Közép-Ázsiában.
Klein Dávid négy 8000 méter feletti csúcs megmászásában vett részt, hat különböző expedíció keretében, mint expedícióvezető vagy logisztikai vezető, valamint egy nyolcezer méter feletti csúcsot nemzetközi expedíció meghívott tagjaként mászott meg. Öt alkalommal rossz idő vagy fagysérülés miatt visszafordult, a Gasherbrum II (8035 m) és a Cho Oyu (8201 m) csúcsokat azonban megmászta. A Mount Everesten 2005 tavaszán 8500 méterig jutott, amikor egy vihar miatt a visszafordulás mellett döntött.
Első alkalommal 2001 őszén próbálkozott az Everest megmászásával, mint egy nemzeti expedíció vezetője. A csapat a nehezen leküzdhető keleti (Kangshung) fallal próbálkozott. Lavinaveszély miatt fordultak vissza. [ful Az expedíció célja]
Az AHICO Everest Expedíció célja, hogy Dávid oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül jusson fel bolygónk legmagasabb csúcsára.
További céljaink: - Az Everest első magyar – oxigénpalack nélküli – megmászásának teljesítése.
- Magas színvonalú dokumentáció készítése a hegyen: filmkészítés, interjúk, fotódokumentáció, internetes jelentések stb. Ezúttal erre a célkitűzésünkre külön hangsúlyt fektetünk!
- A lehetőségekhez mérten a „sportos” stílus képviselése, teherhordók és oxigén mellőzése.
- Természetesen legeslegfontosabb „célkitűzésünk”, hogy az expedíció minden tagja élve, egészségesen hazatérjen! [ful Dátumok]
Az AHICO Everest Expedícióra a Himalája tavaszi mászó-szezonjában, a monszun beállta előtt kerül sor.
Az expedíció nagyjából 2 hónapot vesz majd igénybe.
Az AHICO Everest expedíció (2006) várható dátumai

Dátum

Esemény

március 25.

Megérkezés Katmanduba (Nepál)

március 26-27.

Előkészületek Katmanduban

március 28.

dzsippel Zanghmu-ba (Tibet, 2300 m), a kínai határ átlépése

március 29.

dzsippel Nyalam-ba (3750 m)

március 30.

pihenőnap Nyalam-ban

március 31.

dzsippel Tingri-be (4350 m)

április 1.

pihenőnap Tingri-ben

április 2.

dzsippel az Alaptáborba (AT, 5300 m)

április 3.

pihenőnap AT-ben

április 4-5.

jakokkal az Előretolt Alaptáborba (EAT, 6400 m)

április 6. – május 15.

Mászó időszak (várható csúcs időpont: május 4. és 15. között)

május 16. – 20.

Levonulás és jakokkal, majd dzsippel Katmanduba

május 22.

Hazaérkezés Budapestre

[ful Technikai adatok]
Stratégiánk a következő: az alaptábor felett kisebb táborokat építünk ki. Minden tábort az alatta lévőből kiindulva építünk ki. A csúcstámadás napján a legfelső táborból indulunk, és ide, vagy egy alsóbb táborba térünk vissza. Magashegyi teherhordókat és oxigénpalackot nem használunk. Csapatunk mérete és hegymászó előélete lehetőséget biztosít egy fél-alpesi kísérletre is, mely során – miután már akklimatizálódtunk – nagyobb lendülettel, egyes táborokat kihagyva ostromoljuk meg a csúcsot.

Magassági adatok az Everesten

Tábor / csúcs

Magasság

Alaptábor (AT)

5300 m

Előretolt Alaptábor (EAT)

6400 m

1-es tábor (Északi-nyereg, T1)

7000 m

2-es tábor (T2)

7400 m

3-as tábor (T3)

7900 m

4-es tábor (T4)

8400 m

csúcs

8850 m

[ful Everest statisztikák]
Felfedezésének története
A Brit Trigonometriai Társaság 1847 és 1854 között bravúros térképészeti felmérést végzett a Himalájában. Mivel Nepál királysága ekkortájt le volt zárva az idegenek elott, így a térképészek megfigyeléseiket gyakran több, mint 200 kilométeres távolságból végezték. 1856-ban a számítások igazolták, hogy az eddig H XV (azaz Himalája XV) néven ismert csúcs Földünk legmagasabb pontja. Az akkori adatok szerint a csúcs magassága 29 002 láb.
Elnevezése
A hegy közismert nevét Andrew Waugh-tól, a Trigonometriai Társaság elnökétol kapta, aki a csúcsot elodjérol, George Everest-rol nevezte el. A hegy további két ismert elnevezése: Sagramatha (Nepálban) és Chomolungma (Tibetben). Az elobbi az Univerzum Teremto Istenanyját, az utóbbi a Föld Istenanyját jelenti.
Elso megmászás
A britek heroikus expedíciókat szerveznek a hegy megmászására 1921-ben, 1922-ben és 1924-ben. Ezek az expedíciók igazolják és tisztázzák a hegy felépítésére, elrendezésére vonatkozó addig homályos elképzeléseket, valamint 1922-ben 8320, majd 1924-ben 8565 méteres magasságokig jutnak el. Ez utóbbi teljesítmény Norton és Somervell nevéhez fuzodik, akik oxigénpalack nélkül érik el ezt a magasságot!
A harmincas évek újabb brit expedíciói nem tesznek lehetové egy reális csúcstámadást. (1933-ban Frank Smyth eléri a korábban Norton által elért magasságot.)
A II. világháború után Tibet lezárta kapuit, Nepál királya azonban engedélyezi a mászást. A déli oldalon 1951-ben a britek, majd 1952-ben a svájciak próbálkoznak. A svájciak a csúcs alatt 300 méterrel fordulnak vissza. Végül az 1953 május 29-én egy újabb brit expedíció két tagja – Edmund Hillary és Tenzing Norgay[4] – érik el a csúcsot, palackozott oxigénnel.
Oxigénpalack nélkül eloször Reinhold Messner és Peter Habeler érik el a csúcsot 1978-ban.
A hegy elso magyar megmászása 2002-ben történt. Eross Zsolt jutott fel a csúcsra, oxigénpalackkal.
Oxigénpalack
Nyolcezer méter felett a légkör surusége harmada a tengerszint közelében tapasztaltnak. Ez jelenti az Everest megmászásának legfobb nehézségét. A palackozott oxigén használata ezt a nehézséget jelentos mértékben csökkentheti. Napjainkig több mint 1600-an érték el az Everest csúcsát. Az oxigénpalack nélküli megmászások száma 120 körül mozog.
Mászó szezon és útvonalválasztás
Az Everest ki van téve a monszun hatásainak. A csapadékos idoszak miatt a hegye megmászását a tavaszi, vagy az oszi hegymászó szezonban szokás megkísérelni. Dávid mászását a tavaszi szezonban hajtja végre.
A hegy csúcsára két „bejáratott” (szakszóval „normál”) útvonal vezet fel. Az egyik az északi (Tibeti) normál út, a másik a déli (azaz Nepáli) normál út. Dávid a déli útvonalat választotta.
Csúcsra jutások eloszlása hegymászó szezon és a hegy oldalai között
A megmászás ideális napja a déli oldalon
Az alaptábor (5300 m) elérése után a hegymászónak hozzá kell szoktatnia szervezetét a nagyobb magasságokhoz, hogy akkorra, amikor az „idojárási ablak” megnyílik, készen álljon a csúcstámadásra. Az ideális csúcsmászás napjára az alábbi grafikonból lehet következtetni.Forrás: www.expeditions.hu

Hirdetés
Hirdetés