Menü

2009.02.25.     Hozzászólás 0

www.mozgasvilag.hu

Készülj a merülésre! – A könnyűbúvárkodás

Igaz, hogy még javában tél van, de itt az ideje elkezdeni félretenni egy kis pénzt a legújabb „extrém” mutatványunkhoz, a könnyűbúvárkodáshoz. Így nyáron akár már vizsgázott hobbibúvárként élvezhetjük a víz alatti világ szépségeit.

A búvárkodás mára közkedvelt hobbivá nőtte ki magát. De mint minden vízi sportnak, ennek is vannak feltételei, mint például: orvosi papír, tudj úszni és elvégezz egy búvártanfolyamot, amelyre csak a 14. életévüket betöltöttek jelentkezhetnek. Egy-egy klubnál találhatunk gyermektanfolyamokat is, melyre általában 10 éven felüliek jelentkezhetnek. Egy ilyen tanfolyam elméleti és gyakorlati órákat foglal magába. Az elméleti órákon tanítják többek közt a búvárkodás alapjait, szabályait és a merülés élettani hatásait is. Az első gyakorlati órákon elsajátítjuk a felszerelés használatát, valamint némi vízbiztonságra teszünk szert. A tanfolyam egy teszttel és egy gyakorlati feladatsor teljesítésével zárul. Ha mindez sikerül, akkor elérjük az első, az un. Open Water szintet.

 

 

A hobbibúvárkodáshoz sűrített levegőt használnak. Egy merülés általában 35-45 perc, ez függ a búvár fizikai állapotától, a merülés mélységétől és a levitt levegő mennyiségétől is. A merülések mélysége általában 15-30 méter, 50 méteres mélységig már speciális vizsgára van szükség. A búvárkodáshoz nem szükséges kiemelkedő fizikum, de azért azt tudni kell, hogy egy felszerelés kb. 30-35 kg, ami ugyan a víz alatt súlytalan, de felszínen bizony nem könnyű.

 

 

A könnyűbúvárkodás veszélyes is tud lenni, ezért szigorúan be kell tartani a szabályokat. Ajánlott, hogy többen merüljenek egyszerre, a biztonság érdekében. Sima nyílt vízi búvár (Open Water) kártyával 18 méter alá nem merülhetünk. Ennél mélyebb helyekre az Advanced Open Water búvárok merülhetnek. Egy átlagos, nyaralós könnyűbúvárkodáshoz ez a vizsga elegendő. Léteznek még kiegészítő tanfolyamok, mint pl. a búvárfotós, roncsmerülő, mentőbúvár stb.

 

 

Nincs búvárkodás felszerelés nélkül, ami sajnos nem olcsó mulatság. Szükségünk van maszkra, légzőcsőre, uszonyra, lámpára, esetleg még csuklyára, kesztyűre, csizmára. Egy búvárkés is mindenképp jó, ha van nálunk, ha beakadnánk valamibe odalent, még jól jöhet. Neoprén ruha, mely védi a testet a kihűléstől, és egy speciális mellény, ami feltölthető levegővel, ez segít a lemerülésben, és a feljövetelben. Szükséges még ólomöv, ami egyéntől függően 8-15 kg-os, műszerek, amelyek a mélységet és a palacknyomást mérik, és az időt, hogy mióta vagyunk lent. Szükségünk lesz még a palackra a levegő számára, és egy nyomáscsökkentőre (reduktor), amely hozzáférhetővé teszi a levegőt számunkra.

 

 

Egy kezdő tanfolyam min. 50 ezer Ft. + kártyadíj/regisztrációs díj. Aki évente csak egy-két alkalommal merül érdemes bérelnie a felszerelést, ami átlagosan 3-5 ezer Ft. Azok, akik komolyabban veszik a dolgot, és évente 30-40 alkalommal merülnének, azoknak érdemes az egész felszerelést megvenni, mely kb. 250 ezer Ft-tól indul.

 

Ha elnyerte tetszésünket a könnyűbúvárkodás, ajánlott időben elkezdeni a tanfolyamot, hogy a nyárra már vizsgázott búvárok legyünk. És mindenképp érdemes olyan oktatási rendszert választanunk, amelynek a kártyájával akár a távoli Ausztráliában is merülhetünk.

 

A búvárklubok menüpontban megtalálhatod az ország búváriskoláit, búvárközpontjait.

 

Papp Ágnes - Mozgásvilág.hu

http://www.sulinet.hu/tart/cikk/Sbi/0/9041/1

 

http://buvar.bunny.hu/