Kitáblázzák a roncsokat Norvégiában

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/11/05
A kulturális örökség védelméért felelős hivatal sajátos programba kezdett, amikor a történelmi jelentőségű helyeket a táblákkal jelölték meg - a víz alatt. A remények szerint a táblák visszaszorítják a vandalizmust és a lopkodást.
Hirdetés

30, Norvégia déli részén található roncs mellett lesz majd látható a közismert táblat, hogy a búvárok számára egyértelművé tegye, hol is merülnek.
Az első jelzést Vest-Agder megye egyik roncsnál tették ki. Természetesen a táblák rozsdamentes acélból és titániumból készültek, hogy ellenálljanak a tengervíznek. 10-30 méter között lesznek majd, olyan roncsok és rakományuk mellett, amelyek esetleg megmozgathatják a szuvenírvadász búvárok fantáziáját.
A Norvég Tengerészeti Múzeum archeológusa, Pal Nymoen elmondta: "Általában nem hozzuk nyilvánosságra a most kitáblázott roncsok pontos helyzetét, hogy ne vonzzuk oda az arra fel nem hatalmazott búvárokat. De talán ezek után, ha mégis rábukkannak valamelyikre, a táblák láttán megértik, hogy békén kell hagyniuk a roncsot."
Per Vangsoy, a norvég búvárszövetség vezetője elmondta, a projektet izgalmasnak találják: "Egyértelműen támogatjuk víz alatti kulturális örökségünk védelmét. Ám meg kellene engedni, hogy megnézhessék az embereket a roncsokat. Ezért ellene vagyunk a tiltásnak bizonyos helyeken. Fontos lenne velünk is egyeztetni a táblák elhelyezésekor, hiszen mi vagyunk a víz alatti világ látogatói."
A hatóságok is bíznak az együttműködésben a helyi búvárokkal. Megkérték őket arra is, hogy kísérjék figyelemmel a táblák állapotát, amelyeket műszerekkel is felszereltek, így információkat kapva az aljzat változásáról vagy az erózióról.
Mindenesetre a program egyelőre még csak előfutára egy komolyabb tervnek. Pal Nyomen úgy fogalmaz, "abban bízunk, hogy nemzeti szintre is kiterjeszthetjük legfontosabb roncsaik védelmét, és ez a mostani csak az első lépés, amiből tapasztalatot szerezhetünk, és megismerthetjük a búvárok reakcióját."

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés