Etióp futó ünnep Hír

outdoor-online.hu
2007/12/03
A Nagy Etióp Futás az afrikai kontinens valaha rendezett legnagyobb számú indulóval büszkélkedhető futóversenye, melyen szinte az egész ország elindult.
Hirdetés

A Great Ethiopian Run - A Nagy Etióp Futás néven ismert versenyen szinte az egész ország elindult, ünnepelve így a szegény és kihívásokkal küszködő Etiópia egyetlen olyan vonatkozását, melyben világelsőnek számítanak. A versenyen az ország élversenyzői és bajnokai, edzői is mind megjelentek. Sőt! A New York City Marathon versenyigazgatója Mary Wittenberg is jelen volt, hogy teljesítse a nők 10 kilométeres versenyét, ahol 50 perc 24 másodperces eredménnyel ért célba. Utána lelkendezve beszélt arról, hogy "Ez a világ legjobb 10 kilométeres versenye! Erről az egész világnak tudnia kell! Hihetetlen és lenyűgöző, amit itt láthat és tapasztalhat az ember! A közönség fantasztikus volt, végig bíztattak bennünket, éppen úgy, mint a velem együtt futó társaim is, végig az egész távon szurkoltak nekem!"

 



 

A korábbi 5.000 méteresvilágcsúcstartó Dave Moorcroft , aki szintén résztvevője volt a versenynek, hasonló módon el volt ragadtatva a rendezvénytől. "Csodálatos érzés volt itt futni, nem is reméltem volna, hogy ennyire jó hangulatú versenyen is indulhatok majd életemben. Nagyszerűen éreztem magam, remek futás volt!" - számolt be a versenyt követően, ahol 49 perc, 54 másodperces idővel futott át a célvonalon. A skót atlétikai szövetség vezetője, aki a verseny szervezésében is részt vett úgy vélte, hogy ez a futás egyike azoknak, ahol kötelező résztvenni. "Már harmadik alkalommal van szerencsém itt lenni a versenyen, de bátran kijelenthetem, hogy a Meskel téri rajtnál látottakhoz foghatót még nem tapasztaltam itt eddig soha! A verseny egy teljesen új szintre emelkedett, úgy az indulók számát, mint a rendezés profizmusát tekintve!" Hivatalosan több mint 30.000 futót regisztráltak, és további 3.000 nem hivatalos futó teljesítette a távokat.

Emlékeztetőül jegyezném meg, hogy Budapesten a napokban sok vitát kavart a hétvégi futóversenyek forgalomkorlátozással kapcsolatos ügye, melynek a fővárosi vezetés döntését követően új fejleménye, hogy valószínüleg engedélyt fog kapni az a 10 fontosabb verseny, melynek kiemelt nemzetközi szerepe is van. 
Hirdetés