Forradalmi változás a görög búvárkodásban

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/11/21
A búvárközpontok szerint a korábbi, drákóian szigorú szabályok feloldása elhozhatja a víz alatti kutatások aranykorát. A több ezer mérföldnyi partvonal megnyitása a búvárok előtt 50 év óta először történik meg, és a szakértők szerint akár százával fedezhetnek fel roncsokat.
Hirdetés


Görögország tiszta vizei és az itteni hajózás több évezredes történelme okán vonzó célpontja volt a búvároknak. Eddig azonban a kulturális minisztérium mindig azt az álláspontot képviselte, hogy a szabadjára engedett búvárkodás csak a víz alatti emlékek meglopását eredményezi. A búvárüzletág és bizonyos kormányzati képviselők hosszú évek óta tartó lobbizásának köszönhetően viszont most enyhítettek a korlátozásokon. A kampány vezetője, Manilos Alifierakis és társai elérték, hogy az új törvény 18,000 mérföldnyi partszakaszt felaszabadít, szemben a korábban egy 2002-es szabályozás alapján merülhető alig 126 merülőhellyel.
- Ez óriási változás - erősítette meg Phrederika Miltiadow, a szárazföldön levő Odyssey Dive Center részéről. - Eddig csak a körzetünk öt százalékábanbúvárkodhattunk, most viszont minden olyan ponton merülhetünk, amit a szonár jelei alapján bejelöltünk. Vannak roncsok, amiket még nem látott búvár, zátonyok, amiket senki sem ismer. A felfedezés új korszakába léptünk, és máris rengeteg új merülőhely vár ránk, pedig még csak el sem kezdtünk a trimixes merülésekben is gondolkodni. Mindez igaz lesz az egész országra és az összes szigetre.
Az új törvények a szigetek körüli merülésekre is érvényesek lesznek, melyek tiszta vizeikről ismertek. Pavlos Manallos (Crete Underwater Centre) elmondta, hogy a lehetséges merülőhelyek duplázódását, netát háromoszorozódását várják: - Eddig nagyjából tucatnyi merülőhelyünk volt, de most nagyobb lesz a változatosság, több az újdonság és jobb a merülés. Ez nagyon izgalmas.
Az új törvény szerint más EU-országok búvárszervezeteit el fogják ismerni a jövőben, de a búvárbázisoknak licencet kell kérniük. Manilos Alifierakis kormányzati tanácsadó szerint Görögország tengeri nemzeti parkok rendszerét kívánja létrehozni, hogy a búvárturizmust ellenőrzött keretek között tudja tartani.

Forrás: www.divecenter.hu
Hirdetés
Hirdetés