Kis lexikon

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/08/02
Mivel rengeteg speciális, illetve könnyen félreérthető kifejezéssel lehet találkozni a legtöbb sporttal kapcsolatos írásban, úgy gondoltuk ideje készíteni egy értelmező „kis lexikont”. Aerob edzés: Olyan tartósan végzet alacsony, vagy közepes intenzitású testgyakorlás, aminél nem alakul ki oxigénadósság, - mivel az energianyerési folyamatokhoz elegendő oxigén kerül a szervezet kívánatos helyeire-, javítja a keringés funkcióit és az energianyerési folyamatokat, ezáltal az állóképesség növekedését eredményezi.
Hirdetés


Aerobik:

(gör. Aero –levegő) Az aerobik Kenneth Coopoer tanai alapján Jackie Sorenson volt az első népszerűsítője 1970-ben az USA-ban, tánc-aerobik néven. őt követték a hírewsségek, az imázs-csinálók, Jane Fondával az élen.


Amatőr sportoló:

Az a versenyszerűen sportoló, aki sportegyesület tagjaként, illetve sportvállalkozással fennálló amatőr sportolói szerződés alapján sporttevékenységet folytat. Ellenpárja a hivatásos sportoló, aki a jogviszonyban állva, jövedelemszerzési céllal, foglalkozás szerűen sporttevékenységet folytat. Amatőr sportoló sportegyesület keretében tagként, illetve sportszerződés alapján, sportvállalkozás keretében pedig kizárólag sportszerződés alapján sportolhat.

Hivatásos sportoló:

Az a versenyző, aki jövedelemszerzési céllal, foglalkozásszerűen folytat sporttevékenységet. Minden más versenyző amatőr sportolónak minősül.

Body-terror:

A szabadidő-ipar a fejlett ipari országok GDP-jének egyre jelentősebb részét adja. Eszközök, létesítmények és szolgáltatások, sőt annak legdinamikusabban fejlődő ágazat a turizmus óriási pénzeket mozgat. Ezen belül sajátosan a divat, hollywoodi-példaképek, de különösen a szépészeti ipar terrorizál bennünket. (fogyókúrák, zsírleszívás, plasztikai sebészet, táplálék-kiegészítők, élelmiszeripari lobbyk…) Ez a body-terrornak nevezett befolyásolás elsősorban a testsúlyra, az alakra irányul, de hozadékában ott van a táplálkozással kapcsolatos lobbyk kincsesbányája. A szociológusok már évek óta a McDonaldizmusnak nevezik ezt a világméretű támadást (kóla, gyorséttermek), a globalizátió egyik domináns elemét. Ennek jó oldala az, hogy hatására figyelmet fordítunk, foglalkozunk testünkkel, ápoljuk, ha kell formáljuk.


Egészség sport:

Az az egészségi állapot javítása és megőrzése, a betegségek megelőzése céljából végzett rendszeres testedzést jelenti. Célja a mozgásihány (hypokinesis, inaktivitás) megszüntetése, pontosabban káros következményeinek elkerülése. A szabadidősport, illetve a rekreációs sportok részének tekinthető. Az egészség sport elsősorban Nyugat-Európában elterjedt fogalom.


Élsport:

A versenysport csúcsát jelenti. Legfontosabb kritériumai a csúcsteljesítményekre törekvés és a nemzetközi sikerek. Az élsport egyben – a látványon keresztül – a szórakoztató ipar része, fokozott gazdasági jelentőséggel és politikai súllyal. Az élsportoló számára többnyire foglalkozás, a önkifejezés és napjainkra az egzisztencia teremtés, a karrier eszköze.


Extrém-sportok:

Az extrémitás a hétköznapitól, a szokványostól jelentős mértékben eltérés/különbözőség. Ez megjelenhet:

a) energiafelhasználásában, időtartamában: szupermaratón, iron man, stb.
b) a veszély – vélt vagy valós – mértékében: rafting, vadvíz, siklóernyő, nangy jumping, túlélő tábor.
c) Mindkettőben – Mount Everest expediíciók, Föld körüli vitorlázás-

Napjainkban elsősorban a b-vel azonosítják.


Fittség:

A fittség a fitness fogalmából az állapotot és a célt jelenti.


Fogyatékosok sportja:

Nem a legszerencsésebb megfogalmazás. A mozgáskorlátozott, értelmi fogyatékos, siket illetve nagyothalló, a szervátültetett, valamint a vak vagy gyengénlátó fogyatékos személyek sport jellegű tevékenysége és testgyakorlása, ami célja szerint lehet:

a) rehabilitációs jellegű
b) rekreációs
c) versenysport
d) összetett

Összességében azonban a minőségileg magasabb szintű életre törekvés eszköze, mondhatni: rekreatív életcél.


Fun-sportok:

A megszállottak, a fanatikusok kötődése egy sportághoz, és/vagy annak egy kitűnő sportolójához, illetve csapatához. A szurkoló a passzív –de fanatikus- rajongó (schumi fun club) a megszállott a kedvenc sportágát éjjel-nappal aktívan űzné (gördülősök, szörfösök, sonowboardosok, montisok) A legnagyobb hajtóerő a kedv, az élmény/élvezet, a szórakozás.


Kaland sportok:

A hétköznapitól, a szokványostól a tevékenység jellegében mérsékelten tér el/különböz9k. Csak az egyén megszokott, hétköznapi életviteléhez mérten ítélhető meg, ahhoz viszonyítva kap értelmet. (sátorban aludni, bográcsban főzni, éjszakai túrán részt venni, búvárkodi…) Rekreációs irányzatként elsősorban az élmény-hangsúlyoshoz tartozik.


Sport:

A sport 1997-ig a meghatározott szabályok szerint időtöltésként vagy versenyszerűen végzett, testgyakorlatokra épülő tevékenységet jelentette.
Az 1997-es EURÓPAI SPORT CHARTA 2. cikkelye már így fogalmaz: „A sport minden olyan fizikai tevékenység, amely esetenként vagy szervezett formában a fizikai és szellemi erőnlét fejlesztését szolgálja, társadalmi kapcsolatok teremtése, vagy különböző szintű versenyeken eredmények elérése céljából”.
A sport keletkezését illetően történelmi, mai megjelenését tekintve társadalmi jelenség, a testkultúra része.

Területei, gyakorlóinak kora és tevékenysége szerint, de alapvetőúen a sportot űzők célja szerint találkozunk:

- iskolai sport
- diáksport
- gyereksport
- munkahelyi sport
- családi sport
- idősek sportja
- szünidei sport
- sportidegenforgalom
- fogyatékosok sportja
- egészségsport
- szabadidősport
- rekreációs sport
- versenysport
- élsport elnevezéssel


Szabadidősport:

A szabadidősport olyan sporttevékenységet jelent amit szabadidőnkben kikapcsolódás, felfrissülés, illetve egészségünk óvására, teljesítő képességünk megőrzésére vagy növelése céljából végzünk.


Szabadidős sportoló:

Az a természetes személy, aki szabadideje eltöltéseként nem szervezett formában végez sporttevékenységet, illetve, aki a szervezett formában folytatott sporttevékenysége során nem vesz részt a versenyszerű sportok versenyén.


Teljesítménysport:

A sporttevékenységeknek arra a formájára utal, amelyben az egyéni legjobb eredmény elérése illetve meghaladása a cél mások legyőzése érdekében. Általában a versenysport szinonimájának használják.


Tömegsport:

A tömegsport a két Világháború közötti „baloldali” mozgalmak politikai jelszava (követelése) volt. Ezzel fejezték ki, hogy a sportot nemcsak a „kiváltságosoké”. A tömegsport mint politikai fogalom, és sportpolitikai célkitűzés évtizedeken keresztül jellemezte a szocialista államok felfogását. Pl. NDK-ban Massensport. A 70-es évek végére járatta le magát végleg, elsősorban az akciókkal, mozgalmakkal (GTO, MHK, KILIÁN stb), pontosabban azok statisztikai szempontú/alapú szervezésével. Ezt követően – a szalonképesebbnek tűnő – szabadidősporttal kezdték helyettesíteni, máig ható fogalmi kavalkádot eredményezve. Remélhetőleg a célstruktúra szerinti értelmezés alapján a rekreációs sport váltja föl.


Trendsportok:

A trend, a tendencia (tendenciózus), az irányultság, irányzat, (nevezzük nevén) divat, életünk legkülönbözőbb területein van jelen, művészetekben, kultúrában, politikában, még a tudományban is. A divat – bár valamennyi korban jelent volt, tömegességét tekintve különösen az utóbbi mintegy 30 évben át-meg átszövi mindennapjainkat, még ha időnkét, területenként és egyénenként felületesen nyilvánul is meg. Megnyilvánul az öltözködésben, kozmetikában és megjelenésükben jelen van a zenében, az építkezésben és bútorainkban. Megjelenik ételeikben, üdülési, egyáltalán a szabadidő eltöltési szokásainkban.

A szabadidő-töltő sportolási divatot, trendet elemezve megállapítható, hogy a tradicionális (konvencionális) sportágak, amelyeknek a megmérettetés, a versenyzés (teljesítmény) áll az előterében, egyre inkább háttérbe szorulnak. Eközben a tevékenységválasztás hangsúlya egyre inkább az élménygazdag szabadidős tevékenységek felé fordul. Jó, ha hasznos, jó, ha egészséges, de leginkább legyen szórakoztató, örömszerző, áradó élményforrás.


- Mozgásvilág -
Hirdetés
Hirdetés