Menü

2007.01.26.     Hozzászólás 0

Napi 60 kilométer futás 8 évesen

Szerda óta a dél-kínai Haikou (Hajku) városában élő Zhang Huimin (Csang Huj-min) minden nap 60 kilométert fut. A 8 éves kislányt édesapja kerékpáron kíséri, a cél 800 km egy hét alatt.


Az elképesztő teljesítményt a kislány az újévi maratoni versenyen való hihetetlen szereplése motiválja, ahol 3 óra 28 perc 45 másodperc alatt tette meg a 42,2 kilométeres távot, mindössze 19 másodperccel lemaradva az első helyezettől.

 

Az edzés reggel fél hétkor kezdődik 45 kilométerrel, majd némi szünet után délután a maradék 15-el fejeződik be. Mint ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a vállalkozásnak nemcsak elismerő, de kritikus visszhangja is van. Sokan az apa, Zhang Jienmin (Csang Csienmin) szemére vetik, hogy lánya egészségét kockáztatja, mivel a nyolc éves szervezet még nem érett meg ilyen fokú terhelésre. Az apa arra hivatkozva utasítja vissza a vádakat, hogy a lánya örömmel vállalja az edzéseket, sőt, talán még ennél többre is képes lenne.

Egy kínai sportegyetemi szakember szerint a futás bár kitartásra nevel, a túlzott terhelés gondokat okozhat a szívműködésben. Jellemzően, a szervezett maratoni versenyeken 14 év az alsó korhatár.