Rekordot döntött a két olasz búvár

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/09/24
Stefano Barbaresi és Stefania Mensa, akiknek 10 napos merüléséről már hírt adtunk, a programot sikerrel befejezve emelkedett újra a felszínre. A két elgyötört, fáradt és dehidratációval küzdő búvár szombaton emelkedhetett újra a felszínre. Először is egy igazi ágyat és néhány száraz ruhadarabot kértek, hiszen a nyolc méteres mélységben rácsos ágyon aludtak. A táplálkozásra és szükségleteik végzésére egy búvárharang állt rendelkezésükre. Ám idejük 90 százalékát "otthonukban" töltötték....
Hirdetés

...ahol két heverő, néhány szék, vízhatlan televízió, könyvek és szobabicikli szolgálta a kényelmüket. Körülötte pedig a tenger és élővilága.
Stefania Mensa a hat órás dekompresszió után elmondta: "Akár még több időt is eltöltöttem volna lenn a tengeri élővilág megfigyelésével, hiszen rengeteg szép halat láttam. A hideget viszont szeretném elfelejteni. Sokat szenvedett a hűs víz miatt, és ezért töltöttem annyi időt a szobakerékpáron." A korábbi rekord egyébként hat víz alatt töltött nap volt, amit egy amerikai búvár a Michigan-tóban állított fel.
A rekordjavítás, aminek költségei 380,000 eurót tettek ki, részben tudományos kísérlet is volt. A kutatások eredményeit a római San Gallicano kórház orvosai elemzik. A folyamatos felügyelet során láthatták azt is, ahogy a hetedik napon Barbaresi nem bírta tovább a fáradtság és a kiszáradás miatt. A búvárharangban aztán visszanyerte az erejét.
A problémák ellenére Barbaresi állítja, megérte a szenvedés a tapasztalatokért cserébe, és bízik benne, hogy a rekord segít eloszlatni a tengerrel kapcsolatos félelmeket.

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés