Önkéntesség és búvárkodás

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/10/25
Napjainkban egyre általánosabbá vált az, hogy önkéntesek csatlakoznak kölönféle nonprofit szervezetek programjaihoz szerte a világban, és részt vesznek oktatásban, környezetvédelemben, szociális munkákban. Van, ahol nagyon szerény körülmények között élve kell szállásért és ellátásért cserébe dolgozni, míg néhány különlegesebb programért nagyon is mélyen a zsebbe kell nyúlni. A búvárprogramokat szervező Coral Cay Conservation az egyik ismertebb és eredményesen működő csoport, ezért megkérdeztük őket a lehetőségekről.
Hirdetés

A Coral Cay Conservation (CCC) brit székhelyű nonprofit szervezet, amely a fenntartható fejlődést állítja működése középpontjába. Korallzátonyok és esőerdők védelmében van szükségük a csatlakozó önkéntesekre, de a sikeres munka érdekében a befogadó országokkal is együttműködnek. Az önkénteseket a CCC felkészíti az adatgyűjtő munkára, és az így nyert adatok feldolgozása után a CCC javaslatokat tud tenni a kormányzatoknak. 1986-os alapítása óta már több ezer önkéntes vett részt a CCC által irányított programokban. Jelen pillanatban a Fülöp-szigeteken, Hondurasban és Fijin dolgoznak a tengeri élőhelyekért, szárazföldi kutatások pedig Malajziában és a Fülöp-szigeteken zajlanak. A közeljövőben kezdi meg tevékenységét a CCC a Vörös-tengeren.
A tengeri kutatási programok két hetes képzéssel kezdődnek, amit elvileg korlátlan számú héttel lehet meghosszabbítani. A búvárképzettséggel nem rendelkező önkéntesek egy héttel korábban kell érkezzenek, hogy részt vehessenek egy tanfolyamon. Önkéntes bárki lehet, aki betöltötte 16. életévét, ezen túl csak elkötelezettség szükséges. Különösen népszerű ez a lehetőség az évhalasztók illetve hosszú távú szabadságukat töltők között. Ráadásul, mivel a búvárképzés is a része lehet a programnak, előképzettséget sem igényel.
A CCC szerint nem csak az élővilág számára hasznos a tevékenységük, hiszen minden önkéntes sokat tanul a munka során, számos hasonló gondolkodású embert ismernek meg a világ minden tájáról, ráadásul megismerkedhetnek egy távoli ország kultúrájával is. A Coral Cay Conservation azt is munkájuk eredményeként könyveli el, hogy eredményesen dolgozott a Belize Barrier Reef UNESCO világörökséggé nyilvánításáért 1996-ban, de segédkezett a Tobago Cays nemzeti park világörökséggé nyilvánításában, és a Fülöp-szigetekhez tartozó Danjugan szigeti védett övezet kialakításában.
A magyar búvárok számára jól ismert Vörös-tengeren az egyiptomi kormányzat támogatásával és a HEPCA segítségével december közepén kezdi meg a munkát a CCC Marsa Alam közelében. Az élővilág itt igen gazdag, de a nagyléptékű fejlésztések veszélyeztetik a környezetet. A kutatásokkal abban próbálnak segítséget adni, hogyan kellene összehangolni a természetvédelmet a gazdasági fejlődéssel. Először egy három hónapos pilot-projektet indítanak be, annak sikere esetén további két évig folytatódik majd a munka.
Mivel már szó esett arról, hogy ezekért a programokért fizetni is kell, röviden összefoglaljuk azt is, mennyibe kerül az önkéntesség a CCC kötelékében. A kötelező tagsági díj 25 angol font. A program első két hetében a felkészítés 700 fontba kerül, az önkéntes munka első hete 300 font, a további hetek költsége attól függ, hány hetet vállal az önkéntes. Hosszú távú munka esetén már csak 100 font hetenként a díj. Ezekért cserébe viszont a CCC biztosítja a szállást, a teljes ellátást, az expedíciók kapcsán felmerülő költségeket, míg az utazási költségeket és a személyes felszereléseket az önkéntesek állják.

Forrás: www.divecenter.hu

Hirdetés
Hirdetés