Haditengerészeti tankert süllyesztettek el

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/05/24
A New Jersey Department of Environmental Protection (DEP) május 17-én újra hadrendbe állított egy leselejtezett tengerészeti tankert - de most a természet megóvásáért vív csatát a hajó, mint mesterséges zátony.
Hirdetés

- Jersey partjai egyike a legnagyszerűbb természetes erőforrásoknak és a gazdaság legfontosabb motorja - nyilatkozta Richard J. Codey kormányzó - Napjainkban a mesterséges zátonyoknak már mérhető gazdasági előnyük van. A "mesterséges zátony" programunk segítségével növelhetjük a búvárturizmust, segítjük a helyi halászokat de elsősorban új előhelyet teremtünk a tengeri élővilágnak. Segítségével biztosíthatjuk a következő generáció számára is a tenger kincseit.
Az elsüllyesztett tanker (név szerint "Helis") 100.000 dollárért került kisajátításra, két másik hajóval egyetemben. Az állam ez év végéig a másik két hajót is a tenger fenekére szándékozik küldeni. A DEP a három hajót a Jersey-i partok mentén akarja elsüllyeszteni, amelyek így a jövőben fontos szerepet fognak játszani a térség tengeri élővilága szempontjából, de gazdaságilag is sokat várnak tőle. A tervek szerint az általuk generált gazdasági bevétel a halászatot és a búvárokat figyelembe véve körülbelül 50 millió dollár lehet, de a teljes gazdaságot figyelembe véve akár 850 millió dollárra is rúghat.
A 170 láb hosszú tanker YO-153 néven futott és az U.S. Navy számára épül 1943-ban, élete végét a philadelphiai katonai kikötőben tengette. Miután megvásárolták, a DEP megtisztította minden káros és szennyező anyagtól, és a parti őrség segítségével a végső nyughelyére vontatták. A hajón a motortérnél ütöttek léket, így a víz lassan árasztotta el. Ez a roncs a 134-ik hajó, amit mesterséges zátonyként süllyesztettek el.

Forrás: www.divecenter.hu