Málta, az elérhető közelségbe került csodasziget

Málta, az elérhető közelségbe került csodasziget

Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Máltai Idegenforgalmi Hivatal
2016/03/29
Málta nyáron heti több közvetlen repülőjárattal már könnyedén megközelíthető szigetvilága minden sportra éhezőnek igazi kuriózum és csemege! Nézzük meg, mit is nyújt ez a lenyűgöző szigetcsoport!
Hirdetés

Málta a legkalandosabb szigetcsoport

A Máltai szigeteket a különféle sportok, kalandok és szabadidős tevékenységek kitűnő célországgá varázsolják. A szerencsés éghajlat, a megfelelő szolgáltatások és infrastruktúra, a sziklákkal és hegyekkel tarkított drámai tájak és a vonzó tenger rengeteg sportlehetőséget biztosít.

Nyáron a tenger kellemes 25-26 °C körüli és télen sem hűl 15°C alá. Egy mélyebb tengeri melegáramlat gondoskodik arról hogy októberig is kellemes, 20-23°C-os maradjon a víz hőmérséklete.

A máltai szigetcsoport három szigetből áll:
- Málta a „nagy sziget”
- Gozo, Calypso nimfa rejtélyes szigete
- Comino, a Kék Lagúnáról ismert és közkedvelt szigetecske

Gozo és a kisebb Comino a csend, a béke és a nyugalom szigetei.

Kerékpározás vadregényes partszakaszokon. Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Kerékpározás vadregényes partszakaszokon.
Kép forrása: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Galériáért katt a képre!

Gozo, a legendás zöld sziget

Málta északi csücskén Cirkewwa-nál kompra szállunk és húsz percnyi hajózás után érkezünk a fősziget egyharmadánál is kisebb méretű szigetre, Gozora. A legendáiról és nyugalmáról ismert szigeten már az első pillanattól kezdve más látvány fogad bennünket. Különleges mikroklímájának köszönhetően Gozo sokkal zöldebb.

Például az Azur Window szikla ablaka lenyűgöző látványt nyújt. Tövében nagyon sok búvár merül alá. A kevésbé merészek a szomszédos Inland Sea, belső tóról induló kishajókon szállnak vízre, hogy a sziklahasadékon átkelve csodálják meg a tengerpart hatalmas sziklaképződményeit.


Comino vonzereje a Kék Lagúna

A Máltai-szigetcsoprot legkisebb és talán legromantikusabb, lakott szigete. Alig 15 perces csónakázással lehet megközelíteni Málta északi kikötőjéből. Állandó lakóinak száma nem több 10 főnél. Az aprócska, mindössze 3,5 km2 nagyságú szigeten nagyon kevés a növényzet.

Tengerpartja igazi „csemege”. A Blue Lagoon néven ismert rejtett kis öblénél nagyon sokan fürdenek az akvamarin színű, kristálytiszta tengerben. Búvár paradicsom a javából.


Búvárparadicsom a javából

A tiszta és biztonságos - ár-apály és áramlatmentes - tenger és a sokéves tapasztalattal rendelkező, szakképzett oktatók miatt Málta nagyon kedvelt a kezdő búvárok körében is.

A máltai vizek közrefogják a Földközi-tenger négy tengeri ökorégióját, tengeri élőfajok széles skáláját vonultatva fel. A nagyszerű, körülbelül 30 méterig terjedő víz alatti látási viszonyoknak köszönhetően a búvárkodás rendkívüli élményt nyújt. A nyílt vízi és haladó nyílt vízi kurzusokon kívül éjszakai- és barlangbúvár tanfolyamokat is szerveznek itt.

A gyerekek többsége egészen fiatalon kezdi tanulni a snorkellezést, így ez egy életre szóló kaland számukra, temérdek zuggal és hasadékkal Málta csipkézett, sziklás partvonalán.

Ha csak egy hosszú hétvégére szeretnénk „elmerülni” a habokban, ez sem lehet akadály, hisz Budapestről nyáron (áprilistól októberig) hetente több közvetlen járat indul az alig kétórányi repülőútra lévõ Máltára.

Kihívást jelentő vízi sportok

Kajakkal is fel lehet fedezni a kimagasló sziklákat, a rejtett zugokat, a szurdokokat és a homokos öblöket. Emellett számos egyéb vízi sportlehetőséget is találunk: kitesurfing, boogieboarding, valamint a kényelmesebb evezés vagy vízibiciklizés. Ezeknek vízi sportoknak az egyik nagy előnye, hogy a fiatalabbak számára is elérhetőek, és több helyen űzhetők a legcsodálatosabb partszakaszokon és a sziget északi részén található öblökben, pl. a Għadira Bay, Golden Bay, Ġnejna Bay és Għajn Tuffieħa Bay környékén.

Egy új, intenzív, a szigeten egyre népszerűbbé váló sport a kenupóló, amely az evezést ötvözi a csapatsporttal - már a meccseket nézni is izgalmas, ahogy a csapatok az evezővel terelik a labdát a gólvonalra, miközben ügyesen a hajóikat is irányítják, hogy kicselezzék ellenfeleiket.

Ha viszont arra vágyunk, hogy némileg pihentetőbb módon szelídítsük meg a hullámokat, kipróbálhatjuk a paddle surfing-et, egy új és igazán egyedülálló sportot, amely a szörfözés és az evezés technikáit ötvözi.

Izgalmas sziklamászás a víz felett. Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Izgalmas sziklamászás a víz felett.
Kép forrása: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Galériáért katt a képre!

Bouldering, deep water soloing és a kimondhatatlan nevű psicobloc

Egy másik mód, hogy a nagy nyári melegben felfedezzük Málta sziklás tengerpartját, a deep water soloing vagy a psicobloc. Málta és Gozo sziklái több látványos, különböző nehézségű mászóútvonalat kínálnak a hideg, smaragdzöld és azúrkék tenger fölött, és mindössze egy pár mászócipőre és egy kevés krétaporra van szükség, hogy elinduljunk a felfedezőútra, ahol a kaland végén a frissítő tengerbe ugrás megkönnyebbülést nyújt a nyári hőségben. A deep water soloing kipróbálható Wied Babu, Blue Grotto, Ghar Hassan és Comino környékén. Csak Gozóban, ahol a környezet a legváltozatosabb, több mint 200 deep-water soloing útvonalat alakítottak ki.

 

Változatos gyalogtúrák a szigetvilágban

A városokon kívüli gazdag természetet és látványos tájakat gyalog is fel lehet térképezni. A távolságok viszonylag kicsik, ezért akár délutáni sétákat is lehet tenni a völgyeken keresztül vagy a vadregényes part menti tájakon, ahol a természet összeolvad a környéken szétszórtan elhelyezkedő elbűvölő történelmi és kulturális nevezetességekkel. Nagyobb túrákra is van lehetőség, amelyek közül a legélvezetesebb talán a Gozo, a máltai szigetvilág két legnagyobb szigete közül a kisebbik partja mentén haladó négynapos túra - amely Gozo változatos part menti tájain visz keresztül a déli part tenger menti szikláitól kezdve, egészen az északi part meredélyein és öblein át.

Vadregényes sziklamászás

Hasonlóan nagyszerű időtöltés a sziklamászás. A szigetek tele vannak sziklákkal, amelyek egyre népszerűbbek a sziklamászók körében. Két sziklamászásról szóló útikönyv foglalkozik a különféle nehézségi fokú mászási útvonalak részletes leírásával; sportmászási útvonalak tucatjai érhetőek el, és még ennél is több hagyományos mászási útvonalból lehet válogatni.

Intenzív kerékpározások hegyen és a partvidéken

Nagyon sok vidéki útvonal van továbbá, amely kiváló biciklizési lehetőséget nyújt. És bár a távok rövidek, a hegyes-völgyes tájnak köszönhetően mégis nagy kihívást jelentenek. Választhatunk a máltai hegyvidék völgyei közül, vagy kerékpárjainkkal könnyedén felfedezhetjük Gozo drámai szépségű partvidékét és a sziget belsejének gyönyörű tájait. Vagy akár részt vehetünk olyan állóképességet tesztelő versenyeken, mint a biciklizés és a futás együtt. Mivel az infrastruktúra igen korszerű, egyedül is részt vehetünk különböző kalandokban vagy sportokban, illetve csatlakozhatunk kalandtúrákra specializálódott utazási irodákhoz is.

Poór Brigi az első Xterra Malta triatlon verseny közben. Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Poór Brigi az első Xterra Malta triatlon verseny közben.
Kép forrása: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Galériáért katt a képre!

Versenyek, edzőtáborok, felkészülések versenyekre

Málta földrajzi helyzete, kis szigetek csoportja a Földközi-tenger közepén, különféle nemzetközi események kedvelt színhelyévé teszi az országot. Ezek között szerepel az évente megrendezésre kerülő Málta Triathlon. A sportolási lehetőségeket biztosító létesítmények a szárazföldön is széles körűek, ide tartozik többek között a Marsa Sportcentrum is.

Máltán számos magas színvonalú sportpálya van, amelyek különösen vonzóvá teszik a szigetet az edzőtáborokat tartó, vagy a nagyobb nemzetközi versenyekre készülő atléták számára is. Pl. a Málta Marathon a legjobb nemzetközi versenyzőket is ide vonzza.

Események Máltán 2016-ban

A tavalyi nagysikerű első Xterra Malta triatlon verseny után idén ismét összemérhetik tudásukat a sportkihívások megszállottjai. Idén április 3-án 1,5 km úszás, 30 km mountain bike és 11 km terepfutás vár a versenyzőkre a szépséges Majjistral természetvédelmi területen és a Golden Bay mentén. A verseny egyben a Hawaii Xterra VB válogatóversenye is. 2015-ben a női mezőnyben Poór Brigitta magyar versenyző bizonyult a legjobbnak. További részletek a versenyről >> ITT!

Ha a marathon és a triatlon nem bizonyult elég kihívásnak és csak az adrenalin meg az erő számít, május 28-án Málta ad helyet a The Grid Road Race, lépj túl a határaidon! versenynek. 15 km futás változatos terepen, tele akadályokkal, sziklamászással, ugrásokkal és egyéb kihívásokkal. Bővebb infó >> ITT!

Bővebb infó Málta programjairól >> ITT! << található!

Hirdetés
Hirdetés