Banff Hegyifilm Fesztivál

Banff Hegyifilm Fesztivál

2015/03/26

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!

Budapest, Corvin Mozi, Korda terem
2015-03-26 - 2015-03-28
Hirdetés

Banff Hegyifilm Fesztivál - Kiírás

Inspirálódj! Az év legjobb hegyifilmjei a újra a mozivásznon
Hegymászó-expedíciók filmes dokumentációi, adrenalin-dús kalandok földön, vízen és levegőben, egzotikus utazások valamint bolygónk utolsó érintetlen vidékeit bemutató történetek.

Az idén 40. születésnapját ünneplő Banff Mountain Film Festival zsűrije az elmúlt évben 450 dokumentumfilmből 84 produkciót választott be a hegyifilmek legnagyobb nemzetközi versenyének döntőjébe. A kanadai fesztivál legnépszerűbb filmjeit a magyar közönség a Banff világkörüli turnéjának budapesti állomásán láthatja a mozivásznon.

 

A3CCBE12-7176-4970-B01D-9DD96D770609-chello.hu_.jpeg

 

Ízelítő a műsorból
Patagónia lélegzetelállító tájai szolgáltatják a hátteret a Cerro Torre: Egy hógolyó esélye a pokolban című filmhez, melyben a mászó csodagyerek, David Lama nekivág, hogy meghódítsa a Cerro Torre hírhedt dél-keleti oldalát. A hegyet, amiről azt állítják, hogy a világ legkeményebb mászóterepe. 

A Banff zsűrijének értékelése szerint a Cerro Torre azzal tűnik ki a többi film közül, hogy a sodró történet és a kimagasló filmes technika mellett kendőzetlenül mutatja be mindazt a küzdelmet és csalódottságot, amit minden hegymászó megtapasztal. Ezért kapta meg a legjobb filmnek járó díjat hegymászás kategóriában 2014-ben.

A közönségdíjas Sufferfest 2: Desert Alpine film Alex Honnold és Cedar Wright csúcsmászós-biciklis vakációjáról szól, melyben a a free solojairól híres fenegyerek és az Egyesült Államok egyik legelismertebb profi sziklamászója az amerikai délnyugat 45 legikonikusabb sivatagi tornyának megmászását tűzi ki célul, ráadásul mindegyiken a legnehezebb útat. Azért, hogy a közben tényleg nyaraljak is, a mászóhelyek közöti távolságokat kerékpárral teszik meg, át Colorado, Utah, Új Mexikó és Arizona sivatagjain.

 

danny-macaskill-ridge-12701.jpg

 

A kaland és felfedezés filmkategória győztese, az And Then We Swam két hétköznapi hős története, akik azzal kerültek az újságok címlapjára, hogy elsőként eveztek át az Indiai-óceánon kísérőhajó nélkül. Bár soha nem eveztek még korábban, Ausztrália nyugati partjainál vízre eresztették hajójukat és nekivágtak, hogy megmutassák a kétkedőknek mire képesek. Néhány mérfölddel azelőtt azonban, hogy Mauritiusnál célba értek volna, felborultak és ha élni akartak, úszniuk kellett.

Négy év, négy égtáj, négy hatalmas kaland. A Drawn a híres mászóművész, Jeremy Collins legújabb multimédiás filmprojektje, amely egy nagy utazásra invitálja a nézőt a venezuelai Amazonastól, a kínai-mongol határig, Kanada északi csücskétől a Yosemite-völgyig.

 

 

A Banff világkörüli filmturnéjának vetítésein – így a budapesti állomáson is – több filmből álló vetítések szerepelnek műsoron. A hosszabb dokumentumfilmeket rövidfilmek és a legújabb technikákkal készített videóklippek gyűjteménye egészíti ki.

Chris Burkard rövidfilmjében, az Artic Swell -ben három profi szörfös a Sarkkörre merészkedik, hogy megmutassák a mozinézőknek a természeti világ talán legkeményebb terepének nyers szépségét.

A mozivásznon láthatjuk ahogy Danny MacAskill, a világhírű rider mountain bike-ja nyergében végig teker a festői Skye-sziget hírhedt Cuillin-gerincén a Ridge-ben.

Faith Dickey, a női highline távolsági világrekordját 105 méterrel tartó texasi hölgy a Wild Women-ben megmutatja nekünk, hogy milyen vidám az élet a sziklatornyok csúcsai közé kifesztített kötélen.

 

Arctic-Swell-3-Burkard.jpg

 

A Touch egy némi pimaszsággal fűszerezett, hihetetlenül látványos siklóernyős repülés élményébe enged bepillantást a görög Santorini, a francia Aiguille du Midi és Col du Galibier fölött.

A Sweetgrass legújabb filmje pedig az alaszkai hegygerincektől British Columbia mély hópárnáiig kalauzol el minket, hogy aztán együtt vessük bele magunkat az éjszaka szédítően színes téli ragyogásába. Kreatív vizuális eszközök, úttörő filmes megoldások – ezek miatt tartják az Afterglow-t a valaha készült leglátványosabb sí filmnek.

 

A kalandsportok széles palettáját felvonultató másfél órás Banff vetítések változatos és szórakoztató programot kínálnak a legkülönbözőbb ízlésű hegyisport és filmrajongók számára is.

A Banff közösségépítő élmény is és remek alkalmat kínál arra, hogy mindenki ihletet merítsen belőle a következő „nagy kalandhoz”. Írd be a naptáradba: március 26-27-28. Budapest, Corvin Mozi.

Bővebb információ és jegyvásárlás...

Banff Hegyifilm Fesztivál - Nevezés

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés