Rekordmélységű roncsmerülés

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/01/02
Két brit technikai búvár, Leigh Cunningham és Mark Andrews december közepén 205 méter mélyre merült Sharm El Sheik közelében a Yolanda roncsához. Májusban már több merülést hajtottak végre a roncsnál a zátony meredeken zuhanó fala mentén, ahol az 1985-ben elsüllyedt szállítóhajó nyugszik. 160 méteren találták meg a hajó orrát és más roncsdarabokat. Decemberben egy tíz fős nemzetközi búvárcsapat kíséretében tértek vissza, hogy megtalálják a legmélyebben levő részt, a hajó tatját.
Hirdetés


- Egy öt napos merülési sorozatra került sor, három napig levegős mélymerüléseket hajtottunk végre az alkalmazkodás kedvéért, illetve hogy felmérjük a roncs helyzetét - mondta el Mark Andrews a Divernetnek. - Utána egy trimixes merülésre került sor az orrhoz 155 méterre, majd egy másik a tathoz 205 méterre.
A mélyebb merülésen alig öt és fél perces fenékidő jutott a búvároknak a 3 óra 24 perces teljes merülési időből. Ekkor és a többi merülés alatt a mentőegységek és a dekompressziós kamra Sharmban készenlétben álltak bármilyen baleset esetére.

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés