Menü

2011.10.24.     Hozzászólás 0

Bécs-Budapest Ultramaraton

Bécs-Pozsony-Budapest 2011 célbeérkezés

Az alapok a helyükre kerültek és szilárdak, a rendezők pedig már a következő évek Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon terveit készítik...

Véget ért az újjászületett Bécs-Budapest

 

Az október 23-i Budakeszi-Budapest közötti félmaratonnal befejeződött az újjászületett Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon három országon átvezető 316,7 km-es viadala, amelyet hatalmas küzdelemben Németh Csaba nyert meg!

 

81947-2.jpg

 

Az öt nap során Bécsből Pozsonyba, majd Pozsonyból Győrbe, Győrből Tatára, Tatáról Budakeszire, s végül Budakesziről Budapestre futott a mezőny, mely 316,7 km megtételét követően, a nemzeti ünnepünkön érkezett meg a Tabánba.

 

 

81947-becsbp.jpg

 

A három országon átívelő, azokat összekötő verseny, a hatalmas sportértékén túl, felbecsülhetetlen kulturális, politikai és turisztikai értékkel bír. A táv során érintett települések, önkormányzatok, polgármesterek, nemzeti hovatartozástól függetlenül egyként álltak a rendezvény mellé és tettek meg mindent annak sikeréért. A rendezvény fővédnökségét Tarlós István Budapest főpolgármestere vállalta el.

 

81947-3.jpg

 

Az útvonalban változás volt a korábban megszokotthoz képest, hogy idén a mezőny Rajkánál kelt át a határon, így a futók meghódították a Szigetköz gyönyörű vidékét is.

A szerda reggel Bécsben eldördülő rajtpisztoly nem csupán Közép-Európa legnagyobb futóversenyének a kezdetét jelezte, hanem egy legendás verseny újjászületését is. Az Ernst-Happel Stadion tekintélyt parancsoló arénájában összegyűlő és a rajtvonal mögé felsorakozó ultramaratonisták, futók és kerékpárosok a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon első métereinek megtételével egy új korszak kezdetének lettek örökre részesei.

 

81947-5.jpg

 

Az öt napos erőpróba elrajtolásával a férfias küzdelem is kezdetét vette. A váltóknál a Dover csapata egyértelműen jelezte szándékát a végső győzelemre, így ennek megfelelő iramot diktált. Az egyéni indulóknál pedig a hazai ultrafutás két legendás alakjának, Németh Csabának és Bogár Jánosnak a csatáját lehetett prognosztizálni.

A mezőnyben találhattuk a kenus bajnokainkat, akik 2003 óta hagyományosan a futó karaván részesei. A Bajnokok Csapatát idén Kozmann György olimpiai bronzérmes és világbajnok kenus, Csabai Edvin tizenhétszeres világbajnok maratonista kenus, Beé István világbajnok kajakos mellett Boronkay Péter világ- és Európa-bajnok paratriatlonista, Lindenmayer János ironman és Horváth Csaba olimpiai és világbajnok kenus is erősítette.

 

81947-6.jpg

 

Az egyéni futók a Bécs-Budapest igazi hősei, akik izgalmasabbra nem is írhatták volna a forgatókönyvet. Az első három szakaszon nagy adok-kapok kezdődött az élen Németh és Bogár között. Az első napon Németh Csaba több mint 13 perces előnyt szerzett, amit a második napon Bogár Jani, a korábbi Bécs-Budapestek hatszoros győztese, 18 perces előnyt hozó etapjával, 5 perccel a maga javára fordított.

A harmadik napon Győr és Tata között, Németh a pszichikai hadviselés eszközeit is bevetve kemény csatát indított, amit meg is nyert és fordítva az álláson 3 perces előnnyel indult a Budakeszire vezető közel 60 km-nek. A sokak által remélt ismételt csavar a negyedik napon elmaradt, így Németh Csaba tovább növelte az összetett előnyét, ami így majd 15 perc volt az utolsó napi félmaraton előtt.

 

81947-8_bogar-jani.jpg

 

Az utolsó napon, amely egy klasszikus félmaratoni táv, több betétfutammal egészült ki, így a Budakeszi-Budapest közötti 21 km-en került megrendezésre egy nyílt félmaraton formájában a Szabadság futam, valamint a kajak-kenus sportolók hagyományos Kolonics emlékfutása.

Az ötödik napi szakaszon Bogár János mindent megpróbált az összetett győzelem érdekében és riválisa előtt ért a célba, ám az összetett hátrányán csak faragni tudott, így 11 perces előnnyel Németh Csaba lett a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon győztese! A dobogó harmadik fokára Herbák Gergő léphetett fel.

A férfiváltók versenyét a DOVER Nyelvi Centrum ötöse nyerte meg, akiknél a legszínesebb egyéniség kétség kívül az etióp Erkolo Ashenafi volt, aki egyébként az iskola növendékeként magyarul tanul. Mögöttük az ELTE Sashegyi Gepárdok együttese végzett, harmadikként pedig a Hírös Suttyók csapata zárt. A két női csapat közül a Girls n Shape jobbnak bizonyult a Száguldó Virágoknál.

 

81947-1.jpg

 

Mindenképpen említést érdemel a Csipet Csapat névre keresztelt együttes is, amelyet 11-13 éves fiatalok alkottak (egy 19 éves futó volt a legkorosabb közöttük) és a váltók versenyében az előkelő 8. helyet szerezték meg.

A félmaratonit – a Budakeszi és a budapesti Tabán közötti 21 km-t – a férfiak között Soltész Roland futotta le a leggyorsabban, ezüstérmesként Karajkó Sándort tapsolta meg a végig szakadó esőben is kitartó tömeg, míg a bronzérmet Balázs Levente nyakába akasztották.

A befutót követően a Tabánban megtartott ceremónián az atlétáknak a díjakat Czene Attila sportért felelős államtitkár, valamint Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester adta át.

A rendezvény előtt Bogár János egy interjúban így fogalmazta meg megújuló BBU-val kapcsolatos gondolatait: „Ha jól belegondolunk, egy új korszak kezdetének leszünk a részesei, hiszen a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaraton nem valaminek a folytatása, hanem valaminek a kezdete és elsőnek lenni, az elsők között lenni jó dolog. Most októberben a rendezőkkel együtt mi futók is valaminek az alapjait rakhatjuk le közösen.”

Nos, az alapok a helyükre kerültek és szilárdan állnak, a rendezők pedig már a következő évek Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon terveit készítik, így aki idén valamilyen okból nem indult, az jövőre megteheti, hiszen örök élményekkel gazdagodnak azok, akik így vagy úgy, de megteszik a Bécsből Budapestre vezető utat.

Olvass többet a témáról: bécs-budapest