Víz alatti kiállítás az úszómedencében

MTI
MTI
2012/03/02
Ne lepődj meg, ha a százméteres gyorsúszás közben szobrok látsz magad alatt elsuhanni...
Hirdetés

Mitikus kőlények, mesebeli szörnyek és archaikus madárszobrok népesítik be szombattól a szentendrei uszoda medencéjét, ahol Pistyur Imre Munkácsy-díjas szobrász Merülés című kiállítása látható.

 

A természetben található, víz formálta kövekben az ember sokszor maga is szobrokat, vízi lényeket lát, képzeletvilágában talált kincsek, kalandok, történetek jelennek meg - érzékeltette a kiállítás ötletének megszületését Pistyur Imre.

A különleges tárlat kőszobrai kiléptek saját megszokott környezetükből és újfajta jelentéssel gazdagodtak. A medence alján elhelyezett lekerekített, zárt formák, archaizáló alkotások a víz optikájának köszönhetően visszarepítik a nézőt a gyerekkor olykor vidám, olykor félelmetes fantáziavilágába, "ahol mesebeli harcosok, démonok, kőmadarak, mítoszok és legendák különös lényei elevenednek meg" - mondta el az alkotó.

A művész felhívta a figyelmet arra, hogy a szobrok anyaga sem megszokott. A súlyos andezitet főként útépítésekhez, vasutakhoz, burkolatokhoz használjak a keménysége miatt, ugyanakkor ebből készültek az utak menték álló kőszentek is, mert ez az anyag nagyon ellenálló. 

 

A két és fél méter mély medence közepén nyolcas alakban felállított 25 mű átlagos magassága 30-50 centiméter, súlyuk 25 és 50 kilogramm között van, stabilitásukat ennek és a széles talapzatnak köszönhetik.Nemcsak a vízben, hanem a 33-as medence partján is felbukkannak a különös teremtmények, a látogatókat kilenc szobor fogadja a víz fölötti világban. 

A kiállítás március végéig tekinthető meg a szentendrei V 8 uszodában, ahol le is lehet merülni a medence mélyére, hogy testközelből is megszemlélhesd a szobrokat.

 

Márc. 3. megnyitó (a megnyitó ideje alatt a tárlatvezetés ingyenes)

Időpont és ruha méret egyeztetés érdekében hívd Tóth Istvánt a 30 992-8559-es telefonszámon.

 


Hirdetés
Hirdetés