Repülőgéproncs mesterséges zátonynak

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/01/30
Brit kolumbiai búvárok egy Boeing 737 utasszállítót süllyesztettek el mesterséges zátonykén. A hazánkban is jól ismert Boeing 737-es típusú repülőgépet (ennek a tipusnak az újabb verzióival repülhetünk a legtöbb általunk választott charterjáraton) a kanadai Vancouver sziget keleti partjainál helyezik végső leszálló helyére - a 20 méter mély tenger fenekére.
Hirdetés


A roncsot egy négy és fél méter magas állványhoz rögzítik, így a búvárok kényelmesen átúszhatják alulról is a 15 tonnás utasszállító roncsát, amelybe természetesen be is lehet úszni.
"The Artificial Reef Society of B.C." vagyis a Brit Kolumbiai Mesterséges Zátonyért Társaság nyilatkozata szerint a roncs nem csak a búvároknak fog különleges merülési élményt nyújtani, de a tengeri élővilág számára is előnyös. Ahogy az már a világ más táján is bebizonyosodott, a mesterséges zátonyok jótékony hatással vannak az élővilágra, rajta hamar megtelepednek az ökoszisztéma alapját képező élőlények, amelyek aztán magukhoz vonzzák a halakat, azok a ragadozókat - míg végül kiépül egy teljes rendszer.
A társaság 2002 óta dolgozik a projekten, amelynek keretében hat további mesterséges zátonyt kívánnak még kialakítani.

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés