Mozgásvilág – Sportág népszerűsítő program

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/06/08
Milyen lehet lebegni a víz alatt? Milyen lehet mindenféle kütyüt magunkra aggatni, és a víz alatt lélegezni? Egyáltalán mit jelent: búvárkodni? Kedden este sor került, a már várva-várt próbamerülésre. Ez volt az első alkalom (de megígérhetjük, hogy nem az utolsó), amikor a Mozgásvilág sportág népszerűsítő programmal szolgált. Segítségünkre volt az Abyss Búvárközpont, akik az esemény technikai lebonyolítását végezték. ők szolgáltatták a felszerelést, 3 divemastert, valamint a szárazföldi segítőt is.
Hirdetés

Hogy életszerű legyen a dolog, a találkozót követően rögtön megismertük a palackokat, ólomsúlyokat, és egyéb felszereléseket. Az előcsarnokban ugyanis mindenki kapott valamit, amivel a medence széléig tartó cipekedés során közelebbi ismeretséget kötött. Persze jó tudni, hogy a merülés ezzel kezdődik. El kell jutni a vízhez! Ezek után mindenkinek segítettek kiválasztani a megfelelő ABC felszerelést (szemüveg, pipa, uszony). Még jó tanácsokkal is ellátták a „próbálkozókat”. Elárulták azt is, mit kell tenni, ha azt akarjuk, hogy a szemüveg ne párásodjon, ami azért nem egy utolsó szempont.
A rövid elméleti oktatás után, megkezdődött a nagy „csobbanás”. Egyszerre hárman tesztelhették, milyen érzés lehet a pikkelyes élőlényeknek. Miután mindenki kipróbálta, hogy milyen a víz alatti közlekedés, a leglelkesebbeknek lehetőségük volt egy kis repetára, amivel többen is éltek!
A „hideg vizes” (30C) merülés után szinte mindenki bevetette magát a melegvízbe. A baráti légkörű beszélgetés során, megtudtuk, mennyibe kerül egy teljes búvár felszerelés. Azt is elárulták a szakavatottak, hogy aki csak hobbiból űzi ezt a sportot, nem éri meg ez a beruházás, hiszen nap 4000 forintért teljes felszerelést lehet már bérelni (ABC kivételével). Volt szó a tanfolyamról is, ami 5 elméleti részből áll (az 5. ebből az elméleti vizsga), aztán 3 uszodás-, majd 4 nyíltvízi merülés következik.
Itt, a „melegedőben” hangzott el az egyik részvevő szájából az a mondat, ami a legjobban jellemzi a programot:
- Régebben sosem értettem, miért jó az, ha valaki csak úgy úszkál ott a víz alatt és nem történik semmi, de most, hogy kipróbáltam már értem. Nagyon jó volt! Köszönöm, hogy rábeszéltél…

Mozgásvilág
Az Abyss Búvárközpont oldal
Hirdetés
Hirdetés