Másfél hetes maratoni merülés

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/09/13
Egy olasz pár 10 napos kísérletben vesz részt, hogy tanulmányozni lehessen a hosszú távú víz alatt tartózkodás hatásait. Stefania Mensa és Stefano Barbaresi szeptember 7-én kezdett bele a merülésbe Ponza sziget közelében, a Földközi-tenger mélyén levő ideiglenes otthonukba költözve. A két "aquanauta", ahogy magukat nevezik, 17-ig nem emelkedik a felszínre.
Hirdetés

"Stefania és Stefano alig várta, hogy lemerülhessenek, és minden a tervek szerint alakult", mondta el az Abissi Project szóvivője a DPA-nak. A félmillió eurós kísérlet során folyamatosan monitorokon figyelik a két búvárt. A tudósok arra kíváncsiak, hogy reagál a bőr, a szív és a tüdő a hosszú víz alatti tartózkodásra.
A búvárok egy platón élnek, amit a tengerfenékhez rögzítettek hét méteres mélységben. Falak nélküli "lakásukban" asztal, heverő és sporteszközök vannak, hogy el tudják magukat foglalni és fittek maradjanak. A lebegés miatt az ágyaik úgy vannak kialakítva, hogy alvás közben ne sodródjanak el. Az aquanauták egy tömlőből lélegeznek, és a maszkba épített mikrofonok segítségével tudnak kommunikálni. Egy üres búvárharangban tudnak étkezni, szükségleteiket végezni és a rendszeres orvosi ellenőrzésen átesni. (A szerk. megjegyzése: ilyen hosszú távú merüléssorozattal évtizedekkel korábban már magyar búvárok is kísérleteztek, non stop merülés, azaz NSM I., II., III. fázis néven.)

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés