Menü

2007.01.26.     Hozzászólás 0

www.buvarinfo.hu

Galapagos a négy búvárszentély egyike

Ausztrália GREAT BARRIER REEF-je, MALDIV ATOLL-jai, a VÖRÖS-TENGER KORALL KERTJEI és a GALAPAGOS szigetcsoport világhírű, hihetetlenül gazdag és egyedi állatvilágáról ismert búvárparadicsoma képezik a búvárok négy búvárszentélyét.

Sok gyönyörű búvár helyszín van a világon, de ezek területben, pompájukban mind elmaradnak a fent említett négy helyszíntől. Látványosságban is csak ismétlésük az előzőeknek.

Mindezek között Galapagos mégis egyedinek számít, mert itt a több millió éves vulkánok lábainál együtt úszhatsz, az embertől való félelmet nem ismerő különböző fajú fókákkal, szemtől szembe lebeghetsz egy trópusi pingvinnel, merülhetsz teknőssel és óriás halakkal, az áramlásban együtt repülhetsz egy aranyrája rajjal, de még mantával is és nem kell cápalesre menni, mert három fajta cápa is körözhet feletted. Két merülés között parti sétán kukkolhatod a turisták kedvencét, a bohócos kék vagy piros lábú és maszkos szulát (Booby), ahogyan fészkét rakja, eteti fiókáit. Gyönyörködhetsz a galapagosi albatroszok násztáncában vagy ellesheted hogyan vadászik a galapagosi keselyű. Megfigyelheted hogyan csoszog át egy óriás, 200 kg-os teknős a kaktuszok között, mialatt lávaszikláról lávasziklára lépegetve, sűrűn lábad alá nézve próbálod elkerülni, hogy el ne taposd a sütkérező leguánokat (iguan). A környező cserjékben a színpompás madarak megengedik, hogy közvetlen közelről felejthetetlen felvételeket készíts. A mozgókép mívelőit a flamingók tánca és helyenként a sziklákon megtörő, tíz méternél is magasabbra szökő hullámok fogják transzba ejteni. Itt a növények is nagyobbak, a kaktuszokból fák nőnek, elérhetik a 6 m feletti magasságot is. Az ismert halak 2-2,5-szer nagyobbak mint a Vörös-tengeren, mivel az itt található áramlások miatt a tenger táplálékban nagyon gazdag, a galapagosi szigetvilág egész területe nemzeti park, a halászat-vadászat szigorúan tilos. Az élővilág úgy a vízben mint a parton egyenesen fenomenális! A táj kopár, vulkanikus és kísértetiesen gyönyörű! Talán van, akinek ez csúnya? De végül is, egy galapagosi út a vadont és élővilágot kedvelőknek, nem pedig a sütkérezni vágyóknak való.

A galapagosi szigetvilágot véletlenül 1535-ben fedezte fel Tomas de Berlanga, Panama püspöke, mialatt Panamából Peruba hajózva eltért az útiránytól. A püspök felfedezését jelentette V. Károly spanyol királynak, mely jelentésben említést tett az óriás „galapagos”-ról (teknős), melyről a szigetek a nevüket kapták.

Több mint három évszázadon keresztül a sziget kalózok, fókavadászok, bálnavadászok bázisaként szolgált. A szigetek védett kikötési lehetőséget, tűzifát és vizet biztosítottak, valamint friss élelmet az óriás teknősök formájában, akiket ezrével fogtak be és a hajók rakodóterébe halmoztak. A teknősök több mint egy évig is életben maradtak, friss húsként szolgálva a hajósoknak, hosszú tengeri utazásaikon.

Galapagos leghíresebb látogatója Charles Darwin volt, aki 1835-ben érkezett a szigetekre, éppen 300 évvel a panamai püspök után. Darwin mindössze 5 hétig maradt, jegyzeteket és a vadvilágból gyűjteményeket készítve, melyek fontos alapul szolgáltak evolúciós elméletéhez.

Galapagos szigetvilága 1932-töl tartozik Ecuadorhoz és 1959-ben nyilvánították nemzeti parkká. A szervezett túrizmus az 1960-as évek végén kezdődött. Jelenleg évente 60-70 000 turista látogatja meg, ebből kb. 6-8.000 búvár.

Földrajzából

Galapagos a Csendes-óceánban található vulkanikus szigetcsoport. A legközelebbi szárazföld a majdnem 1000 km-re fekvő Ecuador és a kb. 1100 km-re észak-keleten lévő Costa Rica. A szigetvilág alapterülete 7882 km2, melynek közel felét az Isla Isabela teszi ki, mely a szigetvilág legnagyobb szigete. Galapagos 13 f szigetből áll (ezek alapterülete 14-4588 km2 között mozog), 6 kis sziget (alapterületük 1-5 km2 között) és egy sor szikla-szigetecskéből, melyek közül csak néhány kapott nevet. Az összes sziget egy kb. 50.000 km2-nyi területen szóródik szét az óceánban. Galapagos legmagasabb pontja a Wolf vulkán, az Isabella szigeten (1707 m).

A legtöbb sziget 2-3 névvel is bír. A legkorábbi térképek úgy spanyol, mint angol elnevezést tartalmaznak, míg az ecuadori kormány 1892-ben hivatalos névvel is ellátta a szigeteket. Így egy szigetnek lehet spanyol, angol és hivatalos elnevezése. Az útikönyvekben leggyakoribb a hivatalos elnevezés.

A ma látható szigetek közül a legrégibb kb. 4-5 millió évvel ezelőtt keletkezett, víz alatti vulkánikus kitörések következtében emelkedett az óceán felszínére (a szigetek soha nem kapcsolódtak a szárazföldhöz). Galapagos nagyon aktív vulkanikus terület; több mint 50 kitörést jegyeztek fel az 1535-ös felfedezés óta. A legutolsó kitörés a Cerro Azul vulkán egyik kráteréből történt 1998. október elején. A szigetek alakulása ma is folyamatos.

Galapagos megközelítése

Legcélszerűbbek a szervezett utak, mivel hajót, szállodát és merülést a helyszínen csak drágábban tudod lekötni, valamint probléma lehet az, hogy akkor éppen nincs szabad hajó.
Ismert légitársaság gépei járnak: a KLM és az Air France.
A repülőjegy ára kb. 790,- USD oda-vissza.

Merülési lehetőségek

A Galapagos szigetvilág partjait öt irányból mossák az áramlások, közöttük a legismertebb a Humboldt áramlás, amely a Déli-sarktól planktonokban gazdag, de hideg vizet hoz. Ezért néhol jelentősen csökken a látótávolság (átlag látótávolság 10-15 m).
A hideg-meleg légáramlat is igen nagy hatással van a szigetekre. A legismertebb az El Nino, amely a panamai öbölből indul és emiatt nagyobb hullámzásokra is kell számítani.
A legkellemesebb búvár időszak, figyelembe véve az időjárást és a látogatottságot, október közepétől november végéig. Ez előszezon.

A száraz időszak július-december. Főszezon június-augusztus, illetve december-január. Novemberben a levegő hőmérséklete átlag 23±3°C, dél körül 26±2°C, éjjel 22±2°C, a víz hőmérséklete a felszínen 22±1°C, 20 m mélyen 20±1°C, hideg áramlásban 20 m mélyen 19±2°C. A sekély öblökben a víz rendszerint 27°C, ideális sznorkelezésre, ahol ugyancsak lehet cápával, leguánnal, fókával, teknőssel és halrajokkal úszni. Csapadék 50 mm alatt.

Merülés hajóról

Legcélszerűbb hajóról merülni és a kabint már Magyarországról lefoglalni. Galapagoson a hajóról való merülés szafari jellegű, olcsóbb mint a partról.

A szigetcsoport hajóflottája kb. 80, külföldiek (általában USA) vagy belföldiek által üzemletett hajókból áll. A hajók minőségben és árban négy kategóriára oszlanak:
•    Luxus Class (föle külföldiek kezében 820-870 USD/8 nap; First Class 720-780 USD,
•    Tourist Class 600-680 USD,
•    Economy Class 520-570 USD/8 nap/fő

A Galapagosra érkezőt, Baltra szigetén várja az utazási iroda képviselője és a bérelt hajó búvár-biológus vezetője. Útlevél kezeléskor 100 USD nemzeti park belépőt kell fizetni a külföldi turistának (1998-ban).
Általában 5-8-11/12 napos hajóutakat szerveznek az irodák (4-7-10/11 éjszaka). Az 5 napos programnál az effektív merülési nap három és fél nap (bontásban: érkezési napon check diving 5-6 méteren, 10-60 perc között, a második és harmadik napon normál két merülés. Lehet éjszakai merülést is kérni (olcsóbb itthonról lekötni). Negyedik napon egy vagy két sekély merülés korán reggel és délelőtt. A 8 napos programnál a merülés 6 és fél nap, stb.

Minden napra elő van irányozva egy vagy általában két Landvisit (szigetlátogatás) a búvárvezetővel, aki egyben biológia vizsgával rendelkező vezető is, és a sziget állat- és növényvilágáról ad információt, angol vagy spanyol nyelven. Időben ez 1-2 óra. A hajóról mindig csónakkal viszik az utasokat a partra (figyelem: „wet landing” = vizes landolás, szükséges egy keménytalpú búvárcipő vagy tornacipő, mellyel nem sajnálsz vízbe lépni. A hajón való tartózkodáshoz kötelező egy pár tiszta, szárazcipő vagy papucs!).
Merülés partról

Az általános tapasztalatokkal szemben Galapagoson a partról való merülés csak bázison keresztül lehetséges. A bázisoknak gyors, kis hajóik vannak a jó búvárhelyek megközelítésére. Ezekkel a kis hajókkal Landvisit nem lehetséges! A bázisok nagyon magasan tartják szolgáltatásaik árát (függetlenül attól viszünk-e magunkkal komplett felszerelést vagy sem).
Bázis árak: 5 csillagos - 110 USD/nap teljes felszereléssel
4 csillagos - 100 USD/nap teljes felszereléssel
éjszakai merülés 75 USD/ merülés
napi két, három merülés - alku szerint

Búvárfelszerelés: a szokványos. A helyi hatóságok nem támasztanak semmi előírást. Célszerű a komputer legalább páronként és az oktopusz. Zseblámpa (a hajóra, villanyoltás után!). Ruha - általában 7 mm-es, de kevésbé fázóknak elég az 5 mm-es. Keménytalpú csizma, mert így a Landvisit-en is jól fel lehet használni, ha szigetlátogatásoknál a csónakból „vizes” ki-beszállás van.
Öltözködés: hajós utaknak megfelelően. Nappal rövidnadrág, T-shirt, papucs (csak a hajón való használatra). Este tréningruha, 1 melegebb pulóver. A visszarepülésig ez mindenkinek elég.
Fizetési eszköz: Sucres (1 USD = 6500 sucres, 1998. október) vagy dollár.
Célszerű Quitoban még érkezéskor legalább 100 USD-t beváltani. A három Porto Ayora-i szállodában és nagyobb üzletekben lehet dollárral fizetni (amely a legelfogadottabb fizetési eszköz).
Százötven évvel ezelőtt, a Galapagos szigetek segítettek Darwinnak, hogy felismerje az élővilág fejlődési folyamatát és megalkossa evolúciós elméletét. Ez az elmélet hírnevet adott Galapagosnak és jelképe lett a természet feletti szellemi uralmunknak.
Mi búvárok így megtalálhattuk Földünk egyik leggazdagabb és legcsodálatosabb víz alatti állatvilágát, és nyugodtan mondhatjuk, ezzel Galapagos zarándokhellyé vált.1999, Lövey István - Kaiser Zsuzsanna

(Kaiser Zsuzsanna, CMAS 2*-os búvár és Lövey István CMAS-PADI-SSI merülésvezetö)

Ajánló