Menü

2008.02.13.     Hozzászólás 0

Régi-új búvárklub! Elindult az Elite Divers!

A Búvárakadémia - egyike a legrégebbi és legismertebb csapatoknak - nevet változtatott, és mától Elite Divers Oktatási és Technikai központ néven áll ki a nyilvánosság elé.

Egy ilyen jól bejáratott mondhatnánk patinás nevet lecserélni, nem kis elhatározás lehetett. A Búvárakadémiáról alias Elite Driver Oktatási és Technikai Központról Dóra Gyulát kérdeztük:
 

Mozgásvilág.hu
Miért gondoltátok úgy, hogy kell a váltás, és a régi bevált nevet elhagyva új Búvárklubot hoztok létre?

D.GY.
Sok minden történt velünk az utóbbi időben. Új ismeretek, új tapasztalatok jöttek, és ennek nyomán új hitvallás alakult ki bennünk. Egyre jobban azt érezzük és tapasztaljuk, hogy a búvároktatás világában elkezdődött egy negatív tendencia. Az oktatások egyre rövidebbek, egyre silányabb tananyagot tartalmaznak és a támasztott követelmény is lassan tart a nullához. Ma mindenki szerezhet búvár igazolványt 1-2 nap alatt. Igaz ugyan, hogy a felszerelés alapvető kezelési ismereteivel sem rendelkezik a végzettek nagy része, az elméleti ismereteik pedig olyan szinten vannak, hogy azt le sem lehet írni. Eddig is szembe úsztunk az árral – azzal, amit a piac diktál – „olcsón, gyorsan”. Szerintünk ilyen nincs!

A „Búvárakadémia” név eddig csak azt a hitvallást tükrözte, hogy a lehető legkomolyabban vesszük az oktatást és megpróbálunk kiemelkedni az „átlagos” szintből. Mára világossá vált, hogy ez nem elég. Szerintünk fontos jeleznünk azt, hogy mától egészen más a cél. Nem csak a tananyagoknak és a módszereknek kell a legjobbnak lenniük, hanem a nálunk végzett hallgatóknak is messze jobbnak kell lenni az átlagnál.

 

Mozgásvilág.hu
Miért Elite Divers?

D.GY.
Mindenkinek és mindennek van lelke, és ennek a léleknek kell egy zászló, egy cél, egy ars poetica, amely vezeti öt. Ahogyan erre a zászlóra tekintesz, úgy fogsz viszonyulni hozzá. Az Elite Divers a mi lelkünk és a mi célunk. Amikor ránézünk a logo-ra, vagy kimondjuk ezt a nevet, óhatatlanul is figyelmeztet bennünket: „Megtettél mindent? Mindent, amit csak lehet? Igaz lelkedre, ez tényleg a legjobb és legtöbb?” azt akarjuk, hogy aki jelentkezik nálunk egy tanfolyamra, az kapjon ösztönzést arra, hogy ő is a legjobbak közé akarjon tartozni.

 

Mozgásvilág.hu
Mitől lesz valaki nagyon jó búvár?

D.GY.
Attól, hogy pontos érti mi vár rá odalenn és azt is, mit kell tudnia. Sok-sok ismeret marad ki ma a tankönyvekből. Ha ezek benne lennének, sokan átértékelnék eddigi merüléseiket és tudásszintjüket. Jó búvár az, aki úgy uralja a merülést, hogy szinte figyelnie sem kell rá. Természetesen a merülésben a látvány és az élmény a lényeg, de ez nem élhető át, ha „bénázik” az ember. Jó dolog bicajozni a természetben. Ha viszont mindig elesel, mert túl alacsony a kormány és senki nem szól, hogy ez nem jó így, előbb-utóbb abbahagyod. Ezért hagyja abba a kezdő búvárok nagy része is ezt a sportot. Nem érzi magában a biztos tudást. Mi olyan tanfolyamokat tartunk, ahol a nem csak azt meséljük el, hogy miként kell megállni a stop táblánál, hanem megtanítjuk miként kel ezt megtenned tükör jégen, ködben, vagy zsúfolt forgalomban.

 

Mozgásvilág.hu
Kik a tagok?

D.GY.
Oktatóink a civil életben is jól képzett diplomás szakemberek, akiknek valahogy az életük elválaszthatatlan részévé vált az oktatás. A legtöbbünk technikai búvár, ami azt jelenti, hogy a hobbi tartományoknál messze - 2-3-szor - mélyebbre járunk. Többen komoly barlangi búvár tapasztalattal is rendelkeznek. Ennek ellenére oktatunk 8-9 éves gyerekeket és olyanokat is, akik csak a színes halacskákat szeretnék megszemlélni a víz alatt

 

Mozgásvilág.hu
Milyen tanfolyamok, túrák várhatóak tőletek, és kiknek ajánljátok?

D.GY.
Az elsődleges szempont a minőség és a biztonság, legyen szó bármiről. A tanfolyamok emelt óraszámban folynak, hiszen csak így lehet beletenni azt, ami kimaradt a sok éves „egyszerűsítés” során. Törekszünk arra, hogy olyan információkat is megosszunk a hallgatókkal, melyet normál körülmények között csak sokkal később, vagy sohasem kapnának meg a „gyári” tanmenetek alapján. A merülések alkalmával még nagyobb figyelmet szentelünk a „tanfolyamon kívüli oktatásnak”. Minden merülésen próbálunk csiszolni a technikákon. Tanácsokat, javaslatokat adunk mindenkinek, akire csak ráfér. Megpróbálunk minél hamarabb önálló, jól képzett, és biztonságosan merülő búvárokat nevelni.

 

Mozgásvilág.hu
Hol találunk meg benneteket?  

D.Gy.
Két kis üzletünk is van. Az egyik a Karolina út 2, a másik pedig a Teréz krt. 18. alatt. Aki az internetet kedveli jobban, az nézze meg az www.elitedivers.hu oldalunkat! Várunk mindenkit, aki nem akar „átlagos” lenni!