Kalandsportok és csupa izgalom a máltai nyárban

Kalandsportok és csupa izgalom a máltai nyárban

Támogatott tartalom
Támogatott tartalom
2017/05/25
Közvetlen repülőjárattal alig kétórányira találjuk Málta egyedülálló szigetét, telis-tele kalanddal és megannyi izgalmas sportlehetőséggel. Ha az extrém sportok kipróbálása a vágyad, pont a megfelelő helyre érkezel!

Málta közvetlen repülőjáratokkal most már tényleg csak egy ugrás!

Ha csak egy hosszú hétvégére szeretnénk „elmerülni” a habokban, ez sem lehet akadály, hisz Budapestről tavasztól már heti 5, nyáron pedig mát heti 7 közvetlen járat indul az alig kétórányi repülőútra lévő Máltára.

SUP kalandok Máltán Forrás: www.surfingmalta.com
SUP kalandok Máltán
Kép forrása: www.surfingmalta.com
Galériáért katt a képre!
 

Csodás tengerparti élmények

A máltai horizont három színben pompázik; égkék, mélykék, valamint aranysárga mészkövet idéző sávok tarkítják.. A sziget e jellegzetes színárnyalatokban tündöklő tengerpartjai igazi mediterrán paradicsomok, legyenek akár puha fehér vagy arany homokkal borítottak, akár sziklákkal tagoltak. Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta. Kifogástalan víz hatalmas, kék éggel és forró, mediterrán napsütéssel - az eszményi tengerparti nyaralás összes kelléke rendelkezésre áll…

Szívesen kipróbálnád Máltán a SUP-olást?

Akár kezdő SUP-oló vagy, akár tapasztalt SUP-kalandor, a máltai sziklabarlangok és vadregényes partszakaszok garantáltan lenyűgöznek, itt mindenkinek kivételes élmény az evezés! Csobbanhatsz és snorkelezhetsz titkos öblökben és ha kedvet kaptál tovább lépni, kipróbálhatod a SUP surfinget és a SUP jógát is!

SUP ajánlatokért katt >> IDE! <<

 

St Peter\'s Pool és az érintetlen tengerpart

A sziget déli részén, a Delimara Point csúcsánál fekvő St Peter’s Pool a Marsaxlokk-öböl menti, festői Marsaxlokk halászfalura néz. Gyönyörű ez a táj, és szerencsére sikerült valamilyen módon elkerülnie a körülötte terjedő urbanizációt; így viszonylag érintetlen tengerpart fogadja a látogatókat.


Tengeri kajakozás sziklaszirtek között Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Tengeri kajakozás sziklaszirtek között
Kép forrása: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Galériáért katt a képre!


Gozo szigete - a Trónok Harca egyik helyszíne

Két további, sziklás fürdőhely található Málta testvérszigetén, Gozón: Qbajjar és Dwejra. Qbajjar a Marsalforn nevű tengerparti üdülőhely kavicsos strandja, ahol ötvözni lehet a pihentető napozást a történelemmel és a helyi hagyományokkal való ismerkedéssel.

Dwejra pedig az Azure Window-ról (Azúr Ablak) volt eddig híres, amely ugye egy vihar következtében sajnos márciusban összeomlott. A hívogató, mély, kristálytiszta víz nemcsak fantasztikus búvárkodást ígér, de nagyszerű víz alatti fényképeket is készíthetünk. Sőt, mi több, ezt a lélegzetelállító helyszínt nemrég a Trónok Harca-tévésorozatban is megörökítették, sok más fantasztikus máltai helyszínnel egyetemben, s mára már egyértelműen a képzeletbeli Westeros és a Keleti Földek Keskeny-tengeren túli hátterét is jelenti.

A máltai szigeteket tengeri kajakkal is beveheted!

Fedezd fel kajakkal Szent Pál-szigetét vagy a L\'- Ahrax Point körüli öblöket, barlangokat és meredek sziklafalakat.

Tengeri kajakos ajánlatokért katt >> IDE! <<

 

Homokos strandok, festői öblök csalogatnak a nyári sportolásra

Comino Kék Lagúnája szintén lenyűgöző, sziklás és homokos részek váltják egymást a fehér homokkal megágyazott türkiz lagúnát körülölelő vékony tengerparton. Ezt a földközi-tengeri paradicsomot is sok filmben láthattuk már korábban is; legutóbb a Trója című eposzban. 

Ha mindenképp homokos strandra vágyunk, akkor érdemes a máltai partok kínálatából is választani: ideális lehet Ghajn Tuffieha és a Golden Bay (Arany-öböl) a sziget nyugati végén, amely a turisták és a helyiek körében egyaránt nagyon népszerű. Ez utóbbi bizonyos időpontokban meglehetősen zsúfolt. Az előbbi ezzel szemben védett terület, amelyen alig hagyott nyomot az emberi kéz. Gozo szigetén található Ramla-öböl hatalmas, vörös homokos strandjával és a fölötte elnyúló hegyek látványos panorámájával hívogat. 

Némileg félreesőbb hely a Paradise-öböl Cirkewwához közel, ahol a gozói kompok kikötnek. Bár kicsit elszigetelt, könnyen megközelíthető, és számos élményt kínál: különösen jó a snorkellezéshez, és népszerű helyszíne a hétvégi tengerparti buliknak is. A leghosszabb egybefüggő homokos partszakasz Mellieha-nál a Ghadira Bay. A kékzászlós strand a legnépszerűbb és nyáron legzsúfoltabb partszakasz a szigeteken.

Búvárkodás Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Búvárkodás
Kép forrása: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Galériáért katt a képre!

Gozo a csend, a béke és a nyugalom szigete

Málta testvérszigetén, mintha megállt volna az idő. A legendáiról és nyugalmáról ismert szigeten már az első pillanattól kezdve más látvány fogad bennünket. Különleges mikroklímájának köszönhetően Gozo sokkal zöldebb. A szigetlakók többnyire megőgazdaságból és halászatból élnek. Ez határozza meg mindennapjaik ritmusát. Az élet itt érezhetően lassabban telik.

Gozo dimbes-dombos tájait, rejtett öblök, hatalmas barokk templomok, apró falvak, bájos, szépen rendbehozott farmházak teszik igazán változatossá. Ez utóbbiak egyre kedveltebb nyaralási formák nem csak a helyiek, de a külföldiek körében is. Nem csoda, hisz a 3-4 hálószobás, összkomfortos, medencés, kertes villák igazi búvóhelyül szolgálnak a pihenni vágyóknak.
A sziget egyik ismertebb elnevezése egy legendából ered. A gozoiak még ma is sokszor Kalipszo szigetnek hívják. A legenda szerint ugyanis ez volt a híres nimfa szigete, ahol Odüsszeuszt hét éven keresztül fogva tartotta. Kalipszo feltételezett barlangja a sziget északi részén található Ramla-bay közelében.

Xaghra városa mellett található az a Ggantija-temple néven ismert világörökségi helyszín, amit a tudósok a világ legrégebbi szabadon álló, emberalkotta építményének tartanak. Ezek a szakrális építmények is, melyekből még több mint 20 található az országban, vallási célokat szolgáltak.

Ismerd meg Gozo legkalandosabb oldalát kerékpárod nyergében vagy túrabakanccsal a lábadon!

Könnyebb és nehezebb 1 napos kerékpártúrák, többnapos aktív kalandok, akár minden nap más sportokat kipróbálva, vagy gyalogtúrák Gozo titkos partmenti ösvényein!


Kerékpáros és túra ajánlatokért katt >> IDE! <<

 

Azúr Ablak - volt-nincs, de az élet megy tovább

Gozót történelmi látványosságai mellett sokan természeti képződményeiért és kitűnő búvárkodási lehetőségeiért keresik fel. Idén márciusban sajnálatos módon elpusztult a sziget egyik különleges természeti kincse, az Azúr Ablak. A természeti képződmény kialakulását és pusztulását is az erózió évezredekig tartó munkájának köszönhette. Az Azur Window szikla ablaka lenyűgöző látványt nyújtott a mögötte elterülő tengerre. Évente sokezren keresték fel, főként napnyugtakor, amikor is a sziget nyugati csücskén álló szikla a legromantikusabb arcát mutatta. Tövében nagyon sok búvár merült alá, hogy a víz alatti barlangok állat és növányvilágában gyönyörködjön. A kevésbé merészek a szomszédos Inland Sea, belső tóról induló kishajókon szállnak vízre, hogy a sziklahasadékon átkelve csodálják meg a tengerpart hatalmas sziklaképződményeit.

A gozói emberek hétköznapjain, életritmusán, nyitottságán érződik a vidéki emberek természet szeretete és a vallásosság.

Fedezd fel a szigeteket túrázás közben! Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Fedezd fel a szigeteket túrázás közben!
Kép forrása: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Galériáért katt a képre!


Rejtett öblök, sziklahasadékok, éjszakai merülés és még sok kaland!

A máltai szigetcsoport három apró, de nem elhanyagolható szigete, Málta a mézszínű sziget, Gozo, Calypso nimfa rejtélyes szigete és Comino, a Kék Lagúnáról méltán népszerű szigetecske, fontos állomása a Földközi-tenger búvárvilágának. Nyáron a tenger kellemes 25-26 °C körüli és télen sem hül 15°C alá. Egy mélyebb tengeri melegáramlat, mely minden év júniusa folyamán éri el a szigetet, gondoskodik arról hogy októberig akár 30 méteres mélységben is kellemes, 20-23 °C -os legyen a víz.

Kiváló sportolási lehetőségek szerte a 3 szigeten

A szigetek kiváló sportolási lehetőséget nyújtanak kezdőknek és profiknak egyaránt. Természetesen formálódott kikötők, rejtett kis öblök, sziklák és hasadékok, valamint temérdek elsüllyedt repülő- és hajóroncs várja felfedezőit. Az egymástól kőhajításnyira található merülőhelyek csodás és változatos világot tárnak a búvárkodók szeme elé. Víz alatti labirintusoktól kezdve zátonyokon keresztül egészen izgalmas háborús roncsokig, de az tengeri élővilágról sem szabad megfeledkezni.

Málta az extrém sportok kedvelőinek is tartogat meglepetéseket:

Sziklamászás és abseiling hívogat a meredek sziklafalakra, akár egyedül vagy csapatban is remek program vezetővel és felszereléssel.


Extrém-sport ajánlatokért katt >> IDE! <<


Aki még nagyobb izgalmakra és különleges látványra vágyik az feltétlenül vegyen részt egy éjszakai merülésen. Egy fáklyás merülés során olyan színekben pompázik a víz alatti világ, ami szinte elképzelhetetlen.

A tiszta és biztonságos – ár-apály és áramlatmentes – tenger, a sokéves tapasztalattal rendelkező, szakképzett oktatók miatt Málta nagyon kedvelt a kezdő búvárok körében. A legtöbb iskola egy-egy hosszú hétvégére ún. próbamerüléses oktatást szervez. Az oktatás a szárazföldön, majd egy speciális, mély medencében zajlik. Rövid bevezető után a kezdőket egy kisebb, zárt, biztonságos öbölben megismertetik a búvárkodás valós érzésével. Oktatókkal közösen merülnek a tengerben és már az első pillanatban lehetőségük nyílik megismerkedni a víz alatti világgal.

Bringatúrák Gozón Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Bringatúrák Gozón
Kép forrása: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Galériáért katt a képre!

Sportesemények 2017-ben:

2017.06.03 - The Grid - akadályfutás Pembroke-ben, 15 km teletüzdelve mindenféle természetes és épített terepakadállyal. Versenyezz egyéniben, vagy csapatban, kalandos élményeket ígér. Kapcsolat, regisztráció: info@thegridmalta.com, www.thegridmalta.com
 


2017.06.07 - QORMI Futóverseny
immár 21. alkalommal - 10 km-es utcai futóverseny, amely a helyi futók között is igen nagy népszerűségnek örvend. Kapcsolat, bővebb infó: qormi.lc@gov.mt


2017.10.01 - PINK OCTOBER RUN
- 10 km-es városi futóverseny Sliemán keresztül, a Vibe FM zenei ritmusára! A futóverseny célja a küzdelem a mellrák ellen és adományok gyűjtése a rászorulók részére. A futóverseny nyitott minden tudásszintű és életkorú futó számára. Akik pedig kísérőként/szurkolóként vesznek részt az eseményen, a Baystreeten rájuk is felhőtlen szórakozás vár. Bővebb infó, regisztráció: runtotherhythm@jpa.com.mt, Pink October facebook oldala, www.pinkoctober.support

 

Bővebb infó, kapcsolat:
Máltai Idegenforgalmi Hivatal
www.visitmalta.com 

Hirdetés