Szigorítások Új-Zélandon

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/01/12
Az új szabályok bevezetésének oka az, hogy szeretnék visszaszorítani a búvárbalesetek számát. Egy, a közelmúltban megfulladt búvár már az ötödik áldozat volt 2005-ben, és a szakértők szerint az esetek többsége elkerülhető lett volna. A búvárkodás az utóbbi időben a legnépszerűbb szabadidős tevékenységek közé tartozik Új-Zélandon, de évente átlagosan hatan szenvednek halálos kimenetű balesetet.
Hirdetés


A halottkémek jelentései szerint az utóbbi öt évben elhunyt búvárok fele nem tartotta be a biztonsági előírásokat - állítja Lynn Taylor, a New Zealand Underwater Association (Új-zélandi búvárszövetség) elnöke. A szervezet keményen dolgozott 2005-ben az új szabályok bevezetése érdekében, amelyek többek között sűrűbb orvosi szűrővizsgálatokat írnak elő, különösen az idősebb búvárok számára.
Alan Muir, a Water Safety New Zealand ügyvezetője segédkezett az ajánlások megfogalmazásában:
- Azt mondanám, hogy sok búvár csak laza testmozgásként tekint a merülésre, egyszerűen csak felveszik a felszerelésüket, hiszen olyan régóta csinálják már, így aztán nem figyelnek oda az egészségükre vagy a fittségre.
Ám a szakértők állítják, nem csak egészségügyi kérdésről van szó, alaposabban oda kellene figyelni a felszerelésekre is, mert azok is sok balesetért felelősek. Dave Drane, a Splash Gordon tulajdonosa szerint az tartja életben a víz alatt, ha rendesen ügyel a felszerelés állapotára. Szerinte a saját felszerelésünkkel akkor járunk el helyesen, ha megcsináltatjuk az éves átvizsgálást.
Sokak szerint viszont igencsak hideg fogadtatásban részesülnek majd az előírások. Jeff Vincent búvároktató így fogalmaz:
- Akad sok fickó, aki már régóta merül, és ha azt mondanánk nekik, menjenek orvosi vizsgálatra, ami a búvárkodáshoz, mint kedvtelési sporthoz kell, olyan lenne nekik, mintha egy vadásznak kellene vizsgálatra menni vadászat előtt.
Tehát hiába tűnik jónak az ötlet, nem könnyű életbe léptetni a szabályozást. Az Underwater Association néhány héten belül tervezi eljuttatni az új irányelveket az egészségügyi intézmények és a búvárboltok számára szerte az országban.

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés