Télen se hagyjon fel a rendszeres testmozgással! Hír

Compass Sport
2007/11/21
Már megint valami új és első látásra igen furcsa hóbort? Botokkal hadonászva rohangászó emberek, akik ráadásul még úgy tűnik, hogy élvezik is, amit csinálnak? Nordic Walking
Hirdetés

Már megint valami új és első látásra igen furcsa hóbort? Botokkal hadonászva rohangászó emberek, akik ráadásul még úgy tűnik, hogy élvezik is, amit csinálnak? De képzeljük csak el őket egy havas tájon! Így már ismerősebb a mozgás? Igen, ez bizony nagyon emlékeztet a sífutás ra. Kérdéses lesz-e elég hó idén? Van-e kedvünk sítalpat húzni és sífutópályákat keresni, vagy kitaposni? Ha nincs, használjuk csak a lábunkat hagyományos mozgásra. Egy testmagassághoz illő Nordic Walking sétabotot válasszunk és már kezdődhet is a kellemes séta.   Nem véletlen, hogy sok helyen Ski Walking néven ismert. Ez utóbbit magyarul Sí Járásnak mondhatjuk, a Nordic Walking pedig Északi Gyaloglásként került lefordításra. Azonban a több elnevezés ugyanazt a tevékenységet takarja.

 



    A Nordic Walking egy olyan gyaloglásforma, melynek során speciális botok segítségével a mozgás nem csak a lábainkat, hanem a felsőtestünket is megmozgatja. Botokat persze használunk máshol is, például túrázás, hegymászás során. Azonban a két sportágban a botok szerepe eltér, így a botok felépítése is teljesen más.   Legtöbb esetben a Nordic Walking sík terepen történik, ahol nincs szükség kapaszkodóra. Az elrugaszkodáskor történő markolás után a fogás rögtön lazul, ezért is alapvető fontosságú a Nordic Walking botokon lévő csuklószíjak minősége. Ahogy a botokkal a csípőt előrelendítik, természetesen következnek a hosszabb és szaporább lépések, már csak azért is, mert az elvégzett munka jelentős része a felsőtesten hajtódik végre. Ha a teljesítményünkre is kíváncsiak vagyunk, kombinálhatjuk Nordic Walking botunkat úgynevezett lépésszámlálóval, mely típustól függően méri a megtett lépésszámot, a távolságot, a sebességet, az elégetett kalóriát, stb. A bot kiválasztása tehát alapvető fontosságú.   Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. A kapcsolódó linkre kattintva további információkat találhat a Nordic Walkinghoz szükséges eszközökről és azok helyes használatáról, hogy öröm legyen a mozgás.
Hirdetés