A Bécs - Budapest Szupermaraton múltja és jelene Hír

Dr.Nagy Sándor - Szervezőbizottság Elnöke
2007/10/15
A rendezvény ötlete a Bécs-Budapest Világkiállítás közös megrendezéséhez kapcsolódott. A Világkiállítás elmaradt, feledésbe merült, de a versenyt 1990 óta ez ideig 17 alkalommal rendeztük meg eredményesen.
Hirdetés

A rendezvény múltja

A rendezvény ötlete a Bécs-Budapest Világkiállítás közös megrendezéséhez kapcsolódott. A Világkiállítás elmaradt, feledésbe merült, de a versenyt 1990 óta ez ideig 17 alkalommal rendeztük meg eredményesen. Az első évben 8 országból 308 fő, az elmúlt évben 13 országból több mint 1000 fő indult, és a rendezvény színvonala évről-évre nőtt.

A határokon átnyúló sportesemény részese volt és a sport eszközeivel segítette azt a folyamatot, melynek során országunk az 1989. évi „határnyitástól” az Európai Unióba belépésig megtett. Kontinensünk számos országából érkező versenyzők révén a rendezvény európai eseménnyé vált, és szimbolikusan egy határok nélküli Európát jelképez. Az esemény történetében az elmúlt évben jelentős változás, hogy harmadik Európai Uniós tagállamként Szlovákia és annak fővárosa Pozsony is bekapcsolódott a rendezvénybe.

 



 

Az egyéni versenyben a résztvevők száma az elmúlt évek során nem növekedett, de színvonala fokozatosan fejlődött a hazai és külföldi szupermaratoni világnagyságok részvétele következtében. Kezdetben a nagy kihívás a nem kellően felkészült amatőröket is vonzotta, azonban a későbbiek során belátták, hogy a Bécs-Budapest Szupermaraton teljesítése nagyon kemény felkészülést és speciális képességeket igényel. A nőknél kiemelkedett Vass Márta és a német Maria Bak az ultrafutás világklasszisa, akik négy-négy alkalommal győztek, a férfiaknál Bogár János, aki hat, és Vozár Attila, aki három alkalommal diadalmaskodott. Az elmúlt években a lengyel szupermaratonisták részvétele színvonalasabbá tette a versenyt, és közülük Tomasz Chawawko 2003-ban és Jaroslaw Janiczki az elmúlt két évben győzött.

Csapatversenyben a résztvevők száma megháromszorozódott, a kezdeti 55 csapatról 167-re emelkedett , és a mezőny színvonala és nemzetközi jellege fokozatosan erősödött. Az utóbbi években az amatőrök népes tábora mellett a teljes magyar női és férfi hosszútávfutó élmezőny és több neves külföldi csapat indult. A rendezvényt színesítette az oktatási intézmények, valamint a hazai és külföldi fegyveres testületek és élsportolók csapatainak részvétele. Az elmúlt évben bekapcsolódtak a rendezvénybe a szlovák csapatok is, akik eredményesen szerepeltek.

 



 

A nemzetközivé bővült, egyre népszerűbb és növekvő létszámú kerékpáros túra kilencedik alkalommal és a görkorcsolyások hetedik alkalommal csatlakoztak a Szupermaratonhoz.

Évről-évre nőtt az elő- és kísérőversenyek, valamint az ezeken résztvevők száma. Több tízezren kapcsolódtak az eseményhez, és az útvonalon a rendezvény sportfesztivál jelleget öltött.

 

A rendezvény jelenlegi helyzete

A verseny a maga nemében elsősorban Európában egyedülálló , és magyar viszonylatban nem csak az atlétika, hanem általában a sport területén jelentős rendezvények közé nőtte ki magát. A Szupermaraton szerepel a Magyar Turizmus Rt. kiemelt idegenforgalmi vonzerővel rendelkező sportrendezvényei között, valamint a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) és az AIMS Nemzetközi Ultrafutó versenynaptár ban is.

A rendezvény időpontja:   2007. október 19-23.

Ebben az évben utolsó alkalommal rendezünk úgy Szupermaratont, hogy még lesz határellenőrzés a három ország között, mert várhatóan 2008. elejétől minden feltétel rendelkezésre áll ahhoz, hogy Szlovákia és Magyarország a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon.

Osztrák részről az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is az Alsó-Ausztriai Katonasport Szövetség a Szervezőbizottság unk partnere, de a rendezvény ausztriai országos kiterjesztését segítendő, ebben az évben bekapcsolódott a szervezőmunkába az Országos Katonasport Szövetség is.  Szlovákiában Ásványi László sportmenedzser, a Pozsonyi Sportközpontok igazgatója irányításával szervezik a Szupermaraton szlovákiai szakaszát. Az érintett magyarországi megyék és városok sportszervei részt vállalnak a rendezvény lebonyolításában.

A verseny útvonala az elmúlt évhez képest nem változik: Bécs – Pozsony – Győr – Tata – Budakeszi – Budapest.

A jelenlegi útvonal megtartása mellett kisebb változások lehetnek. A váltóhelyeket – különös tekintettel az elsőkre, ahol a mezőny még nem húzódik szét – lehetőség szerint úgy alakítjuk ki, hogy ott gépjármű forgalom ne legyen. (Himberg, Bőny stb.) A pozsonyi cél- és rajthelyszín megváltozik, a fővárost jobban reprezentáló helyre, a városközpontba a Nemzeti Színház elé kerül át a Testnevelési Egyetem előtti Duna partról.

 



 

Ebben az évben Győr város kiemelt, központi szerepet kap a rendezvény életében. Sopronból Győrbe helyezzük át az október 18-ai jelentkezést és megnyitó ünnepséget. Ennek oka, hogy a város vezetése részéről jobb az együttműködési- és fogadókészség, további előnye, hogy könnyebben megközelíthető. A második napi Pozsony-Győr szakasz befutója az elmúlt években bevált módon a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdőnél lesz.    A budapesti  célt továbbra is az elmúlt évben bevált és a Felvonulási térnél látványosabb Kós Károly sétány ra tervezzük.

Az egyéni versenyben 9 országból 53 versenyző, köztük 11 nő nevezett. A nők mezőnye az elmúlt évhez viszonyítva megduplázódott. Rajthoz áll az ötszörös győztes német Maria Bak, aki elsősorban orosz futónőkkel veszi fel a versenyt, köztük az 1996-os győztes Jelena Sidorenkovával, és a 2007-ben 2. helyezett Ludmilla Kalininával. Férfiaknál a bajnokok csatája várható: a hatszoros győztes Bogár János, a háromszoros nyertes Vozár Attila, a kétszeres győztes Jaroslaw Janiczki, valamint a 2002-es győztes orosz Anatolij Kruglikov és ebben az évben jó eredményeket elért, az elmúlt évben 6. helyezett Ossó Zoltán között.

Váltóban eddig 6 országból 152 csapat nevezett, köztük 22 női váltó. A nőknél várhatóan a tizenegyszeres maratoni magyar bajnok Földingné Nagy Judit vezette Starking csapata a Pest megyei Önkormányzat váltójával küzd majd meg a győzelemért, melynek tagja Papp Krisztina és Staicu Simona, magyar hosszútávfutó élversenyzők. A férfiak mezőnyében az ez évi Maratoni OB első nyolc helyezettje indul csapatban. Az első helyért várhatóan a Békéscsabai Atléták Frühwald – Benedek Zsolt legjobb magyar utcai futó, valamint válogatott futókból álló - csapata és a Koronás Cukor, -  melynek soraiban ott lesz az országos csúcstartó Csillag Balázs és a maratoni országos bajnok Tóth Tamás -  vív nagy csatát az öt nap alatt. Elismerést érdemel a Gyermelyi Tészta csapata, ahol a tagok átlagéletkora 65 év, a legidősebb versenyző a 80 éves Ötvös Ferenc, aki ebben az évben is lefutotta a Maratoni OB távját.

 



 

Ebben az évben is várhatóan 45 csapat indul a fegyveres testületektől: a Rendőrségtől, a Határőrségtől, de legnagyobb létszámban a Magyar Honvédségtől, ahol az egyik csapat gyakorlóruhában versenyez. Ebben az évben is indulnak kajak-kenus Európa és világbajnokokból álló Bajnokok váltói , valamint a TV2 csapata.

A Szupermaraton hoz csatlakoznak túrakerékpárosok és görkorcsolyások is. Az egyházi iskolákból fiatalok jelentős létszámban jelezték részvételi szándékukat a kerékpáros túrára. Az idei versenyen is részt vesznek látássérült tandem kerékpárosok. Családjával együtt nevezett a kerékpáros túrára egy 1956-ban az USA-ba emigrált magyar származású üzletember, aki a túrát az ’56-os emlékeinek szenteli.

Az időmérésnél áttérünk a chip rendszerre a váltóhelyeken és a célban egyaránt. Ez által pontosabb és gyorsabb adatszolgáltatást tudunk biztosítani.

A rendezvény továbbra is az egyik legmagasabban díjazott magyar sportverseny. A kiosztott nyeremények összértéke több mint 20 millió forint , melyen belül pénz, tárgy- és egyéb díjazás is lehet.

Az év során több előverseny csatlakozik a Szupermaraton hoz: áprilisban több egyetemista részvételével sikeresen megrendezésre került a Szarvasűzők egyetemi, főiskolás váltóverseny; a Nyitott Határ Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Szupermaraton, a Budakeszi MARABU maraton, a győr-moson-sopron megyei Sokorói Hegyifutás, illetve a komárom-esztergom megyei Nagyigmándi Fiók Maraton. Ezekkel a rendezvényekkel lehetőséget biztosítunk a Szupermaratonon indulóknak a felkészülésre, találkozásra, illetve ezeken a versenyeken indulhatnak azok a futók is, akiknek nincs lehetőségük a Szupermaratonon részt venni, de szeretnének megismerkedni ezzel a közösséggel, a verseny hangulatával.

Az elmúlt évek jól bevált gyakorlatának megfelelően elsősorban az útvonalhoz kapcsolódó Nemzeti Utánpóltás-nevelési Intézet (NUSI) által támogatott általános iskolás fiatalok részvételével, továbbra is megszervezzük a váltó futást, ahol a fiatalok felkészültségüknek, képességeiknek megfelelő távokat teljesítenek. Győr-Moson-Sopron megyéből a Vámosszabadi Általános Iskola tanulói a határtól kísérik a futókat a célba, illetve a győri Gyárvárosi Általános Iskola diákjai futnak a mezőnnyel, Kolláth Gábor tanár úr vezetésével, aki egyéniben és csapattagként is részt vett a Szupermaratonon.

 



 

 Az útvonalba eső tartományok, megyék, városok, települések önkormányzatai immár hagyományosan segítik a rendezvény lebonyolítását, propagálják a versenyt, csapatokat indítanak, frissítővel várják és biztatják a futókat. A résztvevők szavazatai alapján továbbra is meghirdetjük a „Legszimpatikusabb település” versenyt. Az érintett települések fiataljai részére kísérőversenyek szervezésére kérjük fel az önkormányzatokat, iskolákat, ahol a részt vevő tanulókat a Szervezőbizottság különdíjazásban részesíti. A rajthelyeken a Samsung közreműködésével a fiatalok részére, a Szupermaratonhoz kapcsolódva nagy létszámú tömegversenyeket szervezünk.  A Pozsony-Győr szakaszon tervezzük a településeket jobban bevonni a rendezvénybe, elsősorban a Pozsony-Gabcikovo és Medve-Győr közötti távokon.

Ebben az évben is kiemelt szerepet kap az utolsó napon, a verseny befutóján lebonyolításra kerülő Nemzetközi Félmaraton . Ezen a távon együtt fut a Szupermaraton teljes mezőnye, egyéniek és váltótagok, valamint a Félmaratonra nevezettek egyaránt. Az elmúlt évben jól bevált gyakorlatnak megfelelően Budapesten a Tabánból és a Jászai Mari térről indulva lehetőséget biztosítunk arra, hogy neves közéleti személyiségek részvételével néhány km-es futással csatlakozzanak az érdeklődők a Szupermaraton és a Félmaraton mezőnyéhez.

 



 

A Samsung Szupermaraton részt vesz a Nemzeti Népegészségügyi Program ban és együttmüködik az „Együtt egy drogmentes Magyarországért!” mozgalommal és támogatja rendezvényeit. A verseny résztvevőin, az útvonalon érintett települések lakosságán és a médiumokon keresztül a rendezvény egész országra kiterjedő lehetőséget biztosít az egészséges életmód melletti és a káros szenvedélyek elleni aktív propaganda munkának.

 A rendezvényt a rajttól a célig osztrák, szlovák és magyar idegenforgalmi és kulturális programok kísérik. A rendezvény jelentőségét bizonyítja, hogy a résztvevők 5000 vendégéjszakát töltenek Magyarországon teljes ellátással. A rendezvényen a sport, a turizmus és a A rendezvény célja, hogy a sport eszközeivel erősítse a népek közötti barátságot. „A sportban nincs helye semmilyen ellentétnek, a vetélkedés, a küzdelem tiszta eszközökkel és nemes cél elérése érdekében zajlik. Úgy gondolom, hogy a Szupermaraton révén egy sajátos területen, a sportban új dimenziót nyernek a három ország hagyományos történelmi kapcsolatai.” (Idézet Göncz Kinga külügyminiszter köszöntőjéből) Ennek egyik bizonyítéka, hogy neves osztrák, szlovák és magyar közéleti személyiségek vállalták a védnökséget a verseny felett.

A verseny az évek során a rajttól a célig egyre bővülő „sportfesztivállá” alakul, és jó propagandája a médiumokon keresztül országosan is az egészséges életmódnak, a sportnak, az atlétikának.

A rendezvény ebben az évben is jelentős médiavisszhangra számíthat. A közszolgálati-, a kereskedelmi- és a regionális televíziók beharangozókat és összefoglaló filmet sugároznak az eseményről. Az országos és helyi rádiók és újságok beharangozzák az eseményt és tájékoztatást adnak a versenyről.

A SAMSUNG SZUPERMARATON GYőRI PROGRAMJAI

Október 18. csütörtök 10.00-19.00 óra között  Versenyzők jelentkezése az egyetemi Kiscsarnokban 19.00-20.00 óra között Ünnepélyes megnyitó az egyetemi Sportcsarnokban Kulturális- és sportbemutatók 20.00 órától Tűzijáték   

Október 19. péntek 06.00 órakor   Indulás a verseny bécsi rajtjához a Práterbe az egyetemi Sportcsarnok parkolójából Útvonal: Hédervári út – Szövetség út – Bócsai út – Széchenyi út – Szent István út 

Október 20. szombat 12.40-18.30 óra között A Samsung Szupermaraton mezőnyének célba érkezése a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdőhöz. Kísérőversenyek, sport- és kulturális programok a Rába Quelle előtti téren.

Október 21. vasárnap 09.00 órától   Sport- és kulturális programok a Rába Quelle előtti téren. 10.00 órakor   Rajt a Rába Quelle-től Útvonal:  Széchenyi út – Fehérvári út – Tatai út
Hirdetés