Miért és hogyan védjük ízületeinket? Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/06/07
A lestrapált ízület senkinek se jó, aktív életmód mellett meg pláne nem.
Hirdetés

Az idősebb és fiatalabb korosztály közötti diskurzus egyik gyakori visszatérő témája a:

vegyél fel valami meleget, mert tönkremennek az ízületeid V.S. dehogy veszek, bírom én a hideget.

Akármilyen nehéz is egészséges fiatalként beismerni, az öregeknek bizony igazuk van.

Az ízületi sérüléseket megelőzni lehet, a folyamatokat visszafordítani viszont, miután megtörtént a baj, már kevésbé van lehetőség. A kezdődő ízületi probléma még konzervatív úton helyrehozható (gyógytorna, gyógyszerek, megfelelő fizikai aktivitás, túlsúly csökkentés, ortotikai eszközök használatával illetve a környezeti faktorok feltérképezésével és megváltoztatásával), de későbbiekben, a destruktív folyamat előre haladtával műtéti beavatkozás válik szükségessé. Ha az ízületeink védelmére nem fordítunk kellő figyelmet, az ízületi tokon belüli folyadék mennyisége lecsökken, így az ízületi fejek (porcok) összeérhetnek - ez fájdalmas és a mozgástartomány beszűkülésével jár. 

 

Nem ízületbarát megoldás Forrás: mysza831 via VisualHunt
Nem ízületbarát megoldás
Kép forrása: mysza831 via VisualHunt

 

A legnagyobb terhelésnek, ezáltal a sérülés kockázatának leginkább kitett ízületek az alsó végtag (értsd: a láb) ízületei, pláne, hogy a láb a legkevésbé fázós testrészünk. A veszélyeztetett területek egészségi állapotának megtartása érdekében a következőket teheted.

Mozgás, sportolás előtti bemelegítés

A nem megfelelően bemelegített izmok és inak hirtelen terhelés hatására sérülhetnek, ami maga után vonhatja az ízületek kóros elváltozásait.

Regenerációs napok beiktatása

Az edzések, aktív napok közötti pihenésnek ugyanakkora szerepe van a megfelelő felkészülésben, mint a terheléssel töltött időnek. Ebben az időszakban van ugyanis lehetősége a terhelés által felemésztett szervezetnek újjáépítenie önmagát. A pihenőnapokkal a krónikus ízületi fájdalmakat előzhetjük meg.

Izomegyensúlyra való törekvés

Az ún. agonista-antagonista patent (egymással ellentétes mozgást kifejtő) izmok fejlesztése. Az izomegyensúly hiánya egyenetlen terhelést ró az ízületre, melynek következtében az ízületi kopás kialakulása szignifikánsan nőhet.

Megfelelő öltözet

A sportágnak és az időjárásnak megfelelő ruházat mindenképp szükséges ahhoz, hogy az ízületek megfelelő üzemi hőmérsékleten tudjanak működni. Az optimális klímán kívül a megfelelő futócipő hiánya is sokat ronthat a helyzeten.

Ízületvédő szerek alkalmazása

Ne akkorj szaladj a patikába, amikor már bekövetkezett a baj! Az ízületvédő szereket preventív céllal kell szedni, tehát nem akkor, mikor már fájdalom, tünet van. Egy nagyobb porckárosodást szinte lehetetlen bármilyen szerrel helyrehozni, újra építeni.

 

Hogyan tud segíteni a helyes futótechnika és kerékpár-beállítás?

A test egy bonyolult biomechanikai rendszer, ami nem passzív életmódra lett tervezve, hanem aktivitásra (vadászatra, gyűjtögetésre). A passzívitás következtében azonban átrendeződik izomzatunk (pl. a sok ülő munkát végző embereknél a gluteus (értsd: seggizom) mérete kisebb, mint az aktív embereké (ezt csak az izomra vonatkozik, a valagad ettől még nagy marad, ha csak egy helyben ülsz :) ).

 

Mozgáselemzés Forrás:Ensport.hu
Mozgáselemzés Forrás:Ensport.hu

 

A futás egy természetes mozgás, itt a jó technika "előhozza" a normális funkciókat, vagyis azt, ami bennünk van, amire az ízületeinket tervezték. A futás közben kialakult sérülések oka viszont nagyrészt a nem megfelelő futótechnika, illetve a nem megfelelő kiegészítő edzések (vagy ezek teljes hiánya). A helyes futótechnika, illetve az egyénhez passzoló futóstílus határozható meg.

A kerékpározás nem természetes mozgás, ugyanakkor lehet büntetlenül és jól csinálni. Ehhez ismerni kell az emberi test felépítését és a kerékpáron töltött testhelyzetet ennek megfelelően kell kialakítani. A helytelen beállítások fájdalom kialakulásához, egyes testrészeink túlterheléséhez vezethetnek. A megfelelő üléshelyzet a sérülések megelőzése mellett teljesítménynövekedést is eredményez.

 

A cikk elkészítésében Kludák Adrienn gyógytornász (0036 20 985 0755) és Erdélyi Nándor, az Ensport sportlabor ügyvezetője és edzője volt segítségünkre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés