Menü

2009.06.23.     Hozzászólás 0

multisportinfo.hu

Ismét magyar sportoló fején a Raxkönig extrém hegyi bajnokság koronája

A verseny egy nagyon gyors sprint futással indul, majd 10 km-en 500 m szintet kell országúti kerékpáron egyre meredekebb emelkedőn teljesíteni, végül 3 km-es futótávon közel 700 m szintemelkedést kell legyőzni, ami már a sziklamászás határait súrolja...

Az osztrák extrém hegyi bajnokságon ismét magyar sportoló vehette át az egyik koronát – igaz, Ziskó Balázs (X2S-KONA TEAM) nem tudta megismételni tavalyi győzelmét, idén a második helyet szerezte meg. A verseny intenzitására jellemző, hogy a közel egy órás küzdelemben a hihetetlen meredek terepen csupán 3 másodperc döntött az aranyéremről!

 

Balázst ráadásul az osztrákok kicsit nehezen akarták rajthoz engedni, hiszen tavalyi győztesként elvben lehetősége lett volna indulni, de szombaton közölték vele, hogy beteltek a helyek, nem regisztrálhat. Szerencsére egy magyar versenyző szólt Balázsnak, hogy az előnevezését átadja, mert nem tud versenyezni. Magyarországon legalább a sportolók között megtalálható az az összetartás, ami általában jót tenne az országnak...

 

 

A verseny jellemzően „mindent” kivesz a versenyzőkből, hiszen egy nagyon gyors sprint futással indul (3 km országúton, kb. 30 m szintemelkedés). Itt Balázs taktikusan nem tartott az első bollyal, tartalékolt a meredekebb részekre. Gyors váltást követően 10 km országúti kerékpár, ahol 500 m szintet kell folyamatosan egyre meredekebb emelkedőn teljesíteni. Itt a magyar versenyző már folyamatosan közelítette az élen haladókat, nagyjából tudta, hogy kik az igazán komoly ellenfelek.

 

A végső, mindent eldöntő erőpróba az utolsó futószakaszon várta a versenyzőket: 3 km-es távon közel 700 m szintemelkedést kell legyőzni, ami már a sziklamászás határait súrolja! Itt nyerte meg Balázs a versenyt tavaly, de idén volt egy osztrák fiatal triatlon válogatott, aki még nála is taktikusabb volt, megbújt a nyomában és az utolsó métereken lehajrázta.

 

Balázs mellett többen is indultak volna hazánkból, de a szervezők nem igazán voltak segítőkészek, hiszen az összetett győzelemre is esélyes volt a magyar csapat. Ugyanakkor az ilyen versenyek egyre nagyobb népszerűségét jelzi az is, hogy az esemény történetében még soha nem indultak ennyien.

 

 

Eredmények
Férfiak

1 Gansterer Martin 01:03:13
2 Zisko Balazs 01:03:16
3 Fraiß Franz 01:04:35
Nők
1 Schwarz Tina 01:22:41
2 Pycha Isabella 01:23:22
3 Evangelist Julia 01:28:33